Son dakika: Naci Görür deprem beklenen yerleri uyardı: 9 büyüklüğünde bekleniyor
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Son dakika: Naci Görür deprem beklenen yerleri uyardı: 9 büyüklüğünde bekleniyor

Son dakika haberi: Prof. Dr. Naci Görür yaptığı son dakika açıklamasında olası Marmara Depremi'nin 9 büyüklüğünde beklendiğini bildirdi.

Bilim ve Teknoloji 15 Mart 2023 10:32 0
Son dakika: Naci Görür deprem beklenen yerleri uyardı: 9 büyüklüğünde bekleniyor

Naci Görür: Olası Marmara Depremi 9 büyüklüğünde olacak.

Prof. Dr. Naci Görür bir son dakika açıklaması geldi. Kısa Dalga’dan Yeşim Özdemir'e konuk olan Görür, burada yaptığı açıklamada Türkiye'nin deprem ülkesi olduğunu, deprem kültürü ile yaşammaız gerektiğini söyledi. 

Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremler sonrasında Türkiye'nin büyük bir kısmının Anadolu'nun güney, güneybatıya doğru 7 metreye yakın savrulması, Anadolu levhasının içinde Doğu Anadolu Fay Hattına yakın olan yerlerdeki levha içinde faylarda da stres değişikliklerin eneden olacağı için orada irili ufaklı fayların dengesinin bozulduğunu ve bunların da kendilerine ulaşan stres ve değişime göre irili ufaklı depremler oluşturulacağına yer verildi.

HANGİ İLLERDE DEPREM BEKLENİYOR?

Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür açıklamasının devamında deprem beklenen yerler hakkında da açıklamalarda bulundu ve “Depremler olmadan dahi biz Marmara Bölgesi'nde deprem alarmı vermiştik, bu bir. Ikincisi Erzincan’ın doğusunda, Erzincan ile Bingöl Karlıova arasında Yedisu Fay’ında deprem beklediğimizi öngörmüştük. Onun dışında Ege bölgesi, orası zaten sık sık küçük depremlerle sarsılıyor. Oradaki depremlerin kaynağı da bu Helen Kıbrıs Yayı, orada hareketlilik fazla. Dolayısıyla İzmir’den Antalya’ya kadar kıyı bölgelerimizde irili ufaklı depremler öngörülüyor. Oranın tektonik yapısı gereği. Bir de bu 6 Şubat depremleri nedeniyle belki Adana Bölgesi’nde de stres transferi nedeniyle bazı faylarda hareketlenme olabilir. Hatta Kıbrıs’ı dahi düşündük. Doğu Anadolu Bölgesi’ne yakın olarak; Kayseri, Sivas, Erzincan’ın doğusu yani Bingöl yakınları, Malatya. Malatya’nın özellikle kuzeybatısı, kuzeyi. Orada Malatya Fayı ve Tuzla Fayı. Oralarda belirli hareketlenmeler gözlemlenebilir" değerlendirmesinde bulundu.

DEPREM 9 BÜYÜKLÜĞÜNDE OLABİLİR

Doğu Anadolu, Batı Anadolu ve Kuzey Anadolu fay hatları üzerinde olan Türkiye'nin deprem alarmı verdiğini, özellikle kıyıda on kilometre içinde kalan alanlarda depremin çok şiddetli hissedileceğini ve Avrupa Yakası'nda deprem zararlarının daha fazla hissedileceğini bildiren Görür, depremin şiddetinin 9 büyüklüğüne kadar olabileceği bildirildi.

HEM MERKEZİ HÜKÜMET HEM YEREL YÖNETİMLER HAREKETE GEÇMELİ

Hem merkezi yönetim, hem yerel yönetimlerin depreme dirençli yerler yapma sorumluluğunu yerine getirmesi gerektiğini, halkın da bunun için baskı yapması gerektiğini söyledi.

Finans7.com | Ankara
Kaynak: https://www.dunya.com/gundem/prof-dr-naci-gorur-olasi-marmara-depreminin-siddeti-9u-bulur-haberi-688364

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç