Son dakika: Naci Görür, 2 şehri deprem için uyardı
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Son dakika: Naci Görür, 2 şehri deprem için uyardı

Son dakika haberi: Naci Görür yaptığı son dakika açıklamasında iki şehre önemli deprem uyarısında bulundu. İşte gelen açıklama.

Yerel Haberler 12 Mart 2023 19:23 0
Son dakika: Naci Görür, 2 şehri deprem için uyardı

Naci Görür'den son dakika açıklaması: İki şehri uyardı.

Ünlü Jeolog Prof. Dr. Naci Görür bir son dakika açıklamasında bulundu. Görür yaptığı açıklamada 6 Şubat'ta meydana gelen büyük depremden sonra bölgenin tümüyle aktif fay sistemi etkisinde olduğunu söyledi. Yapılacak yeni binalar için özel mimari planlara, teknolojilere, izolatörlere ve yatırıma ihtiyaç olduğunu söyleyen Görür, bu teknolojilerin pahalıya mal olacağını, ancak bölgenin kritik bir yer olması nedeniyle ihya çalışmaları sırasında bölgenin alışa gelmiş ihale müteahhit ve klasik inşaat yapımıyla sorunlarla baş edilemeyeceğini bildirdi.

Prof. Görür yaptığı son dakika açıklamasında iki şehre kritik uyarıda bulundu ve " Adıyaman- Hatay deprem bölgesi Doğu Anadolu-Ölüdeniz Fay Zonları içerisinde. Bu bölge büyük ölçüde bu aktif fayların etkisi altında. Bölge tarih boyunca 7’den büyük depremlere sahne olması ile bilinir. Biliyorsunuz bu bölge ve 11 ilimiz 6 Şubat depremleri ile harap oldu" ifadelerini kullandı.

Bölgenin derleme toparlanma çalışmalarının başladığını söyleyen Görür, "Mikro. Bölgeleme çalışmaları ile kısmi yerleşime uygun alanlar tespit edebilirsiniz ama bu tüm bölge için uygun olmayacaktır çünkü bölge tümüyle aktif fay sistemlerinin etkisindedir. Bu bölgenin ihya çalışmaları sırasında deprem bölgelerine özgü mimari ve inşaat çalışmalarına ve özgün yeni teknolojilere önem verilmelidir" ifadelerini kullandı.

Buralarda yapılacak binaların dirençli malzemelerle yapılmış hafif, elastikiyeti fazla, deprem etkisini azaltacak donanımlarla takviye edilmelidir diyen  Görür, "Bu bölgede alışıla gelmiş ihale, müteahhit ve klasik inşaat yapımıyla sorunlarla baş edemeyiz. Özel mimari planlara, inovatif inşaat teknolojilerine ve izolatörler de dahil deprem etkisini azaltacak yatırımlara ihtiyaç vardır. Belki pahalı olacaktır ama burası herhangi bir bölge değildir, sevgiyle" ifadelerini kullandı.

Finans7.com | Ankara

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç