Son Dakika: Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu Yıl Sonu Enflasyon Beklentisini Açıkladı
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Son Dakika: Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu Yıl Sonu Enflasyon Beklentisini Açıkladı

Son dakika haberi: Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu enflasyon açıklaması yaptı. KAvcıoğlu yıl sonu enflasyon beklentisini verdi.

Son Dakika 28 Tem 2022 11:12 1
Son Dakika: Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu Yıl Sonu Enflasyon Beklentisini Açıkladı

Son dakika : Merkez Bankası'ndan enflasyon açıklaması geldi.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu bir son dakika açıklamasında bulundu. Kavcıoğlu yaptığı açıklamada enflasyon değerlendirmesinde bulundu ve "Küresel enflasyondaki güçlü seyir devam etmektedir. Gelişmiş ve gelişmekte olan enflasyon tahminleri son 25 yılın en üst seviyelerine ulaşmıştır." ifadelerini kullandı.

SANAYİ ÜRETİMİ

Başkan Kavcıoğlu açıklamasında, "Türkiye ekonomisi üretim, ihracat ve istihdamı artırmayı merkeze alan bir dönüşüm sürecindedir. Mayıs ayında Sanayi üretimi yıllık bazda 9.1 oranın güçlü bir artış kaydetmiştir." ifadelerini kullandı.

Kavcıoğlu'nun açıklamaları şu şekilde:

"Dünya ülkelerinin yıl sonu enflasyon tahminleri yukarıya doğru güncellendi. Küresel enflasyonun kalıcılığı yönündeki endişeler kuvvetlenmektedir.

Türkiye iki kez üst üste cari fazla verdi. Bu durum Türkiye için yeni bir başlangıca ve büyümeye işaret etmektedir.

Yatırım harcamaları devam etmektedir. Özellikle sanayi yatırılmarı istikrarlı bir şekilde büyümeye devam etmektedir. Yatırım yüzde 10,5 oranında büyümüştür.

Türkiye ekonomisinin istihdamı destekleyen makina ihracatı milli gelirden aldığı pay artmaktadır. Kalıcı fiyat istikrarına katkı sağlayacaktır.

Sanayi üretimi arkmaktadır. Sanayi ciro endeksi ve kapasite kullanım oranları güçlenmektedir. Bu durum yatırım talebini desteklemektedir. Firmaların kapasite kullanım iştahını desteklemektir. Bu eğilik tüm sektörlere yayılarak güçleniyor.

Gelişmeler istihdama olumlu yansımaktadır. İşsizlik gerilemektedir. Mayıs ayında 30,8 milyon kişi istihdam etmektedir. Buna rağmen işsizlik de devam etmektedir.

Önemli ticaret ortaklarımız arasında rekorlar kısılmasında üç temel faktör var

Türkiyenin sahip olduğu avantajlar, ihracatçımızın uyum sağlama kapasitesi ve finans sektörünün uygun koşullar sağlamasıdır."

YIL SONU ENFLASYON TAHMİNİ

Yıl sonu enflasyon tahmini de açıklandı. Kavcıoğlu, yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 42,8'den yüzde 60,4'e yükseldiğini söyledi.

Yorumlar (1)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Allah i hesap a katın!!! O yokmuş gibi düzmece yalan yanlış enflasyon diyerek milleti kandırarak nereye kadar yürür bu düzen.. Ula hersey %400 & 600 zam gören ülkede utanmadan sıkılmadan ne yüzsüz insansınız yazıklar olsun...