Son dakika: Mehmet Şimşek'ten önemli açıklamalar geldi
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Son dakika: Mehmet Şimşek'ten önemli açıklamalar geldi

Son dakika haberi geldi. Gelen haberde Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomiye ilişkin önemli ifadeler kullandı.

Ekonomi 4 Mart 2024 10:11 0
Son dakika: Mehmet Şimşek'ten önemli açıklamalar geldi

Mehmet Şimşek açıklama yapıyor.

Son dakika haberi geldi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bloomberg canlı yayınına katıldı ve burada ekonomiye ilişkin dikkat çeken ifadeler kullandı. İşte Bakan Şimşek'in açıklamaları:

"Program çalışıyor. Yani bizim bazı alanlarımızda ön gördüğümüzden daha güçlü çalışıyor. Birincisi bizim için önemli olan tüm kesimlerin piyasa aktörlerinin bu programa inanmasıdır.

Türkiye'nin risk primi 700 bandından 300 civarına kadar indi. Bu önemli. Çünkü Türkiye'nin dış kaynağa daha maliyetli şekilde ulaşmasına neden oldu. Ağustos ayından itibaren diğer ülkelere göre kalıcı şekilde prim düştü ve uluslararası finansmana erişim sağladık. Risk priminin düşmesi, piyasanın bu programa inandığının göstergesi.

Peki Türkiye'ye finansman girişi var mı? Geçen senenin ilk 5 ayında net portföy çıkışı 2.9 milyar dolar net çıkış oldu. Haziran Aralık döneminde 11.4 milyar dolar net portföy girişi var.

Kurala dayalı, uluslararası normlara dayalı bir program çerçevesi koyduk. Eylül ayında programı koyduk ama fiili uygulama daha erken başladı.

Programımızın özü enflasyonu tek haneye indirmektir. Şu anda fiyat istikrarından uzağız ama hedefimiz bu.

İkinci hedefimiz borç oranını yüzde 40 seviyesinin altında kalıcı olarak tutmak.

Üçüncü hedefimiz sürdürülebilir cari açıktır.

Bu hedeflere ulaşmada bize ayak bağı olan kur korumalıdan çıkış hedefimiz var. Burada piyasaları bozmadan kademeli çıkış hedefliyoruz.

Program çalışıyor. Bazı alanlarda öngördüğümüzden daha güçlü çalışıyor.

Bizim için önemli olan piyasa aktörlerinin programa inanmasıdır. Bunun risk primlerinde özetlendiği kanısındayım. Bu durum Türkiye'nin dış kaynağa çok daha uygun ulaşmasını sağladı.

Ağustos ayından itibaren Türkiye daha düşük spreadlerle uluslararası finansmana ulaşma imkanı buldu.

Geçen yılın ilk 5 ayında Türkiye'den portföy çıkışı var. Haziran-Aralık'ta ise 11,3 milyar dolar net giriş oldu.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç