Son Dakika: Kredi ve Kredi Kartı Borcu Olan 3 Milyon Kişiye İcra Şoku İşte Sorgulama Ekranı
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Son Dakika: Kredi ve Kredi Kartı Borcu Olan 3 Milyon Kişiye İcra Şoku İşte Sorgulama Ekranı

Son dakika haberi: 3 milyondan fazla kişiye son 1 hafta içinde icra şoku geldi. Konut, taşıt ve ihtiyaç kredisi ile kredi kartı borçları icraya verildi.

Ekonomi 9 Mayıs 2022 08:32 0
Son Dakika: Kredi ve Kredi Kartı Borcu Olan 3 Milyon Kişiye İcra Şoku İşte Sorgulama Ekranı

Binlerce vatandaşa icra şoku.

Pandemi döneminde işsiz kalan ve sonrasında başlayan hayat pahalılığı nedeniyle zor günler geçiren vatandaşlar , bankalara ve devlete olan borçlarını ödeyemez duruma geldi. Sıkıntılı günler geçiren ve borçlarını ödeyemeyen vatandaşlara icra şoku geldi. 

Cumhuriyet Halk Partisi MEclis grubu tarafından bir ekonomi rapor hazırlandı. Hazırlanan raporda vatandaşların konut, taşıt ve ihtiyaç kredisi borçlarını ödeyemediğine yer verilirken kredilerden borçların 854 milyar liraya kadar çıktığına yer verildi. 242 milyar lira da kredi kartı borçları nedeniyle oluşmuş durumda. Borçlardan oluşan dağın gittikçe büyüdüğü açıklanırken söz konusu raporda, son 7 gün içinde tüketici kredilerinde 9.8 milyar liralık artış olduğuna yer verilirken kredi kartı borçlarında ise 3.3 milyon liralık bir artış yaşandığına yer verildi. 

28.3 MİLYAR BORÇ İCRAYA VERİLDİ

Vatandaşların bankaya zamanında ödemediği ve bu nedenle icra takibine geçen borçların ise 28.3 milyar lira düzeyine çıktığına yer verildi. Son 7 günde yaşanan bu rekor borç ve icra takibi başlangıcı dikkat çekerken bankaların takipteki bu borçları düşük paralar karşılığında varlık yönetim şirketlerine devretmesi , bu rakamı olduğundan daha düşük seviyelerde gösteriyor.

3 MİLYON 400 BİN YENİ DOSYA GELDİ

CHP tarafından hazırlanan söz konusu raporda vatandaşların varlık yönetim şirketlerine 30 milyar 700 milyondan fazla borcu olduğu, TOKİ'ye ise 27 milyar lira borcu olduğu öğrenildi. Bankalara, varlık yönetim şirketlerine, finansman şirketlerine ve TOKİ'ye olan ve tahsili gecikmiş borçlar da dahil olmak üzere toplam borcun 1 trilyon 154 milyar lira seviyesine kadar ulaştığına yer verildi. UYAP üzerinden yayımlanan verilere baktığımızda sene başından bu yana icra ve iflas dairelerine toplamda 3 milyon 400 bin yeni dosya geldiği ve 2 milyon 522 dosyanın ise sonuçlandığına yer verildi. Yeni gelen dosya sayısı geçen senenin yanı dönemine göre yüzde 25.6 seviyesine arttı ve rekor kırdı. 

DERDEST EDİLEN DOSYA SAYISI

İcra daireleri bünyesinde olan ve derdest edilen dosya sayısının ise son bir sene içinde 1 milyon 452 bin civarında arttığı ve 6 Mayıs tarihi itibarıyla 23 milyon 449 bin seviyesine çıktığı öğrenildi. Sizin ne kadar borcunuz var? Aşağıdaki yorum kısmından yazabilirsiniz.

SORGULAMA NASIL YAPILIR? İŞTE UYAP VATANDAŞ SİSTEMİ ÜZERİNDEN İCRA DOSYASI SORGULAMA

Borcunuzdan dolayı hakkınızda icra takibi başlatılıp başlatılmadığını UYAP üzerinden görebilirsiniz. Öncelikle aşağıdaki sayfaya gidin.

https://vatandas.uyap.gov.tr/main/vatandas/giris.jsp

Bu sayfada e devlet girişi kısmından giriş yapın. Giriş yaptıktan sonra karşınıza çıkan ekranın sol kısmındaki menüden dosya işlemleri kısmına tıklayın. Daha sonra dosya sorgulama işlemine tıklayıp burada icra dosyanız olup olmadığını sorgulayabilirsiniz. Bunun yanı sıra icra dosyanız varsa dosyanın detaylarına ve diğer bilgilere bu sayfa üzerinden erişebilirsiniz. Öte yandan bu sayfada diğer dosya işlemlerinizi de yapabilirsiniz. 

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç