Son Dakika: 'Kredi Muslukları Açılmalı'
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Son Dakika: 'Kredi Muslukları Açılmalı'

Merkez Bankası ile sanayiciler arasındaki tartışmaya tepkiler sürüyor. MAKFED Başkanı Adnan Dalgakıran yaptığı açıklamada kredi musluklarının açılması gerektiğini söyledi.

Kredi 1 Ağu 2022 12:06 0
Son Dakika: 'Kredi Muslukları Açılmalı'

Faiz musluğu açılmalı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu bir son dakika açıklamasında bulundu. Kavcıoğlu açıklamasında sanayicilere yönelik ithamlarda bulunmuş ve döviz stoklamakla suçlamıştı

Bloomberg HT canlı yayınına katılan MAKFED Başkanı Adnan Dalgakıran ülke ekonomisine katkı yapan , çarkları döndüren sanayicilerin daha fazla krediye ihtiyaç duyduğunu, finansmana erişim konusunda kesinlikle sorun yaşandığını söyledi.

Merkez Bankası ile Sanayiciler arasındaki tansiyona değinen Dalgakıran "Finansmana erişim konusunda güçlük olduğunu söylemezsek doğruyu söylememiş oluruz. Sayın TCMB Başkanı kredileri kapattık dedik. İhracatçı kredi kullanmadan iş yönetiyorsa sorun yok. Ama hiç kredi kullanmıyorsan maksimum derecede üretim yapmıyor, maksimum kapasitede yürümüyorsunuz demektir. Bu işletme için sağlıklı bir duruş olabilir ama ülke ekonomisi için sağlıklı duruş değildir." ifadelerini kullandı.

MUSLUKLARIN HAREKETLİ OLMASI GEREKMEKTEDİR

Dalgakıran açıklamasının devamında ise , "Bu muslukların hareket halinde olması lazım. Mesela bankaların, şirketlere verdiği kredi limileri TL üzerinden. İki yıl önce TL üzerinden çalışan bir şirket, artan kur nedeniyle bu yıl en az iki katı krediye ihtiyaç duyar. Yani limitlerin en az iki kat artması gerekli.

Eğer ihracat ve sanayide bir büyüme varsa daha fazla krediye ihtiyaç vardır. Yatırım yapacaksak çok daha fazla krediye ihtiyaç var.

Karar vermek zorundayız: Yatırım yapılacak, işletme büyüyecek mi yoksa durup ekonominin daralmasını mı izleyeceğiz?

Eğer ekonomi gelişsin istiyorsak kredi musluklarının sağlıklı bir şekilde işlemesi lazım. Bu krediyi farklı ve yanlış kullanan az sayıdaki insan nedeniyle sanayiciyi bu şeklide değerlendirmek Türk sanayisine zarar verir." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç