Son Dakika: Kiracıları Sevindiren İndirim Açıklaması
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Son Dakika: Kiracıları Sevindiren İndirim Açıklaması

Kiracıları sevindiren son dakika açıklaması geldi. Sektör yetkilisi yaptığı açıklamada fiyatların düşeceği müjdesini verdi.

Emlak 1 Ağu 2022 09:29 7
Son Dakika: Kiracıları Sevindiren İndirim Açıklaması

Kirada umutlandıran açıklama geldi.

Kiracıları sevindiren son dakika açıklaması geldi. İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa yaptığı son dakika açıklamasında kiraların düşeceğini söyledi.

Özellikle son 1 senede kira fiyatlaru ciddi seviyelere kadar çıktı. Yükselen kira fiyatları milyonları mağdur ederken bir umutlandıran açıklama geldi. Aşa , Akşam gazetesine yaptığı açıklamada kirada fiyatların düşmesini beklediğini, 2023 yılında yüzde 30 40 lara kadar bir indirim beklediklerini söyledi. 

Fiyatların kimsenin tahmin edemeyeceği şekilde yükseldiğini, 3-4 bin liralık evlerin kira fiyatlarının 10 bin liraya kadar çıktığını söyleyen Aşa, kimsenin fiyatların bu kadar yükseleceğini beklemediğini, 2 bin liralık evlerin fiyatlarının bile 10 bin liraya çıktığını söyleyen Aşa, taleplerin azaldığını söyledi.

NE KADAR MAAŞ ALIYOR Kİ VATANDAŞ

Aşa açıklamasında fiyatlarının düşeceğinin belirtisinin talebin azalması, vatandaşın maaşının düşük olması, işsizliğin olması gibi konulara bağladı.

Bir kişinin 10 bin lira kira vermesi için 20 bin 25 bin lira maaş alması gerektiğini söyleyen Aşa, kiraların düşmemesi durumunda evlerin boş duracağını söyledi. 

"Kira ödeyememe problemi var mı peki?" sorusuna  Aşa şu cevabıu verdi: "İnsanlar mecbur kaldıkları için o evleri tuttular, birkaç ay da düzenli ödeme yaptılar ama şimdi ödeyememe sorunları başladı. Ben bunu geçen yıldan söylemiştim; "Bunlar ödenebilecek meblağlar değil, ayda 15-20 bin TL ödeyecek adam zaten gidip ev alıyor, niye kirada kalsın. Bu iş böyle devam etmez. Yakında icralar, kavgalar başlayacak" demiştim. Maalesef o dönem geldi. Zamanında evsahiplerine aklıselim çağrısı yaptık, '3-5 ay sonra bu kiralar ödenemediğinde yine sıkıntıyı sen çekeceksin' dedik. Yüzde 100 zam yapmaya razı adama, 'İlle 10 bin yapacaksın' dediler. Böyle bir açgözlük ve fırsatçılık olmaz. Diğer tarafta hayatı boyunca çalışmış ve bir ev almış, sadece onan kirasıyla geçinen insanlar da var. Tabii onları ayırmak, kollamak lazım. Mesela bu insanlardan vergi alınmayabilir."

YÜZDE 25 ZAM UYGULANIYOR MU?

Kiralara gelen yüzde 25 zam sınırı hakkında Aşa, "Maalesef uygulanmıyor. Bir şekilde yine yüzde 50-60 hatta yüzde 100'lük zamlar yapıldığını görüyoruz. Tabii hiç kimse yüzde 25 yapmıyor demek de yanlış olur ama kapıya dayanıp, saldıranları bile duyuyoruz. Bu artık ekonomik bir olay olmaktan çıktı, sosyal bir olay haline geldi. Önlem alınması gerekiyor." dedi.

FİYATLARIN DÜŞECEĞİ İŞARETİ

Bunların fiyatların düşeceği işareti olduğunu söyleyen Aşa, "Bugün vatandaş kaç para maaş alıyor ki? Kiracı dediğin adam ya memur ya işçi ya çalışan ya küçük esnaf. Bu insanların 10 bin TL kira ödeyebilmesi için ayda en az 25-30 bin TL kazanıyor olması lazım. Bu kiraları kaç kişi ödeyebilir. Dolayısıyla insanlar artık mevcut evinden çıkmamak için elinden geleni yapıyor. Hatta 2-3 binlik kirayı, 5-6 bine çıkanlar bile mal sahibinin talebine 'tamam' diyor. Çünkü arasa, onu bile bulamayacak. Şu an için kiralar yüzde şu kadar düştü demek mümkün değil ama nokta seviyesinde de olsa bu bir başlangıç. Bu da geriye gidiş başlamış demektir." dedi.

Kira ödememe sorunu da olduğunu söyleyen Aşa, bu işin böyle devam etmeyeceğini söyledi. Bunun yanı sıra bazı ev sahiplerinin yüksek kiradan verdiği evinin kirasını alamadığı , bu nedenle mecburen fiyat düşürdüğü bildirildi.

Yorumlar (7)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 2 Yıl Önce
D TL j hg
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Reisimin en kısa zamanda bir tebdir az alır inşallah, yy oksa çadır ⛺ kuracam valla
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Insanlarda merhamet kalmamis.kac aydir ev ariyoz fiyatlar asgari ucretle ayni kimse demiyor nasil oduyecekler diye
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Yav he he düşecek
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Önceden devletin belirlediği miktara göre zam uygulanamıyordu. Corona derken kiralar çok aşağıda kaldı bazı işlek bölgelerde.Tabikide bugün bahsedilen fiyatlar abartı olmuş. Ama bunun çözümü, gelir vergi indirimi veya gelir tabanı yükseltmesi artı bölgeye göre rayiç fiyat ayarlaması yapılmalı.İnsanlarda gelirine göre belirli muhitlerde kalmalı. Sadece kiracı düşünülürse kimse evini, kiraya vermez. Satışa gider daha iyi olur. Bu durumda evlerin fiyatı artar, kirayada talep artmış olacağa için.