Son Dakika: Kira Fiyatlarına Devlet Müdahalesi Geldi: İşte Yeni Kira Zam Oranı ve Hesaplaması
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Son Dakika: Kira Fiyatlarına Devlet Müdahalesi Geldi: İşte Yeni Kira Zam Oranı ve Hesaplaması

Son dakika haberi: Kiralara yapılacak zam oranı devlet tarafından açıklandı.

Emlak 8 Haz 2022 13:36 14
Son Dakika: Kira Fiyatlarına Devlet Müdahalesi Geldi: İşte Yeni Kira Zam Oranı ve Hesaplaması

Son dakika: Kira zam oranı belli oldu.

Adalet Bakanı Bozdağ yaptığı son dakika açıklamasında kira yenileyeceklerin zam oranını duyurdu. 

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ yaptığı son dakika açıklamasında kira fiyatlarında 1 sene boyunca geçerli olacak kira fiyatlarını kamuoyuna duyurdu. Bakan Bozdağ yaptığı açıklamada, "Konut kiraları bakımından 1 Temmuz 2023 yılına kadar yenilecek kira sözleşmelerinde bir önceki seneki kiranın yüzde 25’ini geçmeyecek şekilde bir artış yapılması imkanı getiriliyor." ifadelerini kullandı. Söz konusu düzenleme 6. yargı paketi ile meclis gündemine gelecek ve düzenleme geçici olarak yürürlüğe girecek. 

İşte Bakan Bozdağ'ın açıklaması: "Bugün Adalet Komisyonu'nda Borçlar Kanunu'na geçici madde eklenmesi söz konusu olacaktır. Cumhurbaşkanımızın talimatıyla, Cumhurbaşkanı Yardımcımız Fuat Oktay Bey, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Murat Kurum Bey, Hazine ve Maliye Bakanımız Nureddin Nebati Bey ve Ticaret Bakanımız Mehmet Muş ve Adalet Bakanlığı olarak beraber yaptığımız çalışma sonucunda konut kiraları bakımından 1 Temmuz 2023 yılına kadar yenilenecek kira sözleşmelerinde bir önceki kira yılının yüzde 25'ini geçmemek koşuluyla yapılacak artışların geçerli olduğuna dair bir geçici hüküm Borçlar Kanunu'na, Adalet Komisyonunda eklenecek AK Parti Grubu, MHP Grubu teklif verecek ve oraya eklenecektir. Böyle konut kiralarında bir yıl süreyle bir önceki yılın kira bedelinin yüzde 25'ini geçmeyecek şekilde bir artış yapılabilme imkanı getiriliyor. Bunun üzerinde yapılacak artışların geçerli olmadığı açıkça ifade ediliyor. Bu düzenlemeyi yaparken, geçici olmasına özellikle önem verdik. Geçici bir düzenleme. Bu düzenleme kiracı ve ev sahibinin hukukuna halel vermeden ikisinin de belli bir fedakarlıkla bir noktada durmasına da özen gösterdik. Umarım beklentileri karşılar, umarım beklediğimiz sonuçları doğurur. Şimdiden hayırlı olmasını temenni ediyorum."

NASIL OLACAK?

Bu ay ve 1 Temmuz 2023 'e kadar kira kontratı yenileyecekler, artık TÜFE ÜFE takip etmeyecek. Kirada 1 yılı bitenler en fgazla yüzde 25 zamlı ödeyecek kirasını. Bunun üzerinde bir zam uygulanamayacak. Üzerinde zam uygulanması durumunda kiracılar yargı yoluna başvurabilir.

HESAPLAMA: NE KADAR OLACAK?

Kira hesaplama ise şu şekilde;

1000 TL kira verenin kirası 1250 TL olacak.

1500 TL kira verenin kirası 1875 TL olacak.

2000 TL kira verenin yeni kirası 2500 lira olacak.

2500 kira verenin kirası ise 3 bin 125 lira olacak.

3000 lira kira verenin yeni kirası 3 bin 750 lira olacak.

3500 TL kira verenin yeni kirası 4 bin 375 lira olacak. 

4 bin lira verenin yeni kirası 5 bin lira olacak.

4500 TL kira verenin yeni kirası ise 5 bin 625 lira olacak. 

5 bin lira kira verenin yeni kirası ise 6 bin 250 lira olacak. 

Sizce yüzde 25 çok mu? Aşağıdaki yorum kısmından yazın.

Yorumlar (14)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Yeni yapılan artışların üzerinden mi yapılacak bu düzenleme ,yoksa önceki kira düzeninden mi hesaplanacak
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Cokkkkkkk 4 kişilik bir aile de bir kişi çalışıyor nasılsın veraçek malsahibi her ay para alıyor zaten devlet adalet demek H. Z ti Ömer olsaydı yokederdi
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Çok
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Cok tabikıralara bak ya
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Barınma hakkı varya. Ev sahibi empati yapmalı ve evi olmayana zulm etmemeli. Bence de %10 geçmemesi lazım sosyal devlet isek.