Son Dakika: Fed Gözünü Kararttı
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Son Dakika: Fed Gözünü Kararttı

Son dakika haberi: Enflasyon rakamlarının ardından Fed'den son dakika faiz açıklaması geldi.

Dünya 14 Tem 2022 10:10 0
Son Dakika: Fed Gözünü Kararttı

Dün açıklanan enflasyon sonrası art arda faiz açıklaması doları güçlendirmeye devam ediyor.

Amerika Birleşik Devletleri'nde dün enflasyon rakamları açıklandı. Açıklanan enflasyon rakamları, beklentinin üzerine gelince art arda faiz açıklamaları geldi. 

Konu ile ilgili bir son dakika açıklaması San Francisco Fed Başkanı Mary Daly'den geldi. Daly yaptığı açıklamada enflasyon beklentilerinin daha da yükselmesi ve tüketicilerin harcamalarının yavaşlaması ihtimalinde Temmuz ayının 27'sinde açıklanacak faizin daha da yüksek olabileceğini söyledi. Açıklamada Temmuz toplantısında 100 baz puanlık faiz artırımının olası olduğu bildirildi. 

Daly, New York Times Gazetesi'ne yaptığı açıklamada muhtemelen 75 baz puan faiz artırımı olacağını söyleyerek, “ancak gördüğümüz veriler ışığında muhtemelen 75 baz puanlık faiz artışı olabilir.” dedi.

Daha sonra konu ile ilgili bir açıklama da Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester'den geldi. Mester  Bloomberg’e yaptığı açıklamada, enflasyon verisinin küçük bir faiz artışı için gerekçe bırakmadığınıi daha yüksek bir faiz artırımının olması gerektiğini söyledi.

27 Temmuz'da yapılacak toplantıda en az 75 baz puan faiz artışı olması gerektiğini söyledi. 100 baz puanlık faiz artışı olup olmayacağı, toplantıda 100 baz puanlık faiz artırımı kararının değerlendirilip değerlendirilmeyeceği konusuna da değinen Mester, “Karar 26-27 Temmuz’da alınacak. O zamana kadar açıklanan ekonomik veriler de değerlendirilecek. Sonrasında uygun politikanın ne olduğunu görüşeceğiz” ifadeleri ile cevap verdi.

Bir açıklama da Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic'ten geldi ve Bostic, 100 baz puan faiz artırımı dahil birçok konunun masada olduğunu söyleyerek enflasyonun endişe verici olduğunu söyledi. 

FED FAİZ KARARI NE ZAMAN?

Fed toplantısı 26 ile 27 Temmuz tarihlerinde yapılacak ve faiz kararı 27 Temmuz'da saat 21.00'da açıklanacak.

FAİZ YÜKSELTİLİRSE NE OLUR?

Fed'in faiz artırımı yapması doları daha da güçlendirecektir. Piyasalar şimdi 75 baz puanlık faiz artırımını fiyatlıyor. 100 baz puan faiz artırımı olması durumunda riskli varlıklardan kaçışların devam etmesi , doların güçlenmesini sürdürmesi bekleniyor. 50 baz puan faiz artırımı olması durumunda ise dolarda gevşeme olması bekleniyor. 

Faiz kararı geldiğinde haberdar olmak için finans7.com'u takipte kalın.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç