Son dakika: Fahiş kiralık ev fiyatlarına devlet müdahalesi geldi
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Son dakika: Fahiş kiralık ev fiyatlarına devlet müdahalesi geldi

Son dakika haberi geldi. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati yaptığı son dakika açıklamasında kiralık ev fiyatlarına müdahalenin yolda olduğunu söyledi.

Emlak 11 Mart 2023 16:47 10
Son dakika: Fahiş kiralık ev fiyatlarına devlet müdahalesi geldi

Kiralık ev fiyatlarına devlet müdahalesi geliyor: Yeni emlak paketi açıklandı.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile  Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum bir son dakika açıklamasında bulundu. Bakanlar yaptıkları açıklamada evlerini kentsel dönüşlüme sokacaklar için yeni kredi desteğini duyurdu.

“Türkiye büyük ve güçlü bir ülkedir. Tüm maddi kayıplarımızı çok daha iyileriyle en güzel şekilde birlik içinde telafi edeceğiz” diyerek açıklamasına başlayan Bakan Nebati, "Deprem felaketlerinin olumsuz etkilerini en aza indirmek için var gücümüzle çalışıyoruz. İlk andan itibaren kamu kurum ve kuruluşlarımız acil nakit taleplerini hızla karşılayacak tedbirler aldık. 100 milyar liralık kaynağı ayırdık. AFAD'a 27 milyar lira ödenek verdik. 1 milyondan fazla depremzedeye hane başına 10 bin lira acil yardım ödemesi yaptık. Taşınma ve kira yardımı sağlıyoruz. Finansmanı Hazine olarak sağlayacağımızı taahhüt ettiğimizi açıklıkla söyleyeyim. Kentsel dönüşüm probleminin çözümünde eş güdüm içinde çalışmalar yapmaya devam ediyoruz" dedi.

UYGUN KOŞULLARDA KREDİ İMKANI

"Çok uygun koşullarda kredi kullandırarak kentsel dönüşüme teşvik edeceğiz" diyen Bakan Nebati, "Bu kapsamda gereken her türlü finansmanı Hazine olarak sağlayacağız. Ayrıca, kentsel dönüşüm probleminin çözümünde 3 ayrı yaklaşım üzerinde Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız ile eşgüdüm içinde çalışmayı sürdürüyoruz. Birinci modelde konut üreticisi ile anlaşan bağımsız bölüm sahiplerine piyasaya göre çok uygun koşullarda kredi kullandırarak kentsel dönüşümü teşvik edeceğiz" ifadelerini kullandı.

DAYANIKLI KONUTLAR

Söz konusu modelle dayanıklı konutlar yapılacağını söyleyen Bakan, "Bu modelle, konut sahipleri hak kaybına uğramadan ve emsaller korunarak kentsel dönüşümü güçlü bir şekilde destekleyeceğiz. İkinci modelimizdeyse ada bazlı kentsel dönüşüm kapsamında konut üreticilerini teşvik edeceğiz. Bu kapsamda konut üreticilerine düşük maliyetli finansman desteği sağlayarak depreme dayanıklı konut arzını hızla artıracağız" dedi.

KİRALIK EVLERDE YENİ DÖNEM: SADECE KİRALAMALIK EVLER YAPILACAK

Bakan, kiraya verilmek üzere evler yapılacağını, bu yolla kira fiyatlarına müdahale geleceğini söyleyen Bakan Nebati, "Bu iki durumda da KGF desteklerini devreye alarak hem konut üreticisinin hem de bağımsız bölüm maliklerinin krediye erişimlerini kolaylaştıracağız. Çalışmalarına 6 Şubat’tan evvel başlatmış olduğumuz ve dünyada farklı örnekleri olan üçüncü modelimiz de özellikle kiralık konut arzını artırmaya yöneliktir. Bu modelle ülkemize kiralık konut üreticisi kavramını kazandırmayı ve kiralık konut arzını kısa sürede artırmayı hedefliyoruz" dedi ve kira fiyatlarındaki fahiş artışın bu yolla dizginleneceğini söyleyerek, "Model kapsamında üretilen kiralık konutlar, öncelikle kentsel dönüşümde riskli yapı malik ve kiracılarına hizmet sağlayacaktır. Kiralama tutarları ve kira artışları kamu otoritesi tarafından belirlenecek ve kira tavanı uygulaması yapılacaktır. Böylece, özellikle salgın sonrasından bu yana makul seviyelerin çok ötesinde artış gösteren kira enflasyonunu dizginleyeceğiz" dedi.

Sizce bu model kira fiyatlarını düşürür mü? Aşağıdaki yorum kısmından yazın.

Finans7.com | Ankara

Yorumlar (10)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 13 Ay Önce
kardeşim ev kiralarına sınırlama getir kanun koy uygula bu şekilde ev kiralarının düşeceğini zannediyorsanız yanlıyorsunuz.
Ziyaretçi 13 Ay Önce
ya bu milletle bu kadar da dalga geçilmez yazıktır, günahtır
Ziyaretçi 13 Ay Önce
Bencede hayır, neyin taban fiyatı, taban fiyat ne,mesela bizim site ve mahallelerde eski kiracı cogu 600-700-800tl verirken ve en fazla yüzde 14 artarken ,yazdan buyana tek tük boşalan evleri ev sahipleri 1200-1400-1500 yaptı,bunu gören ev sahiplerinin cogu yüzde 25 e uymadı, kira arttirim zamanı 1000-1200-1400-1600yapti,yüzde yüzden fazla,sonra baktılar bir ay sonra tek tük yine iki ev bosaldi, 2000-3000den verildi, ev yok,talep çok tabi ondan arttirdiklarinida beğenmedikleri,çevrede ondan bikac ay sonra boş evleri 4-5 bin den vermeye basladilar, herkes gül gibi gecindigi ev sahibiyle hasım olmaya basladi, yazın bir kaç ayın içinde 500 ,5000 bine kadar açık arttırma usulü çıktı,cikmayada devam ediyor,daha 1 sene olmadı, bunlar taban fiyatı 4-5 bin mi yapacak o zaman , bence öyle yapacak,neden 500-800 arası olan mesela yüzde 25 e uymamış yüzde yüz yapmış olmuş,1400-1600 arası, bu fiyat degilde çevrede 4-5 binse 4-5 bin oluyor,bence asla ve asla illegalde artsa, çıkan bir şeyin fiyatini dusurmezler, çıkan neyin fiyatı dusmuski kirada düşsün, 100-200-300 binlik evler bir anda 1-2-3 milyon oldu ,toki evleride öyle oldu,bin milyona dönüştü,toki eski fiyattanmi verdiği kirayı bikac ay öncenin fiyatından versin, 500tl,5 bin olduysa 4- 5 bin den verir,arttirimi durdurur,indirim yapamaz,olan bir gecede eriyen maasimiza oldu zengin 10 kati zenginleşti,fakir 10 kati daha fakir...artık ev almak hayal,kiralik ev bulmakta zor....
Ziyaretçi 13 Ay Önce
milletle dalgamı geçiyorsunuz yaaa..Kiralık evler yapılacakmış.Her şeyi berbat ettiniz.Millet %25 üzerinden artırıyoruz en fazla..Sınırlama getirin.Souleywcek çok şey varda
Ziyaretçi 13 Ay Önce
Millete masal anlatıyorlar ne düşmesi..O kiralık daireleri ne kadar fiyata verecekler o önemli..Kapıyı 4-5 binden açarsalar ne fark olur sizce