SON DAKİKA: EYT, Zam, Sözleşmeliye, Taşerona, Belediye Şirket İşçilerine Kadro Müjdesi Bekleniyor 2022
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

SON DAKİKA: EYT, Zam, Sözleşmeliye, Taşerona, Belediye Şirket İşçilerine Kadro Müjdesi Bekleniyor 2022

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin canlı yayına katıldı. İşte EYT, taşeron, sözleşmelilere kadro, asgari ücret , emekli memur zammı açıklamaları.

Son Dakika 5 Ekim 2022 21:49 9
SON DAKİKA: EYT, Zam, Sözleşmeliye, Taşerona, Belediye Şirket İşçilerine Kadro Müjdesi Bekleniyor 2022

Asgari ücret, emekli, memur zammı ve taşeron, sözleşmeliye, belediye şirket işçilerine kadro ve EYT'de son dakika açıklaması.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bigin Trt Haber ekranlarına konuk oldu. Bakan Bilgin TRT haber ekranlarında taşeron işçilere, sözleşmeli personellere kadro konusuna değinecek ve emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili açıklamalar yapacak. Bakan Bilgin'in açıklamaları şu şekilde:

EYT

"Şimdi biliyorsunuz 99'da Türkyie'de bir reform , o zamanki adı ile bir uygulama yapıldı. Onun anlamı şu: O tarihten önce işe başlayanlalra o tairhten sorna işe başlayanlar arasında kademeli düzenleme yapıldı. 99'dan sonra işe başlayanların emeklilik şartları değişti. 3 kriter var.

1 Prim gün sayısı. 

2 Yıl sayıları

3 Yaş.

Daha önce yaş şartı olmayan , 42 yaşında emekli olanların olduğu kişiler , bunlar gerekçe gösterilerek olmuş . Emeklilikte prim gün sayısının artması , porimlerin yüksekliği çok önemli. Yaş da önemli. 38-35 yaşındaki adamı emekli ettiğimiz zaman , ortalama hayat süresini 80 alırsak, emeklilik sisteminin onu finanse edebilmesi gerekmektedir. 3 çalışanın 1 emekliyi finanse eden sistem olması lazım. Bu denge bizde bozuldu. Şimdi de çok iyi durumda değil. Bunun biraz şartlarını belirleyen faktörlerden biri de hayat sürtesinin uzaması, biri de yaşlanma. Türkiye nüfusu yaşlanıyor. 

Biz burada 99 öncesi işe girmiş olanların emeklilikte karşılaştıkları yaş sorununu çözüyoruz. Bize daha çok bazı televizyonlarda uzmanlar var. Hesaplamalar yapıyorlar. Rakamları doğru değil. Veriler yok. Bizde bütün çalışanların verileri var. Biz gerçek veriler üzerinde çalışıyoruz.

Aralık'ta meclise gelecek. Sayın Cumhurbaşkanına da bu konuda bilgi verdik.

Staj çıraklık sayılacak mı? sorusuna: Hayır o farklı. Sigorta girişi olanlar olacak. Biliyorsunuz onlar sağlık sigortası var. Dolayısıyla staj adı üzerinde farklı bir sistem EYT'liler farklı.

KAÇ KİŞİ FAYDALANACAK?

O konuda şimdilik konuşmuyoruz. Sürpriz yapmak için değil , ayrıntılı bir çalışma yapıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı ile bu konuyu istişare ederek açıklayacağız. Çalışmanın muhtevası tam. Hesaplamaları belirlendikten sonra paylaşacağız.

Türkiye'nin enflasyonu aşması lazım. Enflasyonun meydana getirdiği tüm sorunların aşılması lazım. Ekonomik olarak da bu sorunun çözülmesi lazım. Türkiye bu sorunu büyüyerek çözecek.

TAŞERON

Geçtiğimiz yıllasrda hükümetimiz 1 milyon işçiye kadroı verdi. O sırada KİT'lerde çeşitli sebeplerle , çalışma ilişkisinin böyle sürdürülmesi kararı ile , o zamanki sayı 90 küsür bin işçinin bu kadroya alınmaması kararı verilmişti. Onların kadroya alınması devam ediyor. Kasım ayında çözülecek.

Belediye şirket işçileri: Takip ediyoruz. Bütün kamunun bu bahsettiğiniz kadro dışı kalan işçilerin kadroya alınması çalışması devam ediyor. Tüm işçileri inceliyoruz. Çalışıyoruz. Kasım ayında ya da daha erken bitebilir. 

Geçici işçiler sorunu var, mevsimlik işçiler var. Mevsimlik işçilerde imkan varsa sözleşme uzatma yetkisi vereceğiz. Yani kurumun ihtiyacı olduğu zaman o işçileirn çalıştırılmasını sağlayacağız. Geçici işçilerin 1 yıla çıkaracağız. Nasıl bir geçici işçilik 2000 yılında da geçici işçilerdi. O işçilerin durumunu koruyacak düzenlemeleri yapacağız. 

SÖZLEŞMELİLERE KADRO

Çok özel bir durum olabilir. bazı personelleri özel bir sözleşme ile çalıştırabiliriz. Çok özel olanlara, yüksek maaşla çalışacaklara özel sözleşmeler yapılacak. Ama bunlar dışındaki tüm sözleşmelileri çöeceğiz. Kamu görevlerinin tüm haklarını vereceği.z Kadrolu olacaklar. Yaklaşık sayıları 550 bin kişiler. 

PTT'de çalışanlar, kiralık araç şoförleri, güvenlik görevlileri, vakıfbankta çalışanlar, fahri kuran kursu öğreticileri, HBYS, belediye şirket işçileri, kamu çağrı merkezi çalışanları, şeker fabrikalarında çalışanlar, geçici orman işçileri, okullar, TYP'ler kadro alacak mı? sorusuna Bakan şunları söytledi:

"Bunların bazıları işçi statüsünde çalışıyor. Bunların hepsini bu kategoride değerlendirmek zor. Bunların hepsini biliyoruz. Hepsi ile ilgili çalışma yapıyoruz. Ama bazıları da biraz önce bahsettim taşeron işçisi. Dolayısıyla bunların hepsini topladığınız zaman hepsi aynı olmuyor nitelikleri ayrı. 

Çalışmamız bittikten sonra açıklayacağız. Bu çalışmayı tahmin ediyorum Ekim'de bitireceğiz."

İşte canlı yayın:

Kadın erkek diğer adaylarla bilgi alış verişi için TIKLA TAKİP ET

Yorumlar (9)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 2 Yıl Önce
şehir hastanesi lere kodro olacak ti hâlen bir heber gelmedi
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
MERHABA göç idaresi müdürlüklerinde çalışan proje personellerini de unutmayınız lütfen kadro alımlarında.
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
sizden rica ediyorum sesimi duyun sayın bakanim
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
piktes temizlik görevlilerine kadro varmi
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
typ kadro istiyor sayın bakanım