Son dakika: Erdoğan'ın imzası sonrası bankaların mevduat faizleri rekor kırdı: İşte 1 milyon TL'nin 32 günlük faiz getirisi hesaplaması 2023
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Son dakika: Erdoğan'ın imzası sonrası bankaların mevduat faizleri rekor kırdı: İşte 1 milyon TL'nin 32 günlük faiz getirisi hesaplaması 2023

Son dakika haberi: Bankaların mevduat faizlerine bir zam daha geldi. İşte parasını bankaya yatırana verilen rekor faiz getirisi.

Bankalar 21 Nisan 2023 10:25 58
Son dakika: Erdoğan'ın imzası sonrası bankaların mevduat faizleri rekor kırdı: İşte 1 milyon TL'nin 32 günlük faiz getirisi hesaplaması 2023

Erdoğan imzaladı: Tüm bankalar faizleri uçurdu: Parasını bankaya yatırana rekor faiz getirisi.

Bankalardan son dakika açıklaması geldi. Gelen açıklamada bankaların faizlerinin arttığına yer verildi. Faizlerin artması ile birlikte bankalar, parasını getirene rekor düzeyde faiz getirisi sağlıyor. Bankalardan yapılan açıklamada mevduat faizlerinin, yatırılacak paranın miktarına göre de değiştiği, yüzde 35'lere kadar mevduat faizlerinin çıktığı bildirildi.

Mevduat kampanyalarını kaçırmamak için TIKLA İNDİR

POLİTİKA FAİZİ: YÜZDE 8.5

Merkez Bankası tarafından alınan kararla birlikte politika faizi yüzde 8.5 seviyesinde tutuluyor. Politika faizi düşük ama bankalar mevduat faizlerini bu faizin tam tersi yönde rekor seviyelere çıkardı. Bunun altında ise birkaç etmen var.

Bunlardan ilki, vatandaşların yüksek enflasyon karşısında parasının değerini koruma isteği. Parasının değerini korumak ve buna ek olarak parasını değerlendirmek isteyenler, ilk olarak mevduat hesaplarına akın ediyor.

Bunun yanı sıra zaten yatırım dünyasında olan vatandaşlar, borsada yaşanan oynaklık, kripto paralarda yaşanan bir aşağı bir yukarı yön nedeniyle daha garanti kazanç kapısı olan mevduat hesaplarına yönelmiş durumda. 

KKM'DE FAİZ ÜST SINIRI KALKTI

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararında Kur Korumalı MEvduat hesaplarında faiz üst oranının kaldırıldığına yer verildi. Söz konusu karar şu şekildeydi:

KKM FAİZ SINIRI KALKINCA OLAN OLDU

KKM hesaplarında faiz üst sınırı kalkınca bankalar, normal mevduat hesaplarında faiz oranlarını rekor seviyelere kadar çıkardı. Bu karar öncesinde yüzde 27-28'lerde olan faiz oranları, karar sonrası hızlıca tırmanışa geçti ve yüzde 30'ları aşarak son yılların en yüksek seviyesini gördü.

YÜZDE 35'LERE KADAR GELDİ

Bankalar mevduat faizi oranlarını yüzde 36'lara kadar çıkardı. Tabi bu özel şartlarda verilen mevduat faizi. Banka sitelerinde yüzde 30 olarak mevduat faizi görünüyor. 2002 yılında mevduat faizi 1-3 ay arası mevduatlarda yüzde 60’a yakınken, 2003 yılında yüzde 30'du. Bugün gelinen seviyede 20 yıl öncesine dönülmüş oldu. Şenol Babuşçu konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Ekonomi yönetimi de bunu bildiği için kuru tutmak için her şeyi yapacaktır. Mevduat faizi nereye yükselirse yükselsin umurlarında değil. Seçime kadar kuru tutmak için her şeyi yapacaklar” değerlendirmesinde bulundu. Peki yüzde 36 mevduat faizi ile parasını bankaya yatıran bir kişi, ne kadar geri ödeme alır? Paranın 32 günlük faiz getirisi ne kadar?

MEVDUAT HESAPLAMASI: İŞTE 1 MİLYON LİRANIN AYLIK FAİZ GETİRİSİ

1 milyon lirasını yüzde 36 faizle 32 günlük mevduat hesabına yatırmak isteyenler, bu sürenin sonunda toplamda 29 bin 983 TL'lik kazanç elde eder. Tabi bu rakam TL mevduat hesabı için geçerlidir. Yüzde 30'luk faiz oranı ile bankaya parasını yatıran, 32 günün sonunda toplamda 24 bin 986 TL para kazanmış olur.

MEvduat hesaplarına para yatırmak isteyen vatandaşların bankalara müracaat etmesi gerekmektedir.

Finans7.com | Ankara

Yorumlar (58)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 12 Ay Önce
Her mevduat faiz oranı yükseldiğinde döviz kurları yükseliyor neden yaptırayım ki
Ziyaretçi 12 Ay Önce
Peki yıl olmuş 2023 bankadan para çekip faiz oduyoruz bu haram değilde bankaya faize para yatirmakmi haram oluyor kimsenin hakkına gasp etmiyorsunuz bankada kazanıyor Sizde mesela 1 milyon parayi 1 yıl cebinde sakla 1 yıl sonra o parayla 1 evin odasını alırsın ama 1 yıl bankada sakla 1 ev alırsın para cepte durunca değer kaybeder yani 1 milyon para 1 yıl sonra sadece yarim milyona düşer ama bankaya yatirinca 1.5 milyon para olur boyle bir zamanda böyle bir devirde kimse çalışarak para kazanıp birşey yapamaz para değer kazanması için yatırım yapmak şarttır
Ziyaretçi 12 Ay Önce
Faiz haramdır fakat mevduat hesabına yatırılan paranın faiz adı altındaki getirisinin sadece adı faizdir. isim benzerliğidir. (hukuken bankanın size borçlanması durumu olduğundan böyle adlandırılır) .bu bir dükkanının olup kiraya vermek ile aynı şeydir. sen paranı bankaya verirsin banka senin paranı kullanarak iş yapar para kazanır bunun karşılığında sana faiz adı altında kira verir. günah olan faiz birine borç verip verdiğin borçtan fazlasını istemek tefecilik yapmaktır. bu durumda para veren fazla para talep eder. mevduat hesabında parayı alan banka sana para teklif eder. farklı şeylerdir.
Ziyaretçi 12 Ay Önce
Faiz haramdır
Ziyaretçi 12 Ay Önce
Nedir bu faiz sarması etmeyin eylemeyin faiz yiyen allaha ve resülüne savaş açmış gibidir diyor allah ve resülü