Son Dakika: Emlak Sektöründe Durgunluk Başladı
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Son Dakika: Emlak Sektöründe Durgunluk Başladı

Son dakika haberi: konutta son dakika haberi geldi. Sektörde satışlar durulmaya başladı.

Emlak 31 Tem 2022 08:54 0
Son Dakika: Emlak Sektöründe Durgunluk Başladı

Konutta fiyatlar düşmeye başladı.

Son dönemlerin en büyük sıkıntılarındna biri konut sıkıntısı. Hem kiralıkta hem satılıkta ciddi sıkıntılar yaşanırken Türkiye'de fahiş fiyatlara rağmen konut satışları tüm dünya ülkelerinin ortalamasının üzerinde gerçekleşiyordu. Haziran ayı verilerinin gelmesi ile birlikte bu durumun yerini durgunluğa bırakmaya başladığı görüldü. 

Maliyetlerin yükselmesi nedeniyle ev fiyatlarının ciddi oranda arttığını söyleyen sektör yetkilileri, buna bir de fırsatçıların eklenmesi ile birlikte fiyatlar fahiş seviyelere kadar çıktı. Sene başından bu yana konutta fiyatlara yüzde 185 seviyesinde zam gelirken kiralık evlere yüzde 135'lik zam geldini söyleyen emlak sektörü yetkilileri, son aylarda fiyat artışlarının devam etmesi nedeniyle durgunluğun başladığını , satışların azaldığını söyledi.

Örnek vermek gerekirse Şubat ayında geçen seneye görek onut satışları yüzde 37 seviyesinde artış gösterirken Mart ayında yüzde 29, Nisan ayında yüzde 38 artış gösterdi. Haziran ayında fiyatlar rekor seviyelere gelince bu oran yüzde 11 seviyesinde kaldı. Bu da konutta fiyatların satışları vurmaya başladığı olarak yorumlandı. 

Konutta satışların devam ettiğini söyleyen sektör yetkilileri, fırsatçılar nedeniyle artan konut fiyatları yüzünden azalma olduğunu söyledi. 

Konutta her geçen gün ilan sayısının daha da arttığını bildiren sektör yetkilileri, geçen sene 250 bin seviyesinde olan satılık konut sayısının bu sene 350 bine çıktığını, 24 bin olan kiralık ev sayısının ise 36 bine çıktığını söyledi.

Artan ev fiyatları nedeniyle satışlarda ivmenin azaldığını söyleyen emlakçılar, "Karşı komşu fiyatını artırdı, benim evim daha iyi, fiyatı da daha yüksek olmalı' mantığıyla artan fiyatlar zirveye ulaştı. Kimse 1+1 daireye 2 milyon TL vermek istemiyor. Yabancı alımı var ancak oturmak isteyen veya yatırım için düşünen vatandaş konuta ulaşamıyor. Haliyle satışlar yavaşladı. İlanlarda çok ev var ama alan var mı, ona bakmak lazım. Sektöre acilen bir düzenleme getirilmeli. Ekspertiz ile fiyat belirlenerek satışa çıkılmalı" ifadelerini kullandı.

Temmuz ayında durgunluğun daha da artması bekleniyor. 

FİYATLAR DÜŞECEK BEKLENTİSİ EV ALMAKTAN VAZGEÇİRDİ

Birçok vatandaşlın ise konutta fiyatlar düşecek beklentisinde olduğunu ve bu nedenle ev almayı ertelediğini söylüyor.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç