Son Dakika: Elektrik Faturalarına Yeni Zam
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Son Dakika: Elektrik Faturalarına Yeni Zam

Elektrik faturalarına bir zam daha gelmesinin beklendiği açıklandı. İşte gelecek yeni zammın nedeni.

Finans Magazin 7 Mayıs 2022 09:03 0
Son Dakika: Elektrik Faturalarına Yeni Zam

Son dakika haberi: Elektrik faturalarına bir maliyet daha ekleniyor.

Dün Resmi Gazete'de bir düzenleme yayımlandı. 6 Mayıs tarihli Resmi Gazete sayısında yayımlanan düzenlemede Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, elektrik dağıtım şirketlerinin denetimini özel denetim şirketlerine yaptıracak. Daha önce temsil , ağırlama gibi hizmetlerin bile parasını faturaya ekleyen ve vatandaşlardan alan elektrik dağıtım şirketlerinin bu hizmeti de para ile alması sonrası faturalara yeni bir ekleme daha yapılacağı, yeni zammın kapıda olacağı anlamına geliyor. Bakanlık personelinin yaptığı söz konusu denetimler bundan sonra özel denetim şirketlerine yaptırılacak ve düzenleme , vatandaşın cebinden daha fazla para çıkmasına neden olacak gibi duruyor. 

Sözcü Gazetesi'nde yayımlanan haberde dünkü Resmi Gazete sayısında yayımlanan karar hatırlatıldı ve elektrik dağıtım şirketlerini denetleme yetkisinin normalde Enerji Bakanlığı'na ait olduğu, dünkü karar ile bunun değiştiğine yer verildi. Söz konusu yönetmelik değişikliği ile Bakanlık, denetim yükümlülüğünü denetim yükümlülüğünü, sonuçları itibarıyla bakanlık açısından hehrangi bir bağlayıcılığı olmayan ve yaptırım içermeyecek inceleme , raporlama ve tespitler yetkilendirilecek şirketlerden yapılacak. Bu da hizmet satın almak suretiyle yapılacak. Denetimler bu kruumlar ile bakanlık yetkililerinin ortak çalışması ile de yapılabilecek.

Normalde söz konusu denetim Enerji Bakanlığı bünyesinedki müfettişler ve enerji uzmanları tarafından yapılıyordu. Bu yetkinin özel şirketlere verilmesi ve hizmet alımı yöntemi ile yapılacak yeni denetimlerin faturalara ek masraf olarak yansıyacağına yer verildi. Konu ile ilgili bir açıklama Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) eski Yönetim Kurulu Üyesi Olgun Sakarya'dan geldi. Sakarya yaptığı açıklamada tüm şirketlerin zan altında bırakılmasının doğru olmadığını , ancak iş ilişkisi içinde olan şirketlerde zammın mutlaka olacağını söyledi ve "Bazı sorunları görmezden gelebilirler, denetim yetkisini tam anlamıyla kullanamayabilirler” ifadelerini kullandı. 

Dağıtım şirketleri, hali hazırda tüm masraflarını vatandaşlardan alıyor. Bu denetimler de ek masraf olacağı için bunun da faturaya yansıtılacağı belirtiliyor. Söz konusu masrafın ya direk faturalara yansıtılması ya da Enerji Bakanlığı bütçesinden karşılanacağı belirtiliyor. Her iki ihtimalde de bu masraflar vatandaşın cebine yansıyacak. Bakalım gelecek günler neyi gösterecek göreceğiz.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç