Son Dakika: Ekmek, Yumurta, Et, Tavuk ve Yumurtaya Zam Geliyor
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Son Dakika: Ekmek, Yumurta, Et, Tavuk ve Yumurtaya Zam Geliyor

Son dakika haberi: Ekmek, makarna, et ve tavuk ile yumurta fiyatlarına, yem fiyatlarına gelen zam nedeniyle zam beklendiği bildirildi.

Ekonomi 4 Mayıs 2022 08:50 1
Son Dakika: Ekmek, Yumurta, Et, Tavuk ve Yumurtaya Zam Geliyor

EKMEK , MAKARNA, TAVUK, YUMURTA VE ET FİYATLARINA ZAM GELİYOR.

Ekmek ve makarna fiyatlarına geleceği açıklanan zam öğrencileri üzerken et fiyatlarına da yeni zammın yolda olduğu belirtildi. Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada, buğday fiyatına zam yapılması nedeniyle gelecek 4 ay boyunca ekmek , makarna, un ve tahıl ürünlerinin hepsine art arda zamlar geleceğine yer verildi. 

 

ENFLASYON BEKLENTİSİ

Merkez Bankası geçtiğimiz hafta 2022 yıl sonu enflasyon beklentisini açıkladı. Açıklanan enflasyon beklentisine baktığımızda beklentinin önceki dönemdeki beklentiye göre yüzde 17 seviyesinde bir artışla açıklandığı görüldü.

BEYAZ ET YUMURTA SÜT...

Merkez Bankası, yem fiyatlarına gelen zamlar sonrasında kırmızı et, beyaz et, yumurta, süt ve süt ürünlerinde de yeni zam riskinin oluştuğunu raporlarına ekledi. Söz konusu raporlarda fiyat artışının yem fiyatlarındaki artış nedeniyle beklendiği kaydedildi. 

TCMB, buğday ve yem fiyatlarını gıda enflasyonuna ciddi etkisi olduğunu söyledi ve bu konuda uyarılarda bulundu.  Söz konusu raporda, 2020 yılında yaşanan kuraklık ve dövizdeki artışla birlikte ekmeklik buğday fiyatında ciddi artış olduğunun altı çizildi ve "Devam eden jeopolitik görünüm, uluslararası buğday fiyatları ve tedarik sıkıntıları kanalıyla ekmek, makarna, un, bulgur ve fırın ürünleri üzerindeki riskleri canlı tutmaktadır. Rusya-Ukrayna çatışmasının etkisiyle 23 Şubat-18 Nisan arasında yurtiçi ekmeklik buğday fiyatları yaklaşık yüzde 28.3 oranında artmıştır. Teknik tahminler yurtiçi buğday fiyatlarındaki yüzde 10 oranındaki bir artışın tüketici ekmek-tahıl enflasyonuna yansımasının 4 aylık bir süre zarfında 6 puan civarında olduğuna işaret etmektedir. 23 Şubat-18 Nisan arasında buğday fiyatlarının yüzde 28.3 arttığı dikkate alındığında, diğer faktörlerin (kur, mazot, tedarik zinciri) etkisi sabitken bu gelişmenin ekmek tahıl grubuna olası ek etkisinin 17 puan civarında olacağı hesaplanmaktadır.” ifadeleri kullanıldı. 


BEYAZ ET YUMURTA

Söz konusu raporda sadece ekmek, makarna, kırmızı etin değil beyaz et ile yumurta fiyatlarının da bu durumdan etkileneceğine yer verildi. Fiyat zamlarına yem fiyatları zammı etkisinin yaşandığını, yem fiyatlarına yapılan zam nedeniyle ürünlere zam baskısı oluştuğunu açıklayan Merkez Bankası, “Bu durum dikkate alındığında, jeopolitik gelişmeler dış fiyat baskıları kanalıyla tüketici gıda fiyatları üzerinde kayda değer etkiler oluşturmaktadır” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (1)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Bundan sonra tencereye taş koyup yiyeceğiz. Eti kim bulmuşki kim yesin.