Son Dakika: Dolara İlk Müdahale Geldi GES Geliyor (Ges Nedir?)
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Son Dakika: Dolara İlk Müdahale Geldi GES Geliyor (Ges Nedir?)

Son dakika haberi: Dolara ilk müdahale geldi. Maliye Bakanlığı açıklama yaptı. GES başlıyor.

Ekonomi 9 Haz 2022 23:11 6
Son Dakika: Dolara İlk Müdahale Geldi GES Geliyor (Ges Nedir?)

Son dakika : Maliye Bakanlığı'ndna ilk müdahale geldi.

Açıklamada gelire endeksli senetlerin ihracı hakkında ifadeler kullanıldı ve GES talep toplama işlemlerinin 15 Haziran'dan itibaren başlayacağına yer verildi. 

Maliye Bakanlığı tarafındna yapılan açıklama şu şekilde:

Bugün Bakanlığımız resmi hesabındna yayınlanan basın açıklamasında yer alan atılacak adımlar kapsamında;

Bakanlığımızca, vatandaşlarıızın tasarruflarını Türk Lirası cinsi varlıklarda değerlendirebilmelerinin teşvik edilmesi ve yatırımcı tabanının genmişletilmesi amacıyla, gelire endeksli devlet iç borçlanmma senedi talep toplama işlemleri 15 Haziran 2022 tarihinden itibaren geççerkleşltirilecektir. 

Sadece gerçek kişilere sunulacak olan GES'ler i ülkemiz genelinde gerçekleştirilecek duyuru ve talep toplama işlemleri yoluyla ihraç edilecektir.

Senede ilişkin talep toplama işlemleri ile senedin ihracı, kupon ve anapara ödemeleri bakanlığımız sitesinde yayınlanacak  duyuruda belirtilecek bankalar aracılığı ile gerçekleştirilecek.

İhraç edilecek senetler üç ayda bir yatırımcısına kupon getirisi sağlayacak olup kupon ödemelerinde asgari getiri garantisi olacaktır. 

Senedin kupon ödemesine esas teşkil edecek getiri oranı ve vade yapısı ihraç duyurusunda ilan edilecektir. Senedin yatırımcıa sağlayacağı nihai getiri oranı, ihraç aşamasında bakanlığımız tarafından belirlenen getiri oranının, hasılat gerçekleşmeleri çerçevesinde hesaplanacak endes değeri ve çarpılması yoluyla belirlenecektir.

Gelire endeksli bir ödeme şekli olacak. Ayın 15'inde açıklanacak. Muhtemelen KKM'ye alternatif olacak. Liralaşma üzerinden hangi gelire endekslenecekse , bir emtia mı olacak, enflasyonun içinden bir kalem mi olacak burası henüz belli değil. Çalışma bittiğinde bu konuda detaylar açıklanacak. 

Açıklama öncesi 16.93 olan dolar 16.81 TL'ye geriledi. 

YENİDEN YÜKSELİŞE GEÇTİ

Açıklama sonrası bir miktar düşien dolar kuru yeniden yükselişe geçti ve şu dakikalarda 16 lira 97 kuruş seviyesinde işlem görüyor. 

Yorumlar (6)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Ey insanlar düşünün ki Türkiye dolar evrodan güçlüdür kendi kuyumuzu kaziyoruz neyazikki ders almadık Suriye'den Irak'tan Libya'dan elimizle kumuzu dolar kazma evro kürek kazıyın bakalım birgün sizinde haniminiz kucağında çocukla sığınacak ülke aradığında dolariniz evronuz neyimize yarayacak bı düşünün vatan elden gitmeden bidaha düşünün saygilar
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Seçimi zamanında yapmak için ne yapacaklarını şaşırdılar erken seçim şart
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Taşıma su ile değirmen dönmez.
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Türkiye batışta, fasafiso hep bunlar. Gram 2000i görür bu gidişle
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Buda tutmadı