Son Dakika: Dolara 1 Trilyon Dolarlık Müdahale Geldi Ama Yetmedi
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Son Dakika: Dolara 1 Trilyon Dolarlık Müdahale Geldi Ama Yetmedi

Güçlenen doları dizginlemek için ülkeler ciddi şekilde dolar sattı. Ancak dolardaki yükseliş durmadı.

Döviz 6 Ekim 2022 10:48 0
Son Dakika: Dolara 1 Trilyon Dolarlık Müdahale Geldi Ama Yetmedi

Güçlenen doları indirmek için 1 trilyon dolar satıldı.

Fed, yüksek gelen enflasyonu aşağı çekmek için art arda faiz artırımına gitti ve ciddi bir parasal sıkılaşmaya yöneldi. Bu durum doları küresel piyasalarda güçlendirdi. Doların güçlenmesi diğer para birimlerinin ciddi değer kaybetmesi sonucu tüm dünya ülkeleri, parasının değerini korumak için dolar bozdurmaya başladı. 20 yıldan fazla süredir dolara müdahale etmeyen , stabil seyreden Japnya'da bile geçen haftalarda dolara bir müdahale geldi. Bu durumun bilançosu açıklandı ve tüm dünyada doları frenlemek için 1 trilyon dolar satışı olduğu öğrenildi.

Dolar karşısında ne yükelen ne düşen iki para birimi Euro ve Yen'de ciddi düşüşler oldu. 20 yılın en yüksek seviyelerinin görülmesi sonrası buralarda ciddi dolar satışları oldu.

Hindistan'ın döviz rezervi, en ciddi erimenin olduğu ülke olarak öne çıkıyor. Gelen son bilgilere göre Hindistan'ın döviz rezervi 96 milyar dolar azaldı ve 538 milyar dolara kadar geriledi. Hindistan Merkez Bankası konu ile ilgili yaptığı açıklamada , mali yıl içinde yaşanan azalmanın yüzde 67'sinin değerleme değişimlerinden kaynaklandığını bildirdi. Bu da kalan yüzde 33'lük kısmın dolara müdahale için bozdurulduğu sonucunu ortaya çıkarıyor.

Sene başındna bu yana dolar, Hint Rupi'si karşısında yüzde 9 değer kazanırken geçen ay Rupi, rekor seviyelere kadar geriledi. 

Japonya'da eylül'de para birimi Yene destek için 20 milyar dolarlık rezerv kullanıldı. Bu müdahale, Japonya Merkez Bankası'nın 1998 yılından beri dolara yaptığı ilk müdahale oldu. 

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç