Son Dakika: Dolar ve Altın Fiyatları Düşüyor (Neden Düştü?)
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Son Dakika: Dolar ve Altın Fiyatları Düşüyor (Neden Düştü?)

Son dakika haberi: Dolar ile altın fiyatlarında sert düşüş yaşandı. Peki düşüş neden oldu.? İşte son fiyatlar.

Döviz 24 Haz 2022 19:59 1
Son Dakika: Dolar ve Altın Fiyatları Düşüyor (Neden Düştü?)

Son dakika haberi: Dolar ve altında hızlı düşüş yaşandı.

Piyasalardan son dakika haberleri gelmeye devam ediyor. Gelen verilere göre dolar kurunda dakikalar içinde hızlı bir düşüş yaşandı ve dolar kuru 17 lira 37 TL seviyesinden 16 lira 51 kuruış seviyesine kadar geriledi.

Dolar kurunda yaşanan bu düşüş sonrasında vatandaşlar düşüşün neden yaşiandığını araştırmaya başladı. Ancak bu konuda bir açıklama yapılmadı. Ekonomistler , döviz bozdurma nedeniyle düşüşün yaşandığını bildiriyor. Öte yandan BDDK'nın son hamlesi daha fazla etki etti. 

İşte dolar kurunda yaşanan değişim grafiği:

ALTIN NE KADAR OLDU?

Dolar kuru ile paralel olarak gram altında da düşüş görülmeye başlandı. Piyasalardan alınan son dakika bilgilerine göre gram altın 1023 lira seviyesinden 970 lira seviyesine geriledi. 

Gram altında yaşianan değişim grafiği ise şu şekilde:

NEDEN DÜŞÜYOR? İŞTE NEDENİ

Gram altın fiyatında dolar kuru ile paralel olarak düşüş görüldü. 

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından getirilen yeni düzenlemeye göre, yabancı para nakdi varlıklarının Türk Lirası karşılığının 15 milyon TL'nin üzerinde olan şirketlerin yabancı para nakdi varlıklarının, en güncel finansal tablolarına göre aktif toplamından veya son 1 yıllık net satış hasılatından büyük olanının yüzde 10'unu aşması durumunda, söz konusu şirketlere TL cinsinden yeni bir nakdi ticari kredi kullandırılmamasına karar verildi.

Açıklama metni şu şekilde:

"Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından yayımlanan muhasebe ve finansal raporlama standartları çerçevesinde konsolide finansal tablo hazırlama yükümlülüğü bulunan şirketler için bu değerlendirmenin konsolide bilançolar üzerinden yapılmasına karar verilmiştir.

Bu kuralın istisnası olarak, ilgili mevzuat uyarınca yabancı para cinsinden kredi kullanması mümkün olmayan şirketlerle sınırlı olmak üzere, bu şirketlerin bankaya kredi başvurusunda bulunduğu tarihten itibaren 3 aylık dönem içinde yabancı para net pozisyon açığı bulunduğunu Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından yetkilendirilmiş bağımsız denetim kuruluşları tarafından en güncel finansal tabloları üzerinden yapılacak incelemeye göre tespit ettirmeleri ve bu kuruluşlarca onaylanmış belgelerle bankaya başvurmaları şartıyla, bu şirketlere yalnızca başvuru tarihini izleyen 3 aylık dönemdeki, söz konusu tespit edilen pozisyon açığı ile sınırlı olmak üzere TL cinsinden nakdi ticari kredi kullandırılabilmesine karar verildi.

Yabancı para nakdi varlıklarının TL karşılığı 15 milyon TL'yi aşmayan şirketlerin, kredi başvuru tarihi itibarıyla, mevcut yabancı para nakdi varlıkları ile en güncel finansal tablolarına göre aktif toplamını ve son 1 yıllık net satış hasılatını bağımsız denetim kuruluşuna tespit ettirmeleri ve kullanacakları kredinin vadesi boyunca yabancı para nakdi varlıklarının TL karşılığının 15 milyon TL'yi aşmayacağını beyan ve taahhüt etmeleri, söz konusu beyan ve taahhüdün banka tarafından kontrolünün sağlanmasını teminen şirketlerin her ayın ilk 10 iş günü içinde bir önceki ay sonu bilançosuna göre yabancı para nakdi varlıklarının, aktif toplamının ve bir önceki ay sonu itibarıyla son 12 aylık net satış hasılatının güncel değerini bankaya iletmeleri şartıyla bu uygulamadan muaf tutulmalarına, bu uygulama kapsamında, yabancı para nakdi varlıkların TL karşılığının hesaplanmasında hesaplama tarihine ait Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz alış kurunun kullanılmasına, karar verilmiştir."

Finans7.com  | Ankara

Yorumlar (1)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 2 Yıl Önce
14,70 KADAR DÜŞÜŞ BEKLENİYOR , DAHA ŞİRKETLER ASIL PARALARINI BOZDURMADI, YAKLAŞIK 800 MİLYON DOLAR BOULACAK