Son dakika: Depremin Türkiye ekonomisine maliyeti ve zararı açıklandı
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Son dakika: Depremin Türkiye ekonomisine maliyeti ve zararı açıklandı

Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez yaptığı son dakika açıklamasında depremin Türkiye'ye maliyetine değindi.

Finans Magazin 27 Şubat 2023 18:06 0
Son dakika: Depremin Türkiye ekonomisine maliyeti ve zararı açıklandı

Son dakika: Dünya Bankası depremin asıl maliyetini açıkladı.

Dünya Bankası'ndan bir son dakika haberi geldi. Gelen haberde Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez, Maraş merkezli meydana gelen büyük depremin kaybının 34.2 milyar dolar olduğunu söyledi. 

Depremin altyapı, özel sektör, devlet binaları üzerindeki hasarının büyüklüğüne yer verilirken 2021 yılı GSYH'nın yüzde 4'üne karşılık bir zarar olduğuna yer verildi.

Lopez yaptığı açıklamada Kahramanmaraş ile Hatay'da ciddi yıkımlar olduğunu, sadece bu iki ildeki yıkımların 17 milyar dolara yakın zarar olduğunu söyledi.

Deprem bölgesi için yeni rapor hazırlanıp hazırlanmayacağı konusuna değinen Lopez, “Tabii ki buradan sonra çalışmalarımız devam edecek. Avrupa Komisyonu ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, uluslararası bir konferansta yeni bir rapor açıklayacak. Bu yeni raporda hükümete nasıl destek sağlanabileceğine dair yeni bilgiler yer alacak” ifadelerini kullandı.

Kentlerin yeniden inşa edilmesi için belediyelere gönderilecek 1.78 milyar doların aktarılmaya başlanacağını söyleyen Lopez, ikinci faz çalışmalarının başladığını ve bu kapsamda desteklerin Hazine Bakanlığı'na verileceğini söyledi. Lopez açıklamasında, “Depremden etkilenen bölgelere olan para akışının nasıl sağlanabileceğini görmeye çalışıyoruz" dedi.

Lopez açıklamasının devamında yeni bir paketleri daha olduğunu söyledi ve "Aynı zamanda 780 milyon dolarlık bir başka paketimiz daha var. Bu paketi bölgenin yeniden inşası için kullanmak istiyoruz. Eğer mümkün olursa doğru kaynakları kullanıp depremden etkilenmiş bölgelere aktarılmasını amaçlıyoruz. Şu anda Dünya Bankası’nın 8,5 milyar dolar değerinde farklı çalışmaları var. Bunların 5,3 milyar doları depremden etkilenen bölgelere aktarılabilir mi, bunlara bakacağız. Sağlık ve eğitim bakanlıkları ile iletişim içerisindeyiz. Aynı zamanda deprem bölgesindeki okullarla da çalışmalarımız var" ifadelerini kullandı.

HASAR TAHMİNİ DAHA DA YUKARI OLABİLİR

Dünya Bankası tarafından yapılan açıklamanın devamında mali kayıpların daha da yukarı çıkabileceğini söyledi. Geçici olarak evsiz kalan vatandaş sayısı ise 1.25 milyon.

Yayınlanan raporda depremin vurduğu illerin bazılarının yoksulluk oranının en yüksek olan illerden olduğuna yer verildi. Açıklamada en çok Suriyeli mülteci bulunduran ülkenin Türkiye olduğuna yer verildi.

Finans7.com | Ankara

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç