Son dakika: Celal Şengör, Asıl büyük depremin nerede olacağını açıkladı
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Son dakika: Celal Şengör, Asıl büyük depremin nerede olacağını açıkladı

Son dakika haberi: Asıl büyük depremin beklendiği yeri Celal Şaengör açıkladı.

Haberler 7 Şubat 2023 08:43 0
Son dakika: Celal Şengör, Asıl büyük depremin nerede olacağını açıkladı

Celal Şengör'den deprem hakkında son dakika açıklaması: İstanbul daha kötü olabilir.

Prof. Dr. Celal Şengör yaptığı son dakika açıklamasında dün yaşanan depremi değerlendirdi ve dikkat çeken ifadeler kullandı. Şengör yaptığı açıklamada bu depremin beklenmeyen bir deprem olmadığını söyledi. ve "Aşağı yukarı 1513'den beri ciddi büyük bir depremin olmadığı durum. Biraz önce Murat Bardakçı haber verdi, 1940, 1941'de ciddi depremler olmuş. Bu boyutta olduğunu zannetmiyorum. Burada 500 yıldır ciddi deprem yok. Elazığ kaydıysa, bunun devamının gelmesi lazım. Elazığ'da kayma hareketini burada karşılayacak başka bir şey yok. Faylar var burada. Uzun zamandır buralarda depremler olmamış. Neredeyse 1939 Erzincan depremine yakın geliyor. Depremin ilginçliği üçlü eklem etrafında iki tane depremi tetiklemiş olmasıdır" dedi.

DEPREM NE ZAMAN OLACAK? SORUSUNA YANIT: HAVA DURUMU GİBİ ÖNCEDEN BİLMEK MÜMKÜN DEĞİL

Şangör yaptığı açıklamasının devamında "Burada üçlü eklemin nasıl çalıştığı konusunda önemli bir depremdir bu" dedi ve açıklamasını şu şekilde sürdürdü: "Şimdi Hatay daha riskli. Adana'da olabilir. Antakya'da da olacak. Bununla ilgili zaman vermek mümkün değil.Hiçbir deprem şu tarihte olacak demek mümkün değil. Depremi önceden kestirmek hava durumunu kestirmek gibi değil"

DEPREM NASIL OLUR?

Depremin nasıl oluştuğunu basit br maket yardımı ile yapan Şengör, "Burada üç tane levha var. Yeşil Anadolu levhası. Lacivertle gösterilen Adana levhası. Kırmızı Arap levhası. Arap levhası aşağı doğru kaydı ve deprem oluşturdu. Boşluğu kapatmak için Anadolu fayı yanal atılım yaptı. Ders kitaplık bir örnektir bu. Üçlü eklem etrafında deprem nasıl incelenir? Tam ders kitaplık bir örnek bu" dedi.

"Adana bu hareket yüzünden hem sıkışıyor hem Doğu batılı açılıyor. Dolayısıyla Adana, Akkuyu oraların hepsinde bir tehlike var. Ama bu yarın olacak diye bir şey yok. Hangi şekilde enerjinin boşalacağını bilemiyoruz." 

HAZIRLIKLI OLMAMIZ LAZIM

Şengör açıklamasının devamında, "Bizim bu tip felaketlere en hazırlıklı milletler arasında olmamız lazım." diyen Şengör, "Bizdeki büyük depremler genellikle yanal atılım depremleridir. Hiçbir zaman 9,5'u bulmaz. Bizde en büyük 8 olur. Erzincan'ın 8 olduğunu söyleyenler var. 7.9 diyenler var. Doğu Anadolu fayı üzerinde olabilecek depremler 7 artı bir şeyler olabilir. 8'den büyük olacağını hiç zannetmiyorum" dedi.

ARTÇI DEPREMLER NE ZAMANA KADAR OLUR?

"Bu tür depremlerde önünde 6 ay içerisinde depremin kendisinden bir büyüklük küçük bir artçı olur. Dolayısıyla buralarda 6.7 ve 6.6 büyüklüğünde bir deprem olabilir. Ona hazırlıklı olun. Şuanda olan yer neresi ise oraya dikkat etmek lazım. 7’den sonraki depremler büyük depremdir. Bu ikisi de büyüktür"

KORKUTAN İSTANBUL DEPREMİ AÇIKLAMASI: ASIL BÜYÜK DEPREM

Celal Şengör bir arkadaşının kendisine , "Vatandaşlarımızın başına gelenler büyük talihsizlik." dediğini aktardı ve  "Arkadaşımla konuşuyordum o bana ‘Ömrümüzde göreceğimiz en büyük deprem bu olabilir’ dedi. Ama bende ona İstanbul var o kadar acele etme dedim. İstanbul’da deprem 7.7 büyüklüğü bulabilir." ifadelerini kullandı. 

"Yaşanan deprem Kuzey Anadolu Fay hattını pek etkilemez. Sismik dalga yeraltı sularını etkiyor. Bu yeraltı sularında kırılmak üzere olan hatların kırılmasına sebep oluyor. Bu tür şeyler olabilir. Ama doğrudan etkisi yok"

Finans7.com | Ankara

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç