Son dakika: Çay fiyatlarına büyük zam yolda
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Son dakika: Çay fiyatlarına büyük zam yolda

Son dakika haberi geldi: Çay fiyatlarına büyük oranda bir zammın kapıda olduğu bildirildi. İşte yapılan açıklama ve zam miktarı.

Tarım 9 Mayıs 2023 16:48 2
Son dakika: Çay fiyatlarına büyük zam yolda

Son dakika: Çaya bir zam daha geliyor.

Son 2 senedir zam gelmeyen hiçbir şey kalmadı. İğneden ipliğe her şeye zam gelirken bir zam açıklaması daha geldi. Malum dünya üzerinde en çok çay tüketen toplum olmamız nedeniyle çay fiyatları hepimizi yakından ilgilendiriyor. Konu ile ilgili alınan son dakika bilgilerine göre çaya bir zam daha geleceği bildirildi.

Çay Sanayicisi İş Adamları Derneği (ÇAYSİAD) Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yılmaz Kar yaptığı son dakika açıklamasında çaya zammı değerlendirdi. Bloomberg HT ekranlarında yayınlanan Akıllı Tarım adlı programda çay sektörüne yönelik bazı değerlendirmelerde bulundu. Bu yıl destek ödemesi ile birlikte yaş çay alım fiyatının kilo başına yüzde 64 arttığını ve 11 lira 30 kuruşa kadar çıkarıldığını bildiren Kar, bu artışın raflara yansıyacağını söyledi.

Geçen sene 350 ile 450 lira arasındaki aşçılık maliyetlerinin bu sene 750 liraya kadar çıktığını söyleyen Kar, çay muhtalisinin alım fiyatlarında 2008 senesinden şimdiye kadar 14 kat artış olurken alım gücünde yüzde 15'lik bir gerileme oldu. Kar konu ile ilgili yaptığı açıklamada, "2008'de yaş çay alım fiyatı kilogram başına 83 kuruştu ve o zaman 67 sente tekabül eiyordu. Bugün yaş çay alım fiyatı 11.30 TL oldu ama 57 sente tekabül ediyor. Yani fiyatlarda 14 misli artış oldu ama alım gücünde yüzde 15 bir gerileme oldu. Maliyetlerin artışı mühtahsilin alım gücünü olumsuz yönde etkiliyor" ifadelerini kullandı.

ZAMMIN ELİ KULAĞINDA

Çay fiyatlarının maliyetinin altında olduğunu söyleyen Kar, 5 kilogram yaş çaydan 1 kilogram kuru çay elde edildiğini söyleyerek, "Bugün 1 fabrika 5 kilogram yaş çaya 56.5 TL ödeyecek. En mütevazi üretim maliyeti olarak yüzde 30 koyarsak çayın 1 kilogram maliyeti 74 TL'ye çıkıyor. Bugün raflarda 74 TL'ye Çaykur'un çayı da alınabiliyor, daha ucuz fiyatlarda çok kaliteli özel sektör çayı da satın alınabiliyor. Dolayısıyla şuan raflardaki çayın fiyatı 2023 üretim fiyatının çok altındadır. Tüketici bunu değerlendirebilir. Raflarda çaya zam el kulağında" dedi.

"YÜZDE 100 ZAM BEKLİYORUM"

Kuru çayda yüzde 64'lük zammın da kurtarmayacağını söyleyen Kar, "Üretim maliyetlerini yüzde 30 derken mütevazi olarak söyledim. Enerji, işçilik maliyetleri neredeyse yüzde 100 arttı. Çaykur'un üretim maliyeti 90 TL'nin üzerinde olur, 100 TL'ye yaklaşır. Özel sektörün maliyeti de muhtemelen 80 TL'nin üzerinde olur. Dolayısıyla yüzde 100'e yakın bir artış bekliyorum" diye konuştu.

Yorumlar (2)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 11 Ay Önce
hayatumız zam aynı zam maaşlara gelmiyor
Ziyaretçi 11 Ay Önce
Asgari ucrete zam gelmeden yine zamlar geldi bu milket mal mal hemde suzme mal