Son dakika: borsadaki skandalı açıkladı
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Son dakika: borsadaki skandalı açıkladı

Son dakika haberi: Borsada yaşanan durum hakkında değerlendirmede bulunan Tunç Şatıroğlu, yaşananları aktardı.

Borsa 19 Şubat 2023 16:50 0
Son dakika: borsadaki skandalı açıkladı

Son dakika: Borsa açıklaması geldi.

Yeniçağ TV‘de açıklamada bulunan stratejist Tunç Şatıroğlu borsa ile ilgili son dakika açıklamasında bulundu. Şatıroğlu yaptığı açıklamada alınması gereken tedbirleri açıkladı ve borsanın açık kalmasının çok yanlış olduğunu söyledi ve "Kapatmama kararı veren, kapatılmasın diye uğraşan kişi bu işten anlamıyor" ifadelerini kullandı.

Açıklanan tedbirlerin ilk başta açıklanması gerektiğini söyleyen Şatıroğlu, "Yüksek frekanslı işlemler azaltılmalı ve halka arzlar bir süre durdurulmalıydı. Borsa açılmamalıydı ama açan adam görevinin başında oturuyor. Piyasa da bir şey yapmasını bekliyor" dedi.

Borsada yaşanan kayıplara değinen Şatıroğlu, "Borsaya yeni para enjekte ederek borsayı yukarı taşımaya çalışıyorsunuz. Bu para belirli hisselere olacak, genele değil. Geri dönülemez noktayı geçtik. Borsa çıksa bile birtakım insanlar tövbe edecek. Elindekini satacak, bir daha da gelip almayacak" dedi ve, "Deprem sırasında açık tutulması sebebiyle büyük kayıplar oluşmuştu ve insanlar tövbe ediyorlar. Sürekli satıyorlar, satayım kurtulayım. Kimisi zararda, zararım çıksın kurtulayım diye bakıyor. Hatta tövbe etmekten başka bir tabir daha vardır, kol kesip çıkmaktır. Kol kesip çıkacaklar var, yüzde 30’un üzerinde zararla. Bu daha kötüye gidecek diye çünkü güven kalmadı" ifadelerini kullandı.

Borsaya güvenin kaybolmasından sonra nasıl kazanılacağı sorusunu soran Şatıroğlu, "Borsanın eski günlerine döneceğini düşünmüyorum. Dönse bile belirli hisselerle olur bu, zararda olan birçok kişi zararda olmaya devam eder. Bu sert satışlarda uzun süredir merak edilen ve piyasa oyuncuları tarafından ‘Herif’ lakabıyla tanınan bir yatırımcı ya da yatırımcılar grubu öne çıkıyor. ‘Herif’in kimliği 2016’dan beri merak konusu. İşlemlerin yapıldığı Yatırım Finansman, gizlilik nedeniyle bilgi vermese de yatırımcılar bu kişinin kim olduğunu tartışıyor. Şatıroğlu, ‘herif’in kim olduğunu anlattı" dedi.

SANİYEDE MİLYONLAR KAZANIYOR

Herif olarak adlandırdığı bir sistemi detaylandıran Şatıroğlu, "Yıllar evvel çıkmış bir şey. Büyük bir fon. Algoritmik işlemler yapıyor. Büyük bir hacim oluşturup istediği gibi alıp satıp para kazanıyor. Yüksek frekanslı işlemler saniyede 100-200 gibi. Saniyede 100’lerce alıp satıp tekrarlayabilir" dedi ve nasıl olduğu konusuna şu şekilde değindi: "Küçük küçük parçalara bölüyor. Örneğin büyük emir verdiğiniz zaman, 100 bin tane hisseden, bunu yazdığınız zaman herkes görüyor. Ama milisaniyede küçük küçük 100 gönderiyorsa kimse görmüyor. Çaktırmadan alıp satabiliyor. Bunların geneli robot, en meşhuru da ‘Herif’. Bunlar yüksek frekanslı işlemler ve borsayı istediği gibi oynatıyor"

BORSA UZUN VADEDE UYGUN MU?

Uzun vadeli borsaya girmek isteyenler hakkında açıklama yapan Şatıroğlu, "Borsa İstanbul sıfır toplamlı, biri kazanıyor biri kaydediyor. Oyun teorisin kuralları geçerli. Ocakta borsa nasıl oynanır gördü herkes. Bugün de oynuyorlar. Depremden sonraki açılışta da oynadılar. Bir tedbir de alınmayacaksa önümüzdeki hafta da oynanacak. Oynanması belki göz yumuluyor olabilir, yüksek işlem hacmi oluşturuyor ve bunun da oluşturduğu gelir var" dedi ve "Dolayısıyla borsayla oynuyorlar. Uzun vadeli yatırım için uygun görmüyorum borsayı. Her ne kadar şirketlerin fiyatları ucuz olsa da borsayla oynuyorlar. Uygun görmüyorum" şeklinde açıklamasını sonlandırdı.

BORSADA DOLDUR BOŞALT DÖNEMİ

Borsada son dönemde yaşananları değerlendiren Şatıroğlu, sözlerini şu şekilde tamamladı:

"Ayrıca Türkiye ekonomisi büyük darbe aldı depremden. Seçim belirsizliği devam ediyor. İmamoğlu’na açılan davanın istinaf süreci, kayyum konusu muallakta. HDP’nin kapatılıp kapatılmayacağını bilmiyoruz. Üstüne seçimlerin ertelenmesi niyeti var.

Borsa şu an doldur boşalt durumunda. Mesela pazartesi doldurur salı boşaltırlar. Günü gününe bilemem ama gidişat iyi değil. Bir sürü yasaklar geliyor, rezervler şahane diyorlar ama şahaneyse bu kadar tedbire gerek yok.

Borsa bu hafta ne olur bilmiyorum. Seçime kadar ne olur, erken seçimse bir şey değişmeyebilir. Vaktinde seçim olursa patlayabilir, bu kadar gitmeyebilir. Seçim ertelenirse o zaman zaten patlar, bir sene falan dayanmaz bu şartlarda"

Finans7.com | Ankara

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç