Son dakika: Borsa ve kripto paralara yeni vergi geliyor
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Son dakika: Borsa ve kripto paralara yeni vergi geliyor

Son dakika haberi: Borsa ve kripto paralardan kazanılan paralara vergi geleceği açıklandı. İşte gelen yeni açıklama.

Ekonomi 4 Haz 2024 2
Son dakika: Borsa ve kripto paralara yeni vergi geliyor

Borsa ve kripto paralara vergi geliyor.

AK Parti'nin Kızılcahamam'da düzenlenen kampına tüm bakanlar katıdlı ve burada sunumlar yaptı. Yapılan sunumlarda Bakan Şimşek ekonomide son durumu, atılan adımları ve gündeme dair merak edenleri aktardı. Bakan Şimşek kamıda tasarruf tedbirlerinin tavizsiz şekilde uygulanmaya devam edeceğini söylerken kayıt dışı ekonomi ile mücadelenin devam edeceğini, vergide adaletin sağlanması için yeni adımlar atılacağını söyledi.

Bakan ekonomi konusunda sunum yaparken cari açığın azalması, enflasyonun düşürülmesi konularında alınan tedbirler alındığını söyledi ve kamuda tasarrufa dikkat edilmesi gerektiğini söyleyerek şunları söyledi:

"Yatırım ödeneklerinden de kesintiye gidiyoruz. Bu nedenle milletvekili arkadaşlarımız illeri ile ilgili planlamalarını buna göre yapsınlar. Yatırım ödeneklerinde yüzde 15’lik kesinti yapacağız. Fiziki ilerlemesi yüzde 75’in üzerinde olan yatırım projelerine öncelik vereceğiz. Kamu yatırım programına yeni proje de almayacağız"

Enflasyon oranlarının düşeceğini söyleyen Bakan, "Enflasyon kalıcı olarak düşecek. Ne örtük ne açık bir kur taahhüdümüz yok. Tarihte eşi benzeri görülmemiş bir kaynak girişi var. Son 12 ayda yaklaşık 17 milyar dolarlık net yabancı girişi oldu. Yabancıların tahvillerdeki oranı yüzde 10’lara gidiyor. Enflasyonu indireceğimize dair güven arttığı zaman ben inanıyorum çok ciddi fon akışı olacak" dedi.

YABANCI SERMAYE

Ülkeye yabancı sermaye akışının devam  ettiğini söyleyen Bakan, "Yabancı sermaye gideceği ülkedeki kurallara bakar, hukuki güvencelere bakar. Biz bunları sağlarsak, kuralları net olarak koyarsak yabancı sermaye de gelir" dedi.

SÜREKLİ ZARAR AÇIKLAYAN ŞİRKETLER İNCELENECEK

Hazine ve MAliye Bakanı, 20 yıl boyunca bazı zarar eden şirketler olduğunu söyledi ve "20 yıl boyunca zarar eden bir şirketi açık tutar mısınız? Yüksek teknoloji Teslavari firmalar istisna tabi. Ama normal geleneksel bir sektörden 5 yıl üst üste zarar etseniz devam eder misiniz? İstisna ve muafiyetlere bakıyoruz. Bütün bu konuları içeren önemli bir çalışmamız var. Belirli bir noktaya gelince kamuoyuyla paylaşırız" ifadelerini kullandı.

İHALE YASASI DEĞİŞİYOR

Bakan dün katıldığı televizyon programında da kamu ihale yasasına değindi ve İhale Yasası'nın Avrupa standartlarına kavuşturulacağını, buna ek olarak KİT'lerdeki yönetim anlayışının değiştirileceğini, yeni yönetim anlayışının getirileceğini, vergi muafiyetleri, indirimler teşvik ile istisnaların kaldırılacağını söyledi.

YENİ VERGİLER: BORSADA VE KRİPTODA VERGİ

Fon gelirlerinde halen stopaj vergisi yüzde 7.5 seviyesinde alınıyor. İndirimli stopaj ise 31 Temmuz'da bitiyor.

Bu tarihten sonra stopaj oranı, mevduat hesaplarından elde edilen faiz gelirlerindeki gibi yüzde 10 seviyesinde olacak. Kasım'da çıkarılan kanun ile bazı yatırım fonu kazançları ile döviz cinsinden gelirler için vergi stopaj oranlarının yüzde 40'a kadar artışı için yetki Cumhurbaşkanına verilmişti.

Gelen son dakika bilgilerine göre kripto varlıklardan elde edilen gelirler ve borsada yapılan işlemlerden elde edilen gelirlere vergi getirileceği bildirildi.

Bunların vergilendirilmesi ile ilgili değerlendirmede bulunan Bakan Şimşek, "Dünyada da böyle, bir gelir elde ediliyorsa bunun vergisi de olmalı. Kripto varlıklar, borsada işlem gören varlıklar, yatırım fonları v.s bunların disipline edilmesi lazım"

Yorumlar (2)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 53 Gün Önce
elini taşın altına koyan biziz, kaymağını siz yiyin.
Ziyaretçi 53 Gün Önce
Zarar edenlere napıyonuz😅