Son dakika: Bazı vatandaşların GSS borçları silindi
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Son dakika: Bazı vatandaşların GSS borçları silindi

Son dakika haberi: Genel Sağlık Sigortası borçları hakkında yeni gelişme. Bazı vatandaşların GSS prim borçları silindi. Peki kimlerin GSS borcu silindi? GSS borç sorgulama işlemi ne zaman?

Sağlık 28 Ara 2022 09:47 5
Son dakika: Bazı vatandaşların GSS borçları silindi

Bazı GSS borçlarına af geldi: Borçlar silindi.

28 Aralık 2022 tarihli Resmi Gazete'de son dakika açıklaması yayınlandı. Yayınlanan açıklamaya baktığımızda torba yasanın yürürlüğe girdiği ve bu kapsamda Genel Sağlık Sigortası borçlarının bazılarına af geldiğine yer verildi. 

Elektrik piyasası kanunu ile bazı kanunlarda ve 375 sayılı kanun hükmünde kararnamede değişiklik yapılmasına dair kanunda bazı sigortalılara özel GSS affı çıkarıldığına yer verildi. 

YAYINLANAN KANUN

Resmi Gazete'de yayınlanan kanundaki madde şu şekilde:

"MADDE 5- 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“GEÇİCİ MADDE 90- Genel sağlık sigortası kapsamında yer alan kişilere, finansmanı sağlanan sağlık hizmetlerine ilişkin olarak Kurum ile götürü bedel üzerinden hizmet alım sözleşmesi imzalayan kamu üniversitesi sağlık hizmeti sunucularının sözleşmeyi imzaladıkları mali yıldan önce düzenleyerek 97 nci maddenin yedinci fıkrasına göre Kuruma teslim ettikleri fatura ve eki belgelerin, belirlenen sürelerde inceleme sürecinin tamamlanamaması nedeniyle, ödenen avans tutarları bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden bir ay içerisinde başkaca bir işleme gerek kalmaksızın Kurumca giderleştirilir.

Götürü bedel üzerinden hizmet alım sözleşmesi imzalamış kamu üniversitesi sağlık hizmeti sunucularınca sözleşme öncesinde incelenen fatura dönemine ait oluşan kesinti tutarlarına karşı açtıkları davalardan kesinleşmemiş olanlarının tamamından bu maddenin birinci fıkrasında belirtilen süre içerisinde feragat ederler.

Sağlık hizmeti sunucusu tarafından itiraza konu edilmemiş olsa da bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce incelenen fatura dönemine ait oluşan tutarlardan sağlık hizmet sunucusunun mahsup edilmeyen alacakları Kurum tarafından terkin edilir.”

MADDE 6- 5510 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“GEÇİCİ MADDE 91- 1/1/2013 tarihinden önce 60 ıncı maddenin birinci fıkrasının (d) ve (g) bendi ile yedinci fıkrası (Uluslararası Öğrenciler Değerlendirme Kurulu kararı ile burslandırılan uluslararası öğrenciler hariç) kapsamındaki genel sağlık sigortalılarının genel sağlık sigortası primleri ile gecikme cezası ve gecikme zammı gibi feri alacaklarının tamamının tahsilinden vazgeçilir. Bu maddenin yayımlandığı tarihe kadar söz konusu süreler için ödenmiş olan primler iade ve mahsup edilmez.”"

PEKİ KİMLERİN GSS BORÇLARI SİLİNECEK?

Düzenlemeye baktığımızda Türkiye'de oturma izni almış yabancı ülke vatandaşlarından yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında sigortalı olmayan kişiler ile başka bir ülkede sağlık sigortasından yararlanma hakkı olmayan vatandaşların genel sağlık sigortası borçlarına düzenleme yapıldı.

Buna göre burslandırılan uluslararası öğrenciler hariç bu kapsamdaki kişilerin GSS primleri ile gecikme cezası ve gecikme zammı gibi feri alacaklarının tamamının tahsilinden vazgeçilecek.

Ödenen paralar geri ödenmeyecek. Sadece ödenmeyenlere af gelecek. 

Karar Resmi gazete'de bugün yayınlandı ve kısa sürede borçlar e devlet üzerinden silinecek.

Kadın erkek öğrenciler bu sayfada >>> Bilgi Alış Verişi için TIKLA TAKİP ET

GSS BORÇ SORGULAMA

GSS prim borcu e devletten aşağıdaki gibi sorgulanacak.

Finans7.com | Ankara

Yorumlar (5)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 14 Ay Önce
Bu SSG borçundan baya mağdur haldeyiz. Bir kaç yıl çalışamayıp sağlık hizmetlerinden yayarlanmayan şahıslar niçin buna zorunlu bırakıldı ?
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Sozde kyk faizleri de silinecekti ama silinmedi
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
silinmemiş
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Ne zaman silecekler tarih bellimi
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Sistem otomatik mi silecek