Son dakika: Bakan Bilgin'den staj ve çıraklık açıklaması geldi
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Son dakika: Bakan Bilgin'den staj ve çıraklık açıklaması geldi

Son dakika haberi: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den staj ve çıraklık hakkında son dakika açıklaması geldi.

Çalışma Hayatı 26 Mayıs 2023 00:30 7
Son dakika: Bakan Bilgin'den staj ve çıraklık açıklaması geldi

Bakan Bilgin'den staj ve çıraklık hakkında son dakika açıklaması geldi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin bir son dakika açıklamasında bulundu. Bakan açıklamasında staj ve çıraklık konularında düzenlemeye değindi.

KAMUDA ÖNEMLİ REFORM GELİYOR

Kamu personellerinin önemli sorunları olduğunu söyleyen Bakan Bilgin, bu konuda önemli bir reform hazırlıkları olduğunu söyleyen Bakan Bilgin, "Memur maaşları 22 bin lira olacak, sayın Cumhurbaşkanımız açıkladı. Bizim çalışmalarımızdan birisi sözleşmeli personel vardı kamuda. Sözleşmeli memurlara kadro verdik. Artık sözleşmeli memur çok özel alınacak. Nükleer enerji uzmanı diyelim, onu mevcut memur maaşlarıyla bulamıyorsunuz, özel sözleşme ile alacaksınız. Onun dışında sözleşmeliyi kadroya dönüştürdük. Ana muhalefet partisi seslendirdi, sözleşmeli memurluğu kaldıracağız dedi, herhalde uygulamadan haberi yok. Aradaki farkları düzenledik. Parlamenter sistemden kaynaklanan sorun var. 33 çeşit sözleşmeli uygulaması vardı. Fevkalade büyük sorun. Devlet bakanlığı kurulmuş, kanun çıkarmış, ek madde yazdırmış personel almış. İçinden çıkılmaz haldeydi onu düzenledik. Kamu çalışanların içerisinde eşitsizlik var. Bu statülerin eğitime, tecrübeye, başardıkları sınava göre yeniden düzenlenmesi lazım. Kamu personeli reformuna ihtiyaç var. Yasaya dönüşecek altyapısını hazırladık" dedi.

ENFLASYON KONTROL ALTINDA

Türkiye'de enflasyonun kontrol altında olduğunu söyleyerek açıklamasını sürdüren Bakan Bilgin, "Yatırımların maliyetleri var. Sabit sermaye yatırım maliyetlerini belirleyen birçok iktisadi faktör var. Ekonominizin döviz üretme kabiliyeti geliyor bunların başında. Bütün bunlar maliyetleri artırıyor. İlave enerji maliyetleri oldu. 57 milyar dolar bir ekonomiye 1 yıl girdiği zaman, tüm bu dedikleriniz yarı yarıya ucuzlar, çıktığı zaman yüzde 100 pahalılanır. Büyümenin maliyeti var. Büyüme üretimdeki artış demek. Artış istihdam yaratıyor. Bütün bunların maliyeti enflasyona yansıyor. 57 milyar dolarlık ilave maliyeti çıkardığınız zaman Türkiye rahatlar. Bu konjonktürel durumu yönetmek için Türkiye büyüyerek, ihracatını artırarak bu sorunu çözecek. İşsizliği aşağı çekmek zorundayız. Türkiye yüzde 5'lik bir büyüme yarattığı zaman 750 bin istihdam yaratıyor yaklaşık. Yüzde 7'de 1 milyon 100 bin civarında. Pandemi, enflasyonun Türkiye'deki yansımalarına ilave olarak enerji kaynaklarına ödediği paraya büyümeye devam ediyor. Faiz bir kontrol aracı değil. Enflasyon hızlı şekilde düşüyor şimdi. Enflasyon kontrol altına alınmıştır. Bu yılın sonu itibariyle enflasyon hızlı şekilde düşmeye devam edecek. Enflasyona karşı da çalışanların, emekçileri koruyacak bir dizi sosyal politika uygulaması devreye soktuk. Türkiye tarihinde ilk defa 460 dolara yakın bir asgari ücret açıkladık" dedi.

STAJ VE ÇIRAKLIK

Bakan staj ve çıraklık düzenlemesi hakkında şunları söyledi:

"Orada iki şey var. 1. staj yapmış insanlar. Sayıları çok fazla bunların. Onlar; hep aynı örneği veriyorum. TV'nin yönetimine rica ediyorum diyorum gönderiyorum. Ama onlarla aynı zamanda iş akdi yapacaksın desem alırlar mı? Almazlar. Çıraklık mağdurları var. Onu ayırmamız lazım. İş girişi yapılmışsa sıkıntı yok.

SSK'ya girişiniz yapılmışsa staj sayılacak. Çıraklık için reform yapmamız lazım. Onun sisteme dahil edilmesi gerekir. Onunla ilgili çalışmayı bitirmedik. Umut ışığı var. Çırak okulları ile ilgili çalışma olacak. Bu sene içinde çalışmalar yapılacak"

8 Eylül 1999 tarihinde işe girmiş olanlar hepsi EYT'li. Çünkü kanun çıktı ve kanun geriye doğrru işletildi. Biz bu yasayı onun için çıkarttık. EYT'yi onun için çözdük. Ama o tarihten sonrası olmaz. Onun bir mağduriyeti falan söz konusu değil. Bu konuda müjde veremiyoruz"

Staj ve çıraklık düzenlemesi geldiğinde bildirimle haberdar olmak için uygulamamızı aşağıdaki linklerden indirin:

Android için > TIKLAYIN
İOS için > TIKLAYIN
Huawei İçin > TIKLAYIN

Yorumlar (7)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 11 Ay Önce
1999 öncesi dediniz bıçak gibi kesip attınız. Türkiyede insanlar 99 öncesi çokmu rezil yaşıyordu birdenbire 99 dan sonra herşeymi güzel oldu, insan ömrümü çok uzadı ne oldu. 99 öncesini emekli et ama en azından 2002 ye kadar kademeli emeklilik getir. Bu bence çok adaletsiz bir kanun olmuş. Emeklerime yazık 9.388 gün çalışmam var. Ne olacak 2000 günmü yapayım. Bana emekli olunca 60 yaşında 20.000 gün üzerindenmi maaş vereceksiniz. Yok olurmu 3.600 gün çalışmasınolan üzerinden vereceksiniz. Yazık çok yazık.
Ziyaretçi 11 Ay Önce
ÇIRAKLIK STAJ HAKKIMIZI ISTIYORUZ YARIN SECIME GIDECEGIZ HABERINIZ OLSUN
Ziyaretçi 11 Ay Önce
Bidaha sizin haberlerinizi okumam engelliycem neden yorumlarım paylasilmiyor hiçbir küfür hakaret yokken yazıklar olsun hepinize
Ziyaretçi 11 Ay Önce
5450 günüm var çıraklık sigorta başlangıç sayılmadı 5000 sayılmadı lütfen yetkililer sesimizi duyun artık
Ziyaretçi 11 Ay Önce
Utanmadan mağduriyet yok diyo. Hakkım haram zıkkım olsun. Milleti 43 yaşında emekli ettiniz. Bizede 17 sen fazla çalış diyosunuz. Yazıklar olsun