Son dakika: Antep fıstığı fiyatında rekor artış: Yükseliş devam edecek mi?
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Son dakika: Antep fıstığı fiyatında rekor artış: Yükseliş devam edecek mi?

Antep fıstığı fiyatına rekor zam geldi. Gelen son dakika açıklamasında rekor fiyat artışına değinildi.

Tarım 2 Şubat 2023 08:24 0
Son dakika: Antep fıstığı fiyatında rekor artış: Yükseliş devam edecek mi?

Son dakika haberi: Antep fıstığı fiyatlarına rekor zam geldi.

Gaziantep'in adı ile özdeşleşen taırmsal ürünü olan Antep fıstığının fiyatına art arda rekor zamlar gelmeye devam ediyor. Son 1 ay içinde fiyatına yüzde 50 zam gelen antep fıstığı , 450 lira seviyesinden 600 liralara kadar yükseldi.

Arzda herhangi bir sorun olmadığını söyleyerek açıklama yapan Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yıldırım, fiyattaki yükselişin yatırım ile ilgili olduğunu, yatırımcıların antep fıstığına akın ettiğini söyledi.

Yıldırım açıklamasında , gelecek sene hiç ürün alınmasa bile yetecek kadar fıstıkları olduğunu söyledi. Fiyatın yükselmesinin bir diğer nedeninin ise kayıt dışı ticaret olduğunu söyleyen Yıldırım, fıstık alış verişinin fatura ile yapılmadığını, böyle yapınca bir yatırım aracına dönüştüğünü söyledi ve "Hasat döneminde alım yapanlar stokluyorlar ve Ramazan ayına yakın fiyatın artacağı beklentisi ile beklemeye geçiyorlar. Piyasada ürün var, kimse ben ürün bulamıyorum konusunu şu ana kadar dile getirmedi” ifadelerini kullandı.

750 LİRA OLACAK SÖYLENTİLERİ

Fiyatların Ramazan ayından önce 750 liraya çıkacağı söylentilerine de değinen Yıldırım, “Toplantı sonrası bir ay fıstık fiyatında bir hareketlenme olmadı. Ama geçtiğimiz 15 gün öncesinden başladılar fiyatları yükseltmeye ve baklavalık iç fıstığın kilogram fiyatı 450 liradan 600 liraya kadar yükseldi. Fıstıkçılar arasında Ramazan yaklaşıyor diye 700 lira olacak, 750 lira olacak diye laflar dolaşıyor. Bu yüzden ürününü satmak isteyen de satmıyor” dedi.

BİR AYDA YÜZDE 30 ZAM

Gaziantep Lokantacılar, Kebapçılar, Pastacılar, Tatlıcılar, Baklavacılar ve Kafeteryacılar Esnaf ve Sanatkârları Odası Başkanı Abdulkadir Katmerci ise yaptığı açıklamada fiyatların esnafı da vatandaşı da zor duruma düşürdüğünü söyleyerek, "Son günlerde yapılan sebepsiz ve yersiz fiyat artışlarından dolayı yurtdışı pazarımızı kaybetmek üzereyiz. Piyasa fiyatlaması birinci sınıf iç fıstıkta 400-450 TL bandında oturmuş durumdaydı ama ne hikmetse depolarda duran Antepfıstığı 1 ayda 550-600 TL bandına taşındı. Bu durum esnafımızı zor duruma düşürdü. Antepfıstığını yatırım aracı olarak gören köhne zihniyetleri tespit edip gerekli cezai işlem yapılarak Antepfıstığını korumamız gerekiyor” dedi.

EMEĞİ VEREN ÇİFTÇİ AMA KAZANAN ARACI

Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak ise tüm emeği çiftçinin verdiğini, ancak kazananın aracılar olduğunu söyleyerek, “Uzun zamandır fıstığın stoklandığını söylüyoruz” diyen Çolak, şu görüşleri dile getirdi: “Çiftçinin stok yapma gibi bir imkânı yok. Çünkü zaten zor şartlarda borçlu bir şekilde üretim yapıyor. Hasattan hemen sonra da ürününü satıyor. Fıstıktan para kazanan kesim ağırlıklı olarak yatırım aracı olarak kullananlar. Sezonunda düşük fiyatlardan alıp, bu mevsimde yüksek fiyatlardan piyasaya sunuyorlar. Bölgemiz kurak bir bölge ve her yıl kuraklık artıyor. Bu yıl yüksek rekolte bekleniyor ama kuraklık olursa beklenen olmayacak. Bu yüzden çiftçinin de desteklenmesi gerekiyor ki, ürün artsın, ürün artsın ki hem fiyatlar düşsün hem de çiftçi kazansın" dedi.

Finans7.com | Ankara

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç