Son Dakika: Altın, Kripto Paralar ve Borsa Çakıldı (Neden Düşüyor?)
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Son Dakika: Altın, Kripto Paralar ve Borsa Çakıldı (Neden Düşüyor?)

Son dakika haberi: Kripto paralar, borsa ve altın fiyatları çakıldı. İşte fiyatlarda son durum.

Kripto Paralar 13 Eylül 2022 16:25 1
Son Dakika: Altın, Kripto Paralar ve Borsa Çakıldı (Neden Düşüyor?)

Son dakika haberi: Altın ve kripto paralar çakıldı. İşte nedeni.

Piyasaların beklediği haber geldi. Gelen son dakika açıklamasında Amerika'da enflasyon rakamları açıklandı. Açıklanan enfalsyon rakamları ile birlikte altın ve kripto paralar çakıldı. Peki düşüş neden oldu?

ALTIN 1000 LİRANIN ALTINA GERİLEDİ

Amerika'dan gelen veriler sornası altın fiyatları sert şekilde düşmeye başladı. Sabah 1015 lira seviyesinde olan gram altın dakikalar içinde 20 liraya yakın değer kaybetti ve şimdi 997 liraya kadar geriledi. 1715 dolar seviyesinde olan ons fiyatı ise sert düşüşle kritik 1700 doların altına geriledi ve şimdi 1699 dolar.

KRİPTO PARALAR ÇAKILDI

Açıklama öncesi 22 bin 700 dolar seviyesinde olan Bitcoin saniyeler içinde çakıldı ve 21 bin 409 dolara kadar geriledi. Aynı şekilde Ethereum'da da ciddi şekilde düşüş görüldü. Gelen son dakika bilgilerine göre Ethereum yüzde 8'e yakın düştü ve 1615 dolar seviyesine kadar geriledi.

NEDEN DÜŞÜYOR?

En merak edilen soru ise neden düştüğü sorusu oldu. Bunun nedeni ABD enflasyonu. Enflasyon rakamları az önce açıklandı ve beklentilerin üzerinde enflasyon geldi. Beklentiler 8.1 seviyesindeydi. Ancak Amerika'da Ağustos ayı enflasyonu yüzde 8.3 geldi.  Ülkede enflasyon Haziran'da yüzde 9,1 ile 40 yılın en yüksek seviyesine çıkmıştı. Bugün açıklanan veri, Fed'in 3. kez 75 baz puanlık faiz artırımı yapma ihtimalini de güçlendirdi.

Gıda ve enerji hariç enflasyon aylık yüzde 0,6 arttı, beklenti yüzde 0,3 artıştı. Çekirdek enflasyon yıllık bazda da yüzde 6,3 arttı, beklenti yüzde 6,1'di.

Fazla gelmesi nedeniyle 21 Eylül'de yapılacak Fed toplantısında daha sert bir faiz artırımı beklentisi oluştu. Bu nedenle dolara yönelim olurken diğer yatırım araçlarının hepsi değer kaybetmeye başladı.  

Fed Başkanı Jerome Powell geçen hafta fiyat istikrarını sağlamak için Fed'in gereken adımları atacağını belirtmiş, diğer yetkililer de tarihi yüksek faiz artışını destekleyen açıklamalar yapmıştı.

BORSA DA DÜŞTÜ

Kaç haftadır rekor kıran borsa , bu haber sonrası düşmeye başladıd ve şu sıralar yüzde 2 düşüşle 3573 seviyesinde.

Uyarı: Haberde yer alan bilgiler finans7.com yatırım tavsiyesi değildir.

Yorumlar (1)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Altınada güven kalmadı artık