Son dakika: Airbnb'den evini kiralayana kötü haber Geçmişe dönük vergi cezası kesilecek
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Son dakika: Airbnb'den evini kiralayana kötü haber Geçmişe dönük vergi cezası kesilecek

Son dakika haberi geldi: Gelen haberde Airbnb'den evini kiraya verenlere kötü haber verildi. Geçmişe dönük vergi borcu her an karşınıza çıkabilir.

Finans Magazin 19 Ağu 2023 17:03 0
Son dakika: Airbnb'den evini kiralayana kötü haber Geçmişe dönük vergi cezası kesilecek

Son dakika: Evini Airbnb'den kiraya verenlere kötü haber: Geçmişe yönelik vergi cezası kesilecek.

Sabah Gazetesi'nde yer alan haberde kira fiyatlarının katlanmasına neden olan Airbnb'ye düzenleme geldiği ve Maliye'nin harekete geçtiği bildirildi. Evlerin kapıları çalınacak ve geçen senelerde evini günlük kiraya verenlere yüksek cezalar kesilebilecek.

50 binden fazla evin bu şekilde Airbnb üzerinden kiralandığı belirtilirken uzun süre kiracı ile uğraşmak yerine kısa süreli kiracılardan daha fazla para kazanmak isteyen ev sahipleri, daha karlı ve kolay olan bu yolla son dönemlerde ciddi gelir elde ettiler.

Vergi Uzmanı ve Özay Mali Danışmanlık Kurucu Ortağı Mahmut Aydoğmuş konu ile ilgili bir son dakika açıklamasında bulundu. Aydoğmuş yaptığı açıklamada tıpkı bir konaklama tesisi gibi bu evlerin de vergiye tabi olduğunu, maliyenin her an kapıları çalabileceğini söyledi.

Konu ile ilgili açıklamasında Aydoğmuş, "Kısa dönemli kiralama süreçlerindeki tüm aktörler için vergisel yükümlülükler var. Airbnb'nin rolü konutu kiraya vermek değil kiralama hizmetine aracılık etmek ve ödemenin sağlıklı gerçekleşmesini sağlamak. Ayşe Hanım, İzmir'deki eşyalı evini yazın kısa süreli kiraya vermek amacıyla Airbnb üzerinden ilana koyar. Almanya'da yerleşik Anna Hanım, Türkiye tatilinde konaklama için 5 gecelik online rezervasyon yaptırır. Airbnb üzerinden kredi kartı ile geceliği 2 bin 400 TL'den 12 bin TL konaklama ücreti ve 2 bin TL komisyon olmak üzere Airbnb'ye 14 bin TL ödeme yapar. Bu durumda Ayşe Hanım'ın, kısa süreli evini kiralayan Anna Hanım'a 12 bin TL'lik (Yüzde 20 KDV dahil) fatura düzenlemesi gerekir. Bunun sebebi de elde edilen kazancın ticari kazanç olarak değerlendirilmesi ve KDV'ye tabi olması. Ayrıca Ayşe Hanım'ın işe başlama bildiriminde bulunma ve defter tutma zorunluluğu var. Olaya tıpkı bir otel ya da konaklama tesisi gibi ticari bir faaliyet ve bunun sonucunda elde edilen kazanç olarak bakmak lazım" değerlendirmesinde bulundu.

NASIL VERGİ ALINACAK?

Kısa süreli vergi ile ilgili açıklama yapan Aydoğmuş, "Gelir Vergisi Kanunu'nun 70'inci maddesinde söz konusu kiralama işlemi karşılığında elde edilen gelir gayrimenkul sermaye iradı olarak tanımlanıyor. Kısa süreli ve düzenli kiralama işlemlerine yönelik olarak Gelir İdaresi Başkanlığı'na göre süreklilik arz eden bir şekilde farklı kişilerin kullanımına hazır halde bulundurulması, kalacak kişilere konutun teslimi ve kalma sürelerinin sonunda konutun teslim alınması ve yeniden kullanıma hazır hale getirilmesi bir organizasyonu gerektirmektedir. Ayrıca, söz konusu konutun belirli bir bedel karşılığı olmak üzere günlük ya da haftalık olarak kullanıma sunulmasında bir kira akdinden söz edilmesi mümkün olmadığından bu faaliyetin ticari faaliyet olarak değerlendirilmesi gerekmektedir" dedi.

Vergi daireleri bu konularda inceleme yapacak ve sistem üzerinden evin kaç günlüğüne, ne kadara kiraya verdiği tespit edilecek. Aibnb'den hesaplara gelen paraya göre bir vergilendirme olacak ve ceza da eklenerek tahsil edilebilecek.

Finans7.com | Ankara

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç