Son dakika açıklaması: 'Türkiye'de devalüasyon başladı' (Dolar ve altın tahmini geldi)
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Son dakika açıklaması: 'Türkiye'de devalüasyon başladı' (Dolar ve altın tahmini geldi)

Son dakika haberi geldi: Gelen haberde Hatice Kolçak, Türkiye'de devalüasyonun başladığını söyledi. Peki dolar ne kadar oldu? Dolar yükselecek mi? Altın ne kadar oldu? Borsa yükselecek mi?

Altın 7 Haz 2023 09:24 1
Son dakika açıklaması: 'Türkiye'de devalüasyon başladı' (Dolar ve altın tahmini geldi)

Dolar ve altının fırlaması sonrası tahmin geldi.

Altın ve dolar hakkında son dakika açıklaması geldi. Gelen açıklamada ünlü Ekonomist Hatice Kolçak, dolar ve altın fiyatları hakkında kritik yorumlarda bulundu. Devalüasyonun başladığını, şu anda devalüasyon olduğunu söyleyen Kolçak, faiz kararının açıklanacağı güne kadar dolarda yükseliş görüleceğini söyledi.

DEVALÜASYON NEDİR?

Devalüasyon tanımı şu şekilde: "Devalüasyon, sabit kur sistemlerinde ödemeler dengesi açık veren ülkenin ulusal parasının dış satın alma gücünün, hükûmetçe alınan bir kararla düşürülmesidir. Başka bir deyişle devalüasyon, bir devletin resmi para biriminin diğer ülke dövizleri karşısında değer kaybettirilmesidir"

DOLAR KURU TAHMİNİ

Dün 21'lerde seyreden dolar kurunun sert yükseldi. 22 lira 78 kuruşa kadar tırmanan dolar kuru hakkında açıklama yapan Kolçak, "Dolar çok ciddi hız kazandı. Çok hızlı yükseliş var. Güne başlarken dolar 22'yi zaten geçmişti. 22.30 oldu. 22.60 oldu. 22.76 oldu. Çok hızlı bir çıkış var bugün. Piyasalara bakalım. Dışarıda şimdi dolar 23 lirayı geçti. Muhtemelen bugün böyle bir şey yaşayacağız, daha da yukarı çıkacakmış gibi duruyor. Seçim sonrası yüzde 15 değer kaybetti. Devalüasyon olur mu peki? İşte oldu oluyor da hatta. Dolar gidiyor. Gideceğini söylemiştik. Çok uzun zamandır doların gideceğini söylemiştik. Piyasaların genel beklentisi 24, 25, 26'lara gideceği bekleniyordu.

Bugün artık gidim dolar alayım altın alayım bugünden sonrası artık risk. Nerede duracak? Sonra düşecek mi? Onu kestirmeye çalışacağız.

Yeni ekonomi politikası ile dövizin gitmesine izin vermiştik. Mehmet Şimşek ile birlkte ilk icraat rasyonel politikalarla doların gitmesi gereken yer en azından 24'ler 25'ler. Bir taraftan insan hem üzülüyor, hem de bir şeyi bu kadar bastırırsanız bir miktar gazını alması lazım.

Nerede duracak kısmı kocaman bir soru işareti. Önümüzde Merkez Bankası toplantısı var. Toplantıya kadar doların gideceğini düşünüyorum. Çok hızlı giderse, bugün ellerini çektiler dövizin üzerinden. Ama bunu faizle bastıracağız. Bunun ardından yüksek bir faiz geliyor. Merkez Bankası 3'üncü hafta toplantısı var. Muhtemelen ciddi faiz gelecek. Faizin gelmesi ile kur dengelenecek. Buraya gelir diyemem çok zor. Bunu bilmiyorum. Yorum yapmak çok zor. 23 zaten piyasanın beklediği dip. Nerede duracak izleyeceğiz Merkez Bankası toplantısına kadar. Diyelim 28'ler oldu. Faiz eğer çok yüksek artarsa dolar bir miktar çekilecek. Ama o geri çekileceği noktayı bilmiyoruz. Ama benim tahminim dengeye geleceği nokta 25'ler olacak gibi görünüyor. 25'lerde dengeye gelecekmiş gibi duruyor.

Ama insan üzülüyor. Paramızın değeri düşüyor. Dolar basında birçok şeyin fiyatı düşecek. 100 bin dolarlık ev, seçimden şimdiye kadar 85 bin dolara geldi. TL değişmedi ama dolar bazında düştü. Araba için de aynı. Evlerin fiyatına bindirirler mi evet. Ama satamazlar. Fiyatlar tabi yükselmeye devam edecek. Malınızın değeri döviz bazında düştü" dedi.

GRAM ALTINDA REKOR

Açıklamasının devamında gram altın tahminini paylaşan Kolçak, dolar bazlı yükselişin olduğunu, ons tarafının zayıf kalmasına rağmen yükselişin hızlı olduğunu söyleyerek, "Gram altında rekor geldi. Fiziki olarak gram altın 1600 TL'ye kadar çıktı. Ekranda 1430 TL, Kuyumcularda 1600 TL'yi gördü. Dolar çıktığı için böyle yükseldi. Beklentimiz zaten altın tarafında 1800'ler ve 2000'ler ile üstünü bekliyoruz. Acil olarak ilave etmek istiyorum: İzleyeceğiz. Çıktı hemen düşer mi daha değil" dedi.

BORSA

Dövizdeki yükselişin borsaya etkisini değerlendiren Kolçak, "Borsaya düzeltmeleri saymıyorum; pozitif yansır. Dolar yükseldikçe, kur yükseldikçe borsa zaten yerlerdeydi. Dolar yükseldikçe borsada yükseliş devam edecek. Ama her şey doların nerede duracağına ve faiz politikasında ne olacağına bağlı. Ama yüksek faizle başlayacakmışız gibi duruyor" dedi.

İşte açıklamanın tüm detayları:

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI NE ZAMAN?

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası faiz kararını 22 Haziran saat 14.00'da açıklayacak. Faiz kararından haberdar olmak için uygulamamızı aşağıdaki linklerden indirin:

Android için > TIKLAYIN
İOS için > TIKLAYIN
Huawei İçin > TIKLAYIN

DOLAR KURUNDA SON DURUM NEDİR?

Piyasalardan gelen son dakika bilgilerine göre 1 dolar 22 lira 78 kuruş seviyesinde.

EURO KURUNDA SON DURUM NE?

Euro kuru da rekor kırdı ve 1 euro 23 lira 46 kuruşa kadar çıktı.

GRAM ALTIN FİYATI

Gram altında bugün 50 liradan fazla yükseliş oldu. 1 gram altın 1436 TL seviyesinde.

ÇEYREK ALTIN NE KADAR OLDU?

Gram ile birlikte sert yükselen çeyrek altın 2 bin 350 TL seviyesini gördü.

Cumhuriyet altını fiyatına baktığımızda ise sert yükseliş olduğu ve fiyatın 9 bin 351 TL seviyesine kadar yükseldiği görüldü. Yarım altın fiyatı 4 bin 689 TL seviyesine kadar yükseldi.

Finans7.com | Ankara
Sorumluluk reddi beyanı: Haberde yer alan bilgiler finans7.com yatırım tavsiyesi değildir. Finans7.com döviz, emtia, kripto paralar, borsa ve hisseler hakkında yatırım tavsiyesi vermez.

Yorumlar (1)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 10 Ay Önce
Yaktınız milleti