Son Dakika: 25 Yıl Evli Kalan Ev Hanımlarına Emeklilik ve 2500 TL Maaş Açıklaması
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Son Dakika: 25 Yıl Evli Kalan Ev Hanımlarına Emeklilik ve 2500 TL Maaş Açıklaması

TBMM'ye gelen kanun teklifinde 25 yıl evli kalan ve 50 yaşını aşan kadınlara emeklilik hakkı verilmesi talep edildi. İşte kanun teklifinin detayları.

Son Dakika 23 Nisan 2022 15:31 6
Son Dakika: 25 Yıl Evli Kalan Ev Hanımlarına Emeklilik ve 2500 TL Maaş Açıklaması

25 yıl evli kalan ev hanımlarına emeklilik ve 2500 lira maaş için yeni kanun teklifi.

 

TBMM'nin gündmei bugünlerde yoğun. Spor yasası, ekonomide yapılacak düzenlemeler, ek gösterge meselesi, sözleşmelilere kadro meselesi derken yoğun günler geçiren mecliste bir kanun teklifinin görüşülmesi geriye atıldı. Söz konusu kanun teklifinde 25 yıl boyunca evli kalan ev hanımlarına emeklilik hakkı verilmesi ve yaş şartını taşıyan kadınlara en düşük emekli maaşı olan 2500 liranın bağlanması hedeflendi. Söz konusu Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifine baktığımızda özetinde şu ifadelere yer verildiği görülüyor: 

"Teklif ile; evliliklerinde en az 25 yılını tamamlayan ve 50 yaşını doldurup hiçbir şekilde aylık ve gelir almaya hak kazanmamış sigortalı olmayan kadınların sigortalılık yönünden belli süreler için borçlanarak yaşlılık aylığı almaya hak kazanmaları amaçlanmaktadır."

 

PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU'NDA

Söz konusu kanun teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'na geldi ve sıraya alındı. Esas komisyonu Plan ve Bütçe Komisyonu olan bu teklif, bunun yanı sıra Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu ile Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'na da intikal etti. 2 vekil tarafından hazırlanan kapsamlı kanun teklifinde evlilikte 25 yılını tamamlayan ve 50 yaşını aşan, sigortası olmayan, aylık gelirleri olmayan kadınlara sigortalılık yönünden belirli borçlanma imkanı verilmesi ve yaşlılık aylığı almaya hak kazanmaları amaçlandı. 

 

KANUN TEKLİFİNİN DETAYLARI

Söz konusu kanun teklifi TBMM'ye iki vekil tarafından verildi. Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Mustafa Sezgin Tanrıkulu ve Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer tarafından verilen kanun teklifinde gerekçeler şu şekilde açıklandı:

 

Ülkemizde TÜİK verilerine göre 2019 Mart ayı itibarıyla 11 milyonun üzerinde ev hanımı bulunmaktadır. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu da dahil olmak üzere ev hanımlarını bir sigortalılık statüsüne alan hiçbir kanun ve düzenleme bulunmamaktadır. 

 

Toplumsal düzenimiz açısından en ağır görev ve sorumlulukları yerine getiren ev kadınlarının güçlendirilmesi, dezavantajlı durumdan çıkarılması, sosyal yönlerinin güçlendirilmesi ile eşitlik gibi en temel insanı normlar gözetilerek bir hakkın teslim edilmesi gerekmektedir. 

 

Bu nedenle ev kadını olan vatandaşlarıızın emekli aylığı alabilmesi için herhangi bir şekilde sigortalı olarak çalışmamaları ve sosyal güvenlik sisteminde kaydı olmamasına kaydıyla emeklilik aylığı alabilmeleri için bu düzenleme yapılmıştır. 

 

TBMM Plan ve Bütçe Komsiyonu'na gelen kanun teklifi şu şekilde:

 

Bu kanuna göre en az 7200 borçlanan ev hanımları emekli olmaya hak kazanabilecek. Sizce ev hanımlarına emeklilik hakkı verilmeli mi? Aşağıdaki yorum kısmından yazabilirsiniz.

 

NE OLUR?

Kanun teklifi hala TBMM'de komisyonda sırada bekliyor. Önümüzdeki aylarda kanun teklifinin gündeme gelmesi ve oylanması bekleniyor..

 

Kanun teklifinin takipçisi olacağız. Gündeme geldiğinde takipçilerimizi anında bilgilendireceğiz. Bildirimle haberdar olmak için uygulamamızı TIKLAYIN İNDİRİN

Yorumlar (6)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Bununla ilgili bir haber açıklama hâlâ yok mu
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Bence de olmalı ama 25 yıl fazla düşürülmeli yıl
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Bence saçmalık 50 yaşına gelen zaten yaşlılık aylığı alıyor ah akp ah yine geçirme derdindesin
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
25 yıldan sonra ne olacak
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
En fazla emek veren kişi ev hanimlaridir emekli nedemek 50 yaş çok geç bence yaş sınırını atin 25 yilini dolduranlar alsın