Siyasi Yasak Nedir, Ne Anlama Geliyor?
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Siyasi Yasak Nedir, Ne Anlama Geliyor?

İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesi, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında 2 yıl 7 ay 15 gün mahkûmiyet kararı verdi. Peki, Siyasi yasak ne demek, ne anlama geliyor?

Astsubay Alımı 14 Ara 2022 20:05 0
Siyasi Yasak Nedir, Ne Anlama Geliyor?

Ekrem İmamoğlu hakkında, Yüksek Seçim Kurulu üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla açılan davanın duruşması görüldü. Eğer karar kesinleşirse İmamoğlu, siyasi yasak alacak. Peki siyasi yasak nedir? İşte detaylar...

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında, Yüksek Seçim Kurulu üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla açılan davanın duruşması görüldü. Ekrem İmamoğlu'na 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verildi, karar kesinleşirse İmamoğlu siyasi yasaklı sayılacak. Peki, siyasi yasak nedir, siyasi yasak neleri kapsıyor?

TCK 53. MADDE NEDİR?

''Belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılma.''

Madde 53-(1) Kişi, kasten işlemiş olduğu suçtan dolayı hapis cezasına mahkûmiyetin kanuni sonucu olarak;
a) Sürekli, süreli veya geçici bir kamu görevinin üstlenilmesinden; bu kapsamda, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliğinden veya Devlet, il, belediye, köy veya bunların denetim ve gözetimi altında bulunan kurum ve kuruluşlarca verilen, atamaya veya seçime tabi bütün memuriyet ve hizmetlerde istihdam edilmekten,
b) Seçme ve seçilme ehliyetinden (…)
c) Velayet hakkından; vesayet veya kayyımlığa ait bir hizmette bulunmaktan,
d) Vakıf, dernek, sendika, şirket, kooperatif ve siyasi parti tüzel kişiliklerinin yöneticisi veya denetçisi olmaktan,
e) Bir kamu kurumunun veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşunun iznine tabi bir meslek veya sanatı, kendi sorumluluğu altında serbest meslek erbabı veya tacir olarak icra etmekten, yoksun bırakılır.

SİYASİ YASAK NEDİR, SİYASİ YASAK NE DEMEK?

Mevzuatta yer alan ''Siyasi partiler bu kişileri hiçbir suretle seçimlerde aday gösteremezler” düzenlemesi uyarınca, siyaset yasağı konulan kişiler, hiçbir partiye üye olamıyor.

Siyaset yasağı konulan kişiler bağımsız olarak hem genel hem de yerel seçimlere girebiliyor.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç