Sismik izolatör binaya sonradan eklenir mi, fiyatı ne kadar?
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Sismik izolatör binaya sonradan eklenir mi, fiyatı ne kadar?

Deprem riskine karşı binalarda kullanılan sismik izolatörler, son depremde birçok canı kurtardı. Peki sismik izolatörler ne kadar?

Emlak 19 Şubat 2023 12:46 0
Sismik izolatör binaya sonradan eklenir mi, fiyatı ne kadar?

Sismik izolatörler ne kadar? Tamamlanmış binaya eklenebilir mi?

Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremden sonra gündeme gelen sismik izolatörler, depreme karşı binaları oldukça dayanıklı hale getiriyor. Deprem bölgesindeki hastanelerde kullanılan sismik izolatörler, hastaneleri depreme karşı korudu. Bu durum sonrası vatandaşlar , sismik izolatörlerin ne olduğunu, fiyatlarının ne kadar olduğunu ve binalara sonradan eklenip eklenmediğini araştırmaya başladı.

Konu ile ilgili sektörün uzman isimleri yaptıkları açıklamada , depremin yanal ivmeye neden olduğunu ve bunun çok büyük şiddette olduğunu, sismik izolatörlerin görevi ise bu ivmeyi üst katlara minimum derecede etki etmesini sağlamak. Eğer bir binada varsa sağlamdır yoksa sağlam değildir diyemeyiz diyen uzman misimler, konutun yapılacağı zeminin iyi ve uygun olması gerektiğini söyledi. Yapının uygun denetimi ve binanın projeye uygun şekilde inşa edilmesi de oldukça önemli.

Sismik izolatörler alınıp direkt binaya uygulanamıyor. Tasarımın izolatörle yapılması gerekiyor. Mimari, statik, elektrik projesinin buna göre olması gerekiyor. Bunun yanı sıra sıhhi tesisat malzemelerinin de buna göre olması gerekiyor. Eğer binada sismik izolatör yoksa ve eklemek istiyorsanız bunları da sismik izolatöre göre ayarlamanız gerekmektedir. Eğer uygunsa kolon kesilir ve izolatör araya konur. 

PEKİ MALİYETİ NE KADAR?

En merak edilen konu ise sismik izolatörlerin fiyatları oldu. Sıfırdan bir bina yapıldığında maliyete yüzde 10 ile 15 arasında etkisi var. Konu ile ilgili sektör temsilcileri yaptıkları açıklamada, "Ama hazır binaya sonra izolatör eklemek isterseniz, kişileri tahliye etmeniz tetkikleri yapmanız lazım maliyeti 2-3 katına çıkar. Kolon sistemine ayrı perde beton sistemine ayrı sismik izolatör eklenir" dedi.

Eğer iki bina bitişik şekilde yapıldıysa , bitişikte başka bir bina apartman varsa izolatör eklenemiyor. Çünkü sismik izolatörler binanın deprem anında sağa sola hareket edip devrilmemesini yıkılmamasını sağlıyor.

Finans7.com | Ankara

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç