Sigarada dudak tiryakilerine kötü haber: Dumanı çekmiyorsunuz ama...
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Sigarada dudak tiryakilerine kötü haber: Dumanı çekmiyorsunuz ama...

Sigarada dudak tiryakilerine kötü haber geldi. Gelen haber sonrası artık dudak tiryakisi olmayacaksınız.

Sağlık 12 Ara 2023 0
Sigarada dudak tiryakilerine kötü haber: Dumanı çekmiyorsunuz ama...

Ben içmiyorum sadece dudak tiryakisiyim diyenleri üzen son dakika haberi geldi.

Sigara can almaya devam ederken sigaranın bırakılması konusunda art arda uyarılar yapılmaya devam ediliyor. Son dönemlerde ise sigara içmeyen vatandaşlar, sadece dudaklarında tutarak dudak tiryakiliği adını verdiği şekilde sigara içiyor. Nargile gibi ürün kullanan vatandaşlar, nargile bulamadıklarında tütünün bu ihtiyacı gördüğünü söyleyerek dudak tiryakiliği yapıyor. Ancak bunun da ciddi bir zararı var.

Ancak bunun da insan sağlığına ciddi şekilde zararı var. Bu konuda son dakika açıklaması Prof. Dr. Gökhan Özyiğit'ten geldi. Özyiğit konu ile ilgili yaptığı son dakika açıklamasında sigara yakıldığında, dumanı içine çekilmese bile ağız ve dudak çevresinde kanser yapıyor dedi.

Kanser türlerinin tamamında en öemli etkenin tütün ve tüütn mamülleri olduğunu söyleyerek açıklamasına başlayan ,Prof. Dr. Özyiğit, "Hiç ayırt etmeksizin tütünün içinde olduğu, nargile, pipo, elektronik sigaralar aynı kapsamda ve birinci derece kanser yapıcılığı kesin ispatlanmış ajanlardır. Bunlardan uzak durmak son derece önemli" değerlendirmesinde bulundu.

DUDAK TİRYAKİLİĞİ NEDEN ZARARLI?

Sigarada sadece dudak tiryakisi olan, dumanı ciğerine çekmediği için herhangi bir zarar görmediğini sananlara seslenen Özyiğit, "Dudak tiryakiliği farklı bir kavram ama sonuç itibariyle dudak çevresinde de kanserin en önemli etkilerinden biri tütün ürünleri. Dumanı illa akciğere solumanız gerekmiyor, ağız boşluğunda olması dahi aynı kanser yapıcı binlerce etki kendisini gösterebiliyor. Bu etkiler yüksek ısılarda ortaya çıkıyor ve tütün yakıldığı zaman içindeki birtakım katkı maddeleri -alkol dahi var- açığa çıkıyor ve akciğer kanseri olmasa bile ağız ve dudak çevresindeki kanserlere sebep olabiliyor" dedi.

KANSERLE MÜCADELE

Türkiye'de kanser ile mücadele konusuna değinen Özyiğit, "Ülkemizde kanser tedavisinde ulaşılamayan ilaçlar var ama radyasyon onkolojisinde ulaşılamayan tek bir teknoloji var, proton tedavisi. Ama bunun dışında bütün teknolojiler var. Dünya standartlarında bunu kullanacak ekiplerimiz var ve kullanıyorlar da. Kanser tedavilerindeki başarıya baktığımızda ülkemizdeki başarının Avrupa ve ABD'ye yakın seyrettiğini görüyoruz. Bu yönüyle gerçekten güçlü bir sağlık sitemimiz olduğuna halkımızın güvenmesini istiyoruz" dedi.

Finans7.com | Ankara

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç