Sıfır ve 2. El Araba Fiyatlarına Dev Zam
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Sıfır ve 2. El Araba Fiyatlarına Dev Zam

Son dakika haberi: Sıfır ve ikinci el araba fiyatlarına dev zamlar geliyor. Sektör yetkilileri yaptıkları açıklamada fiyatların değiştiğini söyledi.

Taşıt 2 Haz 2022 11:41 2
Sıfır ve 2. El Araba Fiyatlarına Dev Zam

Sıfır arabaya yüzde 4 ile 10 arasında, ikinci el arabaya ise yüzde 25 oranında zamlar geldi.

Araba almak isteyenleri üzen bir son dakika geldi. Gelen bilgilere göre araba fiyatlarına zam geldiği öğrenildi. Zam yüzde 10'lara kadar ulaştı.

Otomotiv Distribütörleri Derneği tarafından yayınlanan son dakika açıklamasında,  mayıs ayında otomobil ve hafif ticari araç pazarı satış verilerinin detaylarına yer verildi. Açıklamaya baktığımızda geçen yılın aynı dönemine göre araba alımı satımında yüzde 19,1 artış olduğu görüldü. Toplam satış sayısı  65 bin 167 adet oldu. Binek araçlarda son aylarda sürekli olarak azalan satışlar, Mayıs ayında geçen senenin aynı ayına göre yüzde 20 seviyesinde bir artış gösterdi ve 51 bin 750 seviyesine kadar çıktı. Ticari araç satışları da yüzde 15.7 seviyesinde artış gösterdi ve 13 bin 417 seviyesine çıktı.

Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı ocak ile mayıs arasındaki dönemde, geçen senenin aynı dönemime göre yüzde 12 azaldı ve 277 bin 252 satışın olduğu görüldü. 

YÜZDE 4 İLE 10 ARASI DÖVİZ ZAMMI GELDİ

Gelen son dakika bilgilerine göre otomobil fiyatlarına döviz kuru zammı geldiği öğrenildi. Geçen aydan bu yana 1 liradan fazla artan dolar nedeniyle araba fiyatlarına yüzde 4 ile 10 arasında değişen zamlar geldi. 

Bazı markalar, söz konusu zammı geçen hafta fiyatlara yansıtmaya başladı. Bazı markaların ise dün fiyatlara yansıttığı öğrenildi.

Bloomberg HT'den Burak Karagöz'ün son dakika olarak aktardığı bilgiye göre , Ocak ayında yapılan ÖTV matrah düzenlemesinden sonra gelen zamlarla birlikte ÖTV matrahlarında da en alttaki dilimde model kalmadığını söyledi. 

Ocak 2022'de yüzde 45 ÖTV oranı için esas alınan matrah eşiği 92 bin lira seviyesinden 120 bin lira seviyesine çıkarılmıştı. Yüzde 50 ile 80 TV oranı arasına iki adet yeni matrah grubu konulmuş ve 150 bin lirayı aşıp 175 bin lirayı aşmayanların ÖTV oranı yüzde 80 yerine yüzde 60 oranında , matrahı 175 bin lirayı alıp 200 bin lirayı aşmayanlarda ise ÖTV oranı yüzde 80'den 70'e indirildi. Arabalarda yüzde 80 ÖTV oranı için esas alınan matrah eşiği de 150 bin liradan 200 bine çıkarılmıştı.

İKİNCİ EL ARABAYA DEV ZAM GELİYOR

Milliyet'ten Betül Topaklı'a konuşan Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç ikinci el araba fiyatlarına dev zammın yolda olduğunu söyledi ve "Orta segment ikinci el bir aracın fiyatı şu anda 300-350 bin lira aralığında. Bundan sonra da fiyatlar yüzde 25 oranında artacak. İkinci el araç almak isteyen vatandaşlarımıza, fiyat artışının devam edeceğini öngördüğümüz için bir an önce araç almalarını tavsiye ediyoruz" ifadelerini kullandı.

HAYAL OLDU

Sıfır araba almak zaten hayal olurken ikinci el arabada gelecek yeni zamlarla vatandaşlar, ikinci el araba da alamayacak duruma gelecek.

Yorumlar (2)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Sacma bizim billet biraz elini tutsa kimse bişe almasın baklım ne yapacaklar ben arabasız yaparım sizde yapayın
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Peki bu alım gücüyle alım olmayınca bu firmalar ne yapacak fabrikayı kapatıp gidecek mi sadece yedek parça mı satacaklar 🧐