Sıfır Araçlara Rekor Zam Sonrası İkinci El Otomobil Piyasası Hareketlendi
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Sıfır Araçlara Rekor Zam Sonrası İkinci El Otomobil Piyasası Hareketlendi

Sıfır araba fiyatlarına son dönemlerde art arda gelen zamlar nedeniyle ikinci el araç piyasasında hareketlilik başladı.

Taşıt 9 Nisan 2022 10:18 0
Sıfır Araçlara Rekor Zam Sonrası İkinci El Otomobil Piyasası Hareketlendi

Sıfır otomobil fiyatlarına son 3 ayda 50-70 binden fazla gelen zamlar sonrası vatandaşlar, ikinci el araba piyasasına yöneldi.


Son dönemlerde sıfır araba fiyatlarına art arda zamlar geldi. Açıklanan son verilere göre de geçen Haziran ayında zirve yapan satışların, o tarihten bu yana ciddi şekilde düştüğü görüldü. Mart ayında da sıfır araç satışları azaldı. Gelen son verilere göre sıfır araba satışlarının azaldığı son dönemlerde vatandaşlar mecburen ikinci el arabaya yöneldi.


Doğan Holding bünyesinde faaliyet göstermekte olan Doğan Trend Otomotiv Perakende Operasyonları ve Suvmarket Genel Müdür Yardımcısı Uğur Sakarya bir son dakika açıklaması yaptı. Bir basın açıklaması yapan Sakarya, yeni KDV düzenlemesine değindi ve ikinci el araç piyasasındaki son gelişmeleri, son rakamları aktardı.


YÜZDE 40 ARTIŞ VAR

Yapılan açıklamada henüz resmi rakamların gelmediği, ancak son verilere göre Şubat ayına göre Mart ayında ikinci el araba satışlarının yüzde 40 düzeyinde artış gösterdiği öğrenildi. Geçen seneye göre yüzde 5'lik düşüşün yaşandığı ikinci el araba piyasasında fiyatların bu durum üzerinde etkili olduğu belirtildi.


Fiyatlarda artış yaşanmasının yanı sıra tüm dünyada yaşanan çip sıkıntısı, çip sıkıntısı nedeniyle bazı firmaların araç üretimine ara vermesi, üretim sayısını düşürmesi de sıfır araç piyasasında daralmaya neden oldu. Sakarya araç satışlarında son durum ile ilgili yaptığı açıklamasında, “Sıfır otomobil satışları mart ayında bir önceki yıla göre %34 düşerken, ikinci el otomobil satışlarında toparlanma devam ediyor. Henüz resmi rakamlar açıklanmamış olsa da mart ayında şubat ayına göre yaklaşık %40 fazla satış yapıldığını, geçen yılın ise yaklaşık %5 altında kaldığını gösteriyor. Artan sıfır otomobil fiyatları yüzünden müşterilerin ikinci ele yönlenmesi ve bunun yanında birçok markada sıfır araç üretim ve tedarik sıkıntılarının devam etmesi ikinci el pazarının daha hızlı toparlanmasına olanak sağladı” ifadelerini kullandı.


Araba almak isteyenlerin son dönemdeki tercihlerinin SUV'lardan yana olduğu belirtildi ve B-SUV ile C-SUV modellerin son dönemlerde her kesimden oldukça ilgi gördüğünü söyledi.


KDV ORANINA ZAM

1 Nisan tarihinden itibaren geçerli olan KDV düzenlemesine de değinen Sakarya, KDV'nin yüzde 1'den yüzde 18 seviyesine çıkarıldığını söyledi.Bu sistemde şahıstan şirkete, şirketten şirkete gibi seçeneklerin vatandaşların kafasını karıştırdığını söyleyen Sakarya, konuyu en basit hali ile şu şekilde aktardı: "otomotiv şirketlerinin, bayilerin, galerilerin takas veya nakit alım yolu ile şahıslardan satın aldığı araçları başka bir şahısa veya şirkete satarken elde ettiği kar üzerinden ödediği KDV %1’den %18’e yükseltildi."


Sakarya açıklamasında KDV düzenlemesinin olumsuz bir etkisinin olmayacağını söyledi.


En ucuz sıfır araba fiyat listesi için TIKLAYIN


Honda Cıvıc 2022 Nisan fiyatları için TIKLAYIN


Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç