Selçuk Geçer, Doların 20 TL Olacağı Tarihi Açıkladı
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Selçuk Geçer, Doların 20 TL Olacağı Tarihi Açıkladı

Son dakika haberi: Ünlü Ekonomist Selçuk Geçer bir son dakika açıklamasında bulundu ve doların 20 lira olacağı tarihi verdi.

Döviz 18 Ağu 2022 22:22 1
Selçuk Geçer, Doların 20 TL Olacağı Tarihi Açıkladı

Merkez Bankası faizleri indirmeye devam edecek. Peki faizlerin inmesi doları nasıl etkileyecek?

Ünlü Ekonomist Selçuk Geçer yaptığı son dakika açıklamasında doların 20 lira olacağı tarihi verdi. Geçer açıklamasında şunları söyledi:

"Dolar hızlı bir şekilde yükselecek. İhracat gelirleri artacak. Hedeflenen bu ihracat gelirimiz arttsız. Dış ticaret açığımızı kapatalım. Cari açığı kapatalım. Bu sayede makro ekonomik, en azından ödemeler sorunu kısmını çözelim. Son yıllarda bunu sıklıkla gördük. 

Geçen senenin aynısını yaşıyoruz. Nas var rekabetçi kur diyerek dolar arttı. Aynı dönemdeyiz. Doları yukarı götürmüşlerdi. Aynı senareyodayız.

Özellikle son aylarda bu söylemlerin çok daha agresifleştiğini göreceğziç. Bir yandan da bir taşla iki kuş vurulmaya çalışılıyor. Nedir bu ikinci kuş. Bazı ülkelerin faizinin altına inmiş olacak ve bu da politik bir argüman olarak kullanılabilecek. Mesela, Kongo, Brezilya hatta Mozambik'in faiz oranının altına ineceğiz. Arada önemli bir fark var. Türkiye'nin enflasyonu yüzde 80. 3 haneye gidiyor. Negatif faiz oranı açılıyor. Bu ülkelerde pozitif faiz oranları var ve enflasyonları bizden çok düşük.

Enflasyon yükselecek mi kesin. Çünkü yüzde 80'lik tüketici enflasyonumuz var. Üretici enflasyonu ise yüzde 144. Ve her zaman üretici enflasyonu tüketici enflasyonunu yanına çeker. Maliyetler yukarıda olduğu sürece yanına gelir. Mevsimsel etkilere rağmen dezavantajlarımız artıyor. 

Eğer siz faizi yüzde 13 seviyesinde tutarsanız piyasa faizleri yüzde 60'lara gider vce bağ da kopar. Bu bankaların işine yarar. Çünkü bankalar yüzde 13 faizle devletten para alıp geriye yüzde 23'le verir. O 6 puanlık fark yüzde 60'lara çıkar. Bankalar yüzde 70'e kadar piyasaya parayı verirler. Bankaların karları bu sebeple artıyor. Bunun bedelini her zaman birileri öder. Bizim gibi ülkelerde gariban öder. Zengin ile fakir arasındaki uçurum artar. Enflasyon ile faiz arasında fark arttığında kur üzerinde baskı olur ve kur yükselir. kırılır. 

Bütçe açıkları azar. Ve o bütçe açıklarını kapatmak için vergi ve zamlar arka arkaya gelir. Vergi ve zamların arka arkaya gelmesi korkunç bir fakirliği beraberinde getirir. Gördüğünzü gibi yine fakirin cebinden gidiyor. 

Türkiye'de her 100 liradan 71 lirası dolarıize olmuş durumda. Yüzde 54.5 direk döviz mevdduat hesaplarında. Diğerleri Kur Korumalıda. Dövizden bir kayma yok. TL mevduatları dolarize oluyor. Bütçe üzerindeki yük artıyor. KKM 2 trilyona koşuyor. Bu olunca 60 milyar olan yük 100 milyara gidecek. Bütün bunlar yine zamlar olarak garibanın sırtına yüklenecek. 

"DOLAR BU TARİHTE 20 LİRA OLACAK"

"Bunun bedeli ne oldu. Kur önce 8 den 15 TL'ye çıktı. Şimdi 30 TL'ye çıkarsa kimse şaşırmasın. Peki kısa vadede ne olacak. 20 liraya gideceğiz. Eylül sonuna doğru 20-21 lira aralığında bir döviz kuru görürsek kimse şaşırmasın. Parite etkisi ile doların Euro'ya göre daha fazla yükseldiğini görebiliriz. Fed'in atakları da doları daha fazla yükseltebilecek. Ekim Kasım Aralık ve Ocak çok kritik. Çok yüksek ihtimal Ocak ayına geldiğimizde enflasyonun da etkisiyle doları 30-35 TL aralığında görmeye başlayacağız. Eğer kırılma olmazsa. Ancak 5 Nisan 1994'te olduğu gibi ciddi bir kırılma ile karşı karşıya kalırsak işte o zaman yandık. Bu da şimdiki rakamın 4-5 'e katlanması demek. "

İşte açıklamanın tamamı:

DOLAR KAÇ TL?

Dolar şu anda 18.07 TL seviyesinde.

Uyarı: Haberde yer alan bilgiler finans7.com yatırım tavsiyesi değildir. Finans7.com, borsa, hisse, kripto paralar, döviz ve emtialar, altın hakkında herhangi bir yatırım tavsiyesi vermez. Yatırım tavsiyesi hizmeti, yatırım danışmanları, yatırım uzmanları ve aracı kurumlar tarafından verilen bir hizmettir.

Finans7.com  | Ankara

Yorumlar (1)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Geçen senede dolar 50 olacak diyordu bu adam. Bu adama hiç guvenmiyorum, milleti panige goturtup dolar aldirtirlar bunlar. Sonra dolar yukseldi vah vah ..