Seçimden sonra sıfır ve 2. el araba fiyatları yükselecek mi düşecek mi? Son dakika açıklaması geldi
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Seçimden sonra sıfır ve 2. el araba fiyatları yükselecek mi düşecek mi? Son dakika açıklaması geldi

Seçimden sonra araba fiyatları artacak mı azalacak mı sorusunun cevabı geldi. İşte gelen son dakika açıklaması ve taşıt piyasasında son durum.

Taşıt 8 Mayıs 2023 22:40 1
Seçimden sonra sıfır ve 2. el araba fiyatları yükselecek mi düşecek mi? Son dakika açıklaması geldi

Seçim sonrası araba fiyatları artar mı azalır mı?

2plan İcra Kurulu Başkanı Orhan Ülgür ve Otomotiv Yazarı Emre Özpeynirci dikakt çeken açıklamalarda bulundu. Yapılan açıklamada seçim sonrası araba fiyatlarının ne olacağı konusu oldu.

Özpeynirci sorduğu sorusunda, "Fiyatlar seçim sonrası ne olur? Moody's açıklama yapıyor dolar şöyle olacak diyor. Öbürü açıklama yapıyor baskılama kalkacak dolar artacak diyor. Hakikaten seçim sonrası ne olacak?"

"Şu andaki fiyatları değerlendirecek olursak; 2. elde fiyatlara bakıldığı zaman aslında yukarıda olduğu görülüyor. Minimum yüzde 15 üzerinde. Ocak'tan bugüne kadar dolarda v araç fiyatlarındaki grafikte ikinci elde fiyatların fazla arttığı görüldü.

Sıfır fiyatında da paralel. Kurdan yüksek bir artış var.

İkinci elde faktörlerden en büyüğü araç bulunamaması. 

Eğer kurun bu gidişatı devam ederse, ki etmeyebilir. Ettiğini düşünelim şimdiki pazarda geçen seneyi hatırlarsan Kurban'dan 1 hafta önce herhangi bir aracı örnek aldığımızda, o fiyattan sonra aynı fiyatı bulması Kasım ayını bulmuştu. Bir anda o köpük geri geldi.

Bu sene olur mu? Seçim faktöründen dolayı olmaz. Eğer kur düşündüğpümüz gibi bir miktar artarsa aradaki köpük azalmaya başlayacak. Herkes aynı oranda zam yapamayabilir"

Özpeynirci, "Seçim sonrası dolar euro çok artacak. Herkes aman otomobil alalım diye araç alıyor"

"Biliyorsunuz bunun bi ticaretini yapanlar var, bir de bunu bir şekilde alıp satanlar var. Bu maalesef hep olan bir şey. Bunun engellenmesi de kolay değil. Ben diyorum ki kur böyle devam ederse -ki etmeyebilir artabilir- bu durumda fiyatların çok fazla yukarı oynaması olmayabilir. Zaten yüksek. Aradaki fark ufak ufak kapanır. 

Ben fiyatların aynı paralelde artmasını beklemiyorum. Araç bulunamadığı için fiyatlar bu kadar arttı. Ama hep böyle devam etmeyecek. Böyle devam ederse piyasa durur."

Yorumlar (1)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 11 Ay Önce
Millet ekonomist oldu gerek yok tahmin yapmalarina olacaklari millete sorsunlar bizler daha iyi biliyoruznmerk etmesinler .