Satılık ve kiralık konutta köklü değişiklik Erdoğan'ın masasında: Vergiler artıyor
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Satılık ve kiralık konutta köklü değişiklik Erdoğan'ın masasında: Vergiler artıyor

Hem satılık hem kiralık konutta köklü bir düzenleme yapılacağı açıklandı. Düzenleme detayları yazımızda.

Emlak 2 Haz 2024 4
Satılık ve kiralık konutta köklü değişiklik Erdoğan'ın masasında: Vergiler artıyor

Konutta düzenlemenin detayları.

Kiralık ve satılık konutlara vergi düzenlemesi ile ilgili son dakika açıklaması geldi. Gelen açıklamada yeni vergi düzenlemesi ile konutta sistemin tamamen değişeceğine yer verildi. Konut alımı satımında ve kiralık konutlarda vergi ayarı geliyor.

DÜZENLEME BEŞTEPE'YE GELDİ

Yeni düzenleme Cumhurbaşkanlığı'na geldi. Külliye'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulan düzenlemenin 100'den fazla maddeyi kapsadığı bildirildi.

Söz konusu çalışmada yer alan düzenlemeye göre daha önce evin ya da arsanın satın alınmasından sonra 5 yıl geçince satılması durumunda herhangi bir gelir vergisi alınmıyordu. Yeni düzenlemeye göre artık yıl ssınırlaması olmayacak ve konut satıldığında ilk fiyat ile satış fiyatı arasındaki farkın vergisi alınacak.

RAYİÇ BEDEL DEĞİL GERÇEK DEĞER ÜZERİNDEN TAPU HARCI

Çalışmanın diğer önemli maddesi ise tapu harçları olacak. Artık ev satışı yaparken belediyeden alınan rayiç bedel üzerindne değil evin olduğu yerdeki diğer evlerin gerçek fiyatlarına göre ortalama bir fiyat belirlenecek ve vergiler bunun üzerinden tahsil edilecek.

VERGİLER ARTIRILIYOR

Bölgesel olarak tespit edilecek fiyat sonrası tapu harcı ödemeleri en az 1,5 kat artacak. Emlak vergisi ödemeleri de bu rakamlar üzerinden gerçekleşecek ve bu vergide de artırım olacak. Öte yandan kira vergisinde 33 bin TL'lik sınırın da kaldırılması gündemde.

Sizce bu düzenleme nasıl? Vergiler artırılmalı mı? Aşağıdaki yorum kısmından yazın.

ERDOĞAN'A SUNULDU

Söz konusu düzenleme Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunuldu. Erdoğan'ın oluru vermesi sonrası düzenleme meclise gönderilecek ve kanun teklifi haline getirilecek. Daha sonra kanun mecliste görüşülecek ve Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girecek.

Resmi Gazete'de yayınlanması sonrası düzenleme hayata geçecek. Düzenlemenin Haziran sonunda meclise gelmesi bekleniyor.

FİYATLAR ARTACAK MI?

Konutta kira vergisinde 33 bin liralık sınırın kaldırılması sonrası devletin ev sahibinden alacağı vergi artacak. Bunun yanı sıra konutun rayiç bedel üzerinden vergilendirilmesi de ev sahibine yaramayacak. Ev sahiplerinin ise bu düzenleme sonrası aradaki farkı fiyatlara ve kiralara yansıtması, fiyatların bir miktar yükselmesi bekleniyor.

Kadın erkek konut grubumuza katılmak, diğer adaylarla tanışmak için > TIKLA KATIL

Yorumlar (4)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 53 Gün Önce
boyle sistem olmaz.
Ziyaretçi 53 Gün Önce
Ev sahibi farki kiracidan cikarir, zaten kus kadar maasla kiralar hic odenemez,, yine olan kiraciya olacak,, once devlet sosyal konut yapmali, bunlari ya kiralamali yada satmali, evi olan yine cok sansli
Ziyaretçi 54 Gün Önce
hayır herşeyden vergi alıyon anladık özel mülke neden vergi alırsın acaba yok be valla sizde Allah korkusu yok kul hakkı nedir bilmiyonuz ama şunu bilin "Haksızlıkla yetimlerin mallarını yiyenler şüphesiz karınlarına ancak ateş tıkınmış olurlar; zaten onlar alevlenmiş ateşe gireceklerdir."(nisa-10) Çünkü onlar hesaba çekileceklerini ummuyorlardı.(78/Nebe 27)
Ziyaretçi 55 Gün Önce
Vergisinde vergisinialıp milleti malından bezdirmek