Satılık ve Kiralık Ev Fiyatlarını Düşürecek Hamle
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Satılık ve Kiralık Ev Fiyatlarını Düşürecek Hamle

Son dakika haberi: Kiralık ve satılık evler için gelecek yeni sistemden ilk bilgiler geldi. İşte dijital takip sistemi.

Emlak 12 Mayıs 2022 21:19 11
Satılık ve Kiralık Ev Fiyatlarını Düşürecek Hamle

Konut fiyatlarında domino etkisi.

Konut kredisinde faiz indirimi müjdesindne sonra ev fiyatlarında domino etkisi yaşanmaya başladı. Bir grup fırsatçının ev fiyatını arttırmasından sonra diğer ev sahipleri de fiyatlarını arttırmaya başladı. Yaşanan fiyat artışlarından sonra hükümet , yeni düzenlemeler yapacağını açıkladı. 

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ AÇIKLANDI

Ev fiyatlarını düşürmek için bazı çözüm önerileri açıklandı. Yeni Şafak'ta yayımlanan haberde TÜKONFED Başkanı Aydın Ağaoğlu dikkat çeken bir açıklama yaptı. Ağaoğlu yaptığı açıklamada  bir sitede evin fiyatının 4 bin  liradan 4 bin 500  lira seviyesine çıkarıldığı gördüğünü,  bunun hukuki olmadığını söyledi. Alınan kararların dar gelirlileri ev sahibi yapması bekleniyordu ancak fırsatçıların evlere zam yapması tüm hayalleri yıktı.Ağaoğlu , fiyat artışları için hukuki zemin oluşturulması gerektiğini söyledi. 

Tüketici Başvuru Merkezi Başkanı Avukat İbrahim Güllü konu ile ilgili yaptığı son dakika açıklamasında, "Referans fiyat denilen bir uygulama var. Aynı bölgede, aynı semtteki aynı emsaldeki evlerin fiyatları bir anda yukarı çekilince kendi konutumun satış fiyatını da artırıyor. Dolayısıyla buradaki referans fiyat etkisiyle fiyatlarda sürekli bir artışa yol açıyor. Bu yaklaşık iki senedir hem konut fiyatlarında hem de gıda fiyatlarında uygulanıyor. Kredi faiz oranları 0,99 gibi rakama çekilmiş olsa da bu fiyat artışlarıyla tüketicinin konut sahibi olması hayal gibi gözüküyor. Bu yüzden öncelikle konut fiyatlarının kira fiyatlarını yukarıya doğru çektiği göz önüne alınarak mutlaka kira fiyatlarında belli bir süre için üst sınır sabitlemesi getirilmesinin etkili olacağını düşünüyorum." ifadelerini kullandı. 

YENİ SİSTEM

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar ise en dikkat çeken öneriyi sundu. Söz konusu öneride Çakar, "Konut piyasasındaki fırsatçılık, spekülasyon konut alımını zorlaştırıyor. Cumhuriyet tarihinin konut konusunda en pahalı dönemini yaşıyoruz. Bu konuda acilen önlem alınmalı. Gıdada uygulanan dijital takip sistemine benzer bir takip sisteminin yanı sıra fiyatlara da bir sınır getirilmeli. Fırsatçılığın önlenmesi için adam ben şu fiyattan satıyorum diyorsa hayır satamazsın o fiyattan denmeli." dedi ve dijital takip sisteminin gelmesini istedi. 

Önümüzdeki günlerde bu düzenlemenin görüşülmesi bekleniyor. Sizce dijital takip sistemi gelmeli mi? Aşağıdaki yorum kısmından yazın.

Yorumlar (11)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 6 Ay Önce
bir an önce takip sistemi gelmeli fırsatçılar iş başında
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Kesinlikle getirilmeli ortalık serbest piyasa olmuş . Benim evim bu kadar alıyorsan al diyor resmen. Gerçekten %500 pahalılaşmış böyle bir şey yok ya nedir bu fiyatlar. Teşekkürler
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Perişan olduk perişan ev. Bulamiyoruzzzz
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Örneğin 25 30 yaş arası evlerin 600.000 olması saçmalığı kaldırılmalı mesela
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Bu nasıl bir sistemdir devlet buyuklerim ortalığı fırsatçılar emlakçılar şişiriyor böyle daire fiyatını olur 300 liralık daire 750 bin 950 bin kredi %99oldu diye şişiren şişirene devletin biran önce fırsatçılar fırsat vermemesi gerekiyor zengin hep zengin orta gelirli bir insan bile fakir yani devletin memuru yokmu fırsatçıları görüyor ama görmezden mi geliyor anlamadım .