Satılık ve Kiralık Ev Fiyatlarını Düşürecek Hamle
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Satılık ve Kiralık Ev Fiyatlarını Düşürecek Hamle

Rekor kıran konut fiyatları ile kiraları için yeni çözüm önerileri açıklandı. İşte fiyatları düşürecek hamleler.

Emlak 7 Mayıs 2022 09:33 0
Satılık ve Kiralık Ev Fiyatlarını Düşürecek Hamle

Satılık ve kiralık ev fiyatları bu yolla düşer.

Asgari ücretlilerin, emeklilerin ve düşük maaşlı olan vatandşların ev alma dönemi sona erdi. Daha önceden biraz birikim ve biraz banka kredisi ile ev alabilen vatrandaşlar, son dönemlerde yaşanan hayat pahalılığı, ev fiyatlarına gelen rekor zamların ardından ev almak artık sadece hayal olarak kaldı. Şimdilik dar gelirli vatandaşların ev alabilmek için tek yolu kaldı. O da TOKİ'nin bu sene yapacağı 100 bin sosyal konut olacak. 

Sözcü Gazetesi'nden Saygı Öztürk'e bir röportaj veren  Ünlü emlak müşaviri Salim Taşçı, son 1 yıl içerisinde yaşanan değişimi anlattı ve son dönemlerde konut piyasasına “sihirli bir el değdiğini” kiralık evlerin de satılık evlerin de bulunamadığını söyledi.

1 MİLYON 750 BİNLİK DAİRE ARTIK 4 MİLYON

1 sene önce 1 milyon 750 bin liraya satılan bir dairenin şimdi 4 milyon liraya satıldığını söyleyen Taşçı, bunlara uçan daireler dediğini söyledi. Bunda inşaat maliyetlerinin artması nedeniyle ev yapımının azalmasının etkili olduğunu söyleyen Taşçı, “Bunun altında il ve ilçelere büyük göçler yatıyor. Bir tane satılık daire varsa, beş kişi de alıcı ise haliyle istenilen fiyata satılıyor. İkinci ellerde zaten satış kalmadı. Çankaya'da sadece 4 daire satılık. Onlara da beşer milyon lira istiyorlar. Geçen yıl bu dairelerin fiyatı bir milyon 250 bin lira civarındaydı. Satışta balon oluştuğu halde alıcı var mı? Var.” ifadelerini kullandı. 

Geçen sene 1 milyon 490 bin konut satışı yapıldığını söyleyen Taşçı, sistemin işleme şekline değindi ve “Yalnız bunun üçte biri abartılı. Müteahhit ile malzeme satanlar arasında barter sistemi çıktı. Müteahhit diyor ki ‘Bana 100 ton çimento ver, ben sana daire vereyim.' O da diyor ki, ‘Tamam. Sen bana 50 tane daire ver.' Şimdi 50  daireyi aldığı zaman, malzeme satan, tapuyu üstüne alıyor. Bu tapuda birinci işlem oluyor. İkinci işlemde  ‘Ben bir emlakçıyım, ne müteahhidim. Benim adıma sen sat' diyor. Bu sefer onun adına satış yapıyor. Tapu da bu da ikinci işlem oluyor. İstatistikte bir daire, iki daire satılmış gibi oluyor. Geçen yıl 294 bin ipotekli satış olmuş.” dedi. 

Dar gelirlinin evi yoksa bitti diyerek sözlerini sürdüren Taşçı, kiraların artmasının nedenini de köyden kentlere göçe ve evliliklere bağladı. Yabancı ülkelerden de gelenlerin olduğunu ve yeni konutlar yapılmadığı için kiraların yükseldiğini söyleyen Taşçı, geçen sene bin lira olan bir daireniğn şimdiki kirasının 4 bin lira olduğunu söyledi.

KONUTTA FİYAT VE KİRALAR NASIL DÜŞER?

İmar arazilerinin üretilip inşaatların hızla yapılması gerektiğini söyleyen Taşçı, “Ne kadar çok yapılırsa o zaman fiyatlar düşer. İnşaat malzemesi artışının da önlenmesi gerekiyor. İnşaat malzemeleri yüzde 100 artmış. Haliyle müteahhit de diyor ki ‘Arsa pahalı. Büyük şehirleri merkezlerde arsa kalmadı. Bulunamıyor. Kentsel dönüşüme de ağırlık vermek zorundayız” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç