Satılık Ev Sayısında Rekor Artış
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Satılık Ev Sayısında Rekor Artış

Konut alımı satımında vatandaşlar beklemeye geçti. Gerek sosyal konut etkisi gerekse bankaların kredi vermemesi , sektörde durgunluğa neden oldu.

Emlak 9 Eylül 2022 08:24 0
Satılık Ev Sayısında Rekor Artış

Konutta fiyat artışını durduran nedenler.

Son 2-3 senede rekor üstüne rekor kıran, katlanarak yükselişe devam eden konut fiyatlarında durgunluk başladı. Edinilen son dakika bilgilerine göre konutta son aylarda ciddi bir fiyat artış yaşanmadı. Bunun en büyük nedeni ise azalan talep oldu. 

Daha önce konutta satış süreleri, konutun ilana konulmasından sonra birkaç gün , en geç bir iki hafta olurken şimdi bu süre 2 ile 3 ay arasına kadar çıktı. Satışta bekleyen gayrimenkul sayısında yaşanan ciddi artış ile birlikte fiyatlara artık fahiş zamların gelmesi durdur. Tapusor'un verilerine göre senede 1,5 milyon konut ihtiyacı olan Türkiye'de 2022 yılı Temmuz Ağustos ve Eylül'de satışa konulan her 3 evden biri bir sonraki aya kadar ilanda kalıyor. Temmuz'da ilana konulan evlerin yüzde 41'i , Ağustos'ta konulan evlerin ise yüzde 18'inden fazlası Eylül ayına kaldı. Önceki aylarda bu durum çok düşük seviyelerdeydi.

Konu ile ilgili bir açıklama yapan ,sektörde yaşanan daralmayı değerlendiren Emlakjet CEO’su Tolga İdikat, vatandaşların konut alımında beklemeye geçtiğini, bu nedenle de satılık konut sayısının her geçen gün daha da arttığını söyleyerek, “Çünkü yabancı piyasadan çekildi. 400 bin dolar ve Türkiye’de yabancıya oluşan antipati bunda etkili oldu. Ayrıca ev sahiplerinin enfl asyonu yakalamak için fiyatları çok hızlı artırması nedeniyle insanların bunu karşılayacak durumda olmamaları konut satışlarını düşürdü. Bir diğer etken ise hem konut kredilerinin yüksek olması hem de kredi verilmemesi oldu. Kredi çıkmayınca peşin para ile almak gerekiyor. Ancak peşin parası olanda Kur Korumalı Kredi’ye (KKM) ya da şu aralar yeniden hareketlenen dövize yöneliyor. Buna yaz sezonundaki durgunluk da eklenince satışlar yavaşladı.” ifadelerini kullandı.

Konut satışlarının azalmasının en büyük diğer nedeni ise kredi. Kamu bankaları kredi musluklarını ciddi oranda kısarken, konutta 250 bin lira kredi ancak verildiği için vatandaşlar, mecburen ev almaktan vazgeçiyor. Öte yandan özel bankaların ise faiz oranları oldukça yüksek seviyede. Öyle ki 500 bin lira kredi çekecek kişi özel bankalara çekeceği paranın 3 katından fazlasını geri ödemek zorunda kalacak:

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç