Satılık Ev Fiyatları Duruldu: '3-4 Ay...'
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Satılık Ev Fiyatları Duruldu: '3-4 Ay...'

Konut fiyatları ile ilgili son dakika açıklaması geldi. Açıklamada fiyatların durulmaya başladığına yer verildi.

Emlak 4 Ağu 2022 10:36 0
Satılık Ev Fiyatları Duruldu: '3-4 Ay...'

Konut fiyatlarında durulma başladı.

Endeksa tarafından yayımlanan verilere göre konut satışları geçen seneye göre yüzde 182 oranda artış gösterdi. Ortalama konut fiyatları metrekare başına 9 bin 979 liraya kadar çıkarken fiyat artışlarının ay bazında da Mayıs ayında yüzde 14.7 ile zirveyi gördü. Bundan sonraki dönemde artışların tek haneye geleceği bildirildi. İkinci yarıda toplam artışın yüzde 18.7 seviyesinde olacağının beklendiği bildirildi. 

Konut kredisinde daralma geldi. Gelen daralma ile birlikte konutta yavaşlama oldu.

FİYATLAR ARTMAYACAK

Konutta yeni düzenlemelerin yolda olduğu, sosyal konut projelerinin devreye alınmaıs ile satışların azalacağı beklentisi ile durulma olduğu açıklandı. Konu ile ilgili bir açıklama yapan TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, fiyatların artık günlük haftalık değişmeyeceğini , fiyat artış hızında bir yavaşlama olacağını söyledi. Maya açıklamasında, “Artış hızında yavaşlama mutlaka olacak. Merkez Bankası verilerine göre fiyatlar mayısta yüzde 14 arttı. Ancak bu sürdürülebilir değil. BDDK, sıkılaşma politikası ile kredi verilmesini zorlaştırıldı. Temmuzda öyle günlük, haftalık değişen konut fiyatları görmedik fakat geri gelen fiyatlar da olmadı” dedi.

Fiyatlarda bundan sonra pazarlık payının da ciddi oranda arttığını söyleyen Maya, alıcı sayısının azaldığını söyledi. 

Fiyat artışları ile ilgili bir değerlendirmede bulunan Endeksa Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt ise “Türkiye genelinde ortalama konut metrekare satış fiyatı 9 bin 979 TL, ortalama konut fiyatı 1 milyon 317 bin 228 TL ve konut yatırımının geri dönüş süresi 17 yıl oldu. Fiyat artışlarını ay bazında incelediğimizde mayısta yüzde 14,7 ile zirvenin görüldüğünü, sonrasında artış oranlarının düşüş eğilimine girdiğini görüyoruz. Yani konut fiyatlarında artış devam etmesine rağmen, artış hızı yavaşlıyor” diye konuştu. Ay bazında artış oranlarının önümüzdeki dönemde çift haneli sayılardan tek haneli rakamlara düşeceğini öngördüklerini kaydeden Ögüt, “Türkiye genelini ele alırsak Haziran’da 9 bin 979 TL olan ortalama konut metrekare satış fiyatı aralık sonu itibariyle 11 bin 853 TL’ye seviyesine ulaşacak. 1 milyon 317 bin 228 TL olan ortalama konut fiyatı da 1 milyon 552 bin 743 TL’ye çıkacak. Endeksa verilerine göre Türkiye geneli için 2022 sonuna kadar yüzde 18,7’lik bir artış öngörüyoruz” ifadelerini kullandı.

Konutun geleceği ile ilgili bazı endişelerin olacağı bu nedenle fiyatlarda en az 3-4 ay durulma yaşanacağı açıklandı.

Finans7.com  | Ankara

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç