Salmonella Krizi Büyüyor! Türkiye'den Kinder Çikolata Kararı
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Salmonella Krizi Büyüyor! Türkiye'den Kinder Çikolata Kararı

Kinder’in çikolatalarında çıkan Salmonella krizinin ardından Türkiye de harekete geçti. Türkiye Kinder marka ürünlerin ithalatında Salmonella analizi yapılmasını zorunluluğu getirdi.

Haberler 19 Nisan 2022 17:40 0
Salmonella Krizi Büyüyor! Türkiye'den Kinder Çikolata Kararı

Kinder Salmonella krizi devam ediyor. Kinder’in çikolatalarında çıkan Salmonella krizinin ardından Türkiye de harekete geçti. Türkiye Kinder marka ürünlerin ithalatında Salmonella analizi yapılmasını zorunluluğu getirdi.


Avrupa’da birçok ülkede Kinder ’in sürpriz yumurtalarından yiyen çocukların şikayetlerinin olması neticesinde incelemeler gerçekleştirildi ve Kinder markalı ürünlerde Salmonella bakterisine rastlandı. Türkiye’de vakaların yaşanmaması adına Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü harekete geçerek Kinder markalı ürünlerin ithalatında Salmonella analizi yapılmasını zorunlu hale getirdi.


Tarım ve Orman Bakanlığı, Kinder ürünlerinin dağıtım yerlerine bir yazı gönderdi. Yazıda Salmonella virüsünün dünya genelinde görüldüğü ifade edildi.

 

Bakanlığın dağıtım yerlerine gönderdiği yazıda şunlar kaydedildi:


“Avrupa Birliği Gıda ve Yemde Hızlı Alarm Bildirimi (RASFF) ve INFOSAN’dan alınan bildirimlerde dünya genelinde Salmonella Typhimurium salgını yaşandığı, salgın kaynağının Kinder markalı çikolatalı ürünleri olduğu, riskli ürünler ve parti numaralarının toplatıldığı hakkında ülkemiz bilgilendirilmektedir. Alınan bildirimlerde belirtilen riskli ürünler parti numarası ile birlikte resmi kontrollerin gerçekleştirilmesi amacıyla tarafınıza iletilmektedir.


Ayrıca, salgının ülkemizde sıçramasının önlenmesi amacıyla; ikinci bir talimata kadar, menşe ayrımı yapılmaksızın Kinder markalı ürünlerin (Kinder Sürpriz Yumurta, Kinder Mini Eggs, Kinder Schokobons, Uovo Maxi, Kinder Mix, Kinder Circus, Kinder Happy Moments, Mix Cross Cat Kinder, Mixed Patisserie PRA, vs.) ithalatında yüzde 100 Salmonella analizi yapılmasına karar verilmiştir.”


KİNDER ÜRÜNLERİ SALMONELLA NEDİR?

Salmonella bakterisi 'Enterobacteriaceae' familyasında yer alan, çubuk şeklinde bir bakteridir. Yaklaşık 2 bin alt tipi insanlarda hastalığa neden olur. Salmonella typhi (tifo) ve Salmonella paratyphi (paratifo) yalnızca insanlarda enterik ateş (tifo, paratifo) olarak adlandırılan ve zaman zaman salgınlarla seyredebilen hastalıklara neden olan türlerdir.


Salmonella bakterisi insanlara, çiğ gıdalar ve ellerinde salmonella bakterisi bulunan kişilerin hazırladığı gıdaların yenilmesi sonucu bulaşıyor. Bakterinin bulaşmış olduğu su ve yiyeceklerin uygun olmayan ısı koşullarında saklanması sonucu yoğunluğunu artırıyor, bu gıdaların sindirim sistemine ulaşması sonrasında mikroorganizmaya bağlı toksinler aracılığıyla gıda zehirlenmesi tablosu ortaya çıkıyor.


Çiğ veya iyi pişirilmemiş tavuk, et, yumurta, balık ve pastörize edilmemiş süt Salmonella enfeksiyonu için kaynak oluşturabilir. Ayrıca temiz su sistemine yönelik alt yapının yetersiz olduğu durumlarda toplu zehirlenmelerin görülebiliyor.


Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç