Resesyon Vurdu: Bakır, Çinko, Kalay ve Alüminyum Fiyatları Çakıldı
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Resesyon Vurdu: Bakır, Çinko, Kalay ve Alüminyum Fiyatları Çakıldı

Resesyon açıklamaları baz metal piyasasını vurdu. Bakır, alüminyum , çinko ve kalay fiyatlarında ciddi gerileme oldu.

Emtia 22 Haz 2022 11:42 0
Resesyon Vurdu: Bakır, Çinko, Kalay ve Alüminyum Fiyatları Çakıldı

Bakır fiyatları 14 senenin en düşük seviyesinde.

Piyasalarda yaşanan resesyon tehlikesi, Fed'in art arda aldığı faiz kararları ve şahin duruşu emtia fiyatlarını vurmaya devam ediyor. Gelen son bilgilere göre bakır fiyatında 14 senenin en düşük seviyesi görülürken çinko, kalay ve alüminyum fiyatlarında da gerileme görüldü.

Parasal yönde alınan sıkılaşma kararları, enflasyonu dizginlemek için devreye alınan yeni düzenlemelerin beklentisi ile birlikte baz metal piyasalarında gerileme görüldü. 

Bakır fiyatlarına baktığımızda ton başına 8 bin 700 dolar fiyatının altının görüldüğü ve 2008 yılında yaşanan küresel ekonomik krizden bu yana en düşük seviye görülmüş oldu. 

Kalay fiyatına baktığımızda ise yüzde 4'lük büyük bir düşüş meydana geldiği görüldü. Bu düşüşle birlikte kalay fiyatı 30 bin 75 dolar seviyesine kadar geriledi. Alüminyum fiyatında ve çinkoda ise yüzde 1 seviyesinde bir düşüş görüldü.

Baz metal piyasasına genel olarak baktığımızda LMEX'in ilgili endeksinin Mart ayının son günlerinden şimdiye kadar yüzde 18 düştüğü görüldü. Gerilemenin nedeni ise parasal sıkılaşma ve resesyon açıklamalarının gelmesi.

Son olarak bir resesyon açıklaması da Citigroup'tan geldi. Yapılan açıklamada analistler , merkez bankalarının parasal sıkılaşmaya gittiğini, bu nedenle mal talebinin azaldığını ,bu nedenle dünya ekonomisinin resesyona girme ihtimalinin yüzde 50 olduğuna yer verildi. 

Ekonomistler yaptıkları açıklamada, arz şokları yaşandığını ve bunun enflasyonu daha da yükselttiğini, büyümeyi azaltığını söyleyerek, "Geçmişte yaşadığımız deneyimler bize dezenflasyonun sıklıkla büyüme için anlamlı maliyet yarattığına işaret ediyor ve bir resesyona girilmesi için toplam olasılığın şu anda yüzde 50'ye yaklaştığını gösteriyor" dedi.

Açıklamada bu sene küresel ekonominin yüzde 3, gelecek yıl ise yüzde 2.8 büyüyeceği beklentisi paylaşıldı.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç