Ramazan Bayramı'nda Çalışana 638 TL Verilecek
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Ramazan Bayramı'nda Çalışana 638 TL Verilecek

Resmi tatillerde çalışan işçilerin maaşlarına ek olarak alacakları ödemeler merak konusu oldu. İşte işçilerin Mayıs ayında alacağı maaşlar.

Çalışma Hayatı 26 Nisan 2022 11:50 2
Ramazan Bayramı'nda Çalışana 638 TL Verilecek

Bayramda çalışacak işçiye 638 lira ödeme yapılacak. 

2022 yılı Ramazan Bayramı'na 1 haftadan az süre kaldı. Önümüzdeki hafta 2 Mayıs Pazartesi günü Ramazan Bayramı'nın ilk günü olarak idrak edilecek. Bayrama sayılı günler kala en çok merak edilen konu ise bayramda çalışacak işçilerin ne kadar ekstra maaş alacağı konusu oldu.

 

Bilindiği üzre resmi tatillerde kamu çalışanları ile özel sektör çalışanları izinli olarak sayılıyor. ,Kamu personelleri resmi tatillerde bayramlarda çalışmıyor (Sağlık ve Kolluk-Askeri-Güvenlik personelleri hariç) Özel sektör bünyesinde çalışan işçilerin birçoğu bayramda çalışmazken birçoğu bayramı işyerinde çalışarak geçiriyor. Bu durumda olacak işçiler ise bayramda ne kadar ek ödeme alacağını araştırmaya başladı. 

 

Birçok işçi bayramda çalıştığında alacağı ek ücreti bilmiyor. Bu durum da işverenin işine geliyor ve işverenler bayramda çalışan işçilere ek ödemelerini yapmıyor. Ancak işçilerin bilmesi gereken bazı durumlar var. Biz de finans7.com olarak bu yazımızda bayramda çalışacak işçilerin alacağı paraya yer verdik. 

 

Ramazan ile Kurban Bayramı resmi tatil olarak geçiyor ve iş kanununa göre işçinin bayramlarda ve resmi tatillerde çalışması için iş sözleşmesinde hüküm olması gerekiyor. Sözleşmede hüküm yoksa yazılı izin alınarak işçi çalıştırılıyor. Bu tatil günlerinde çalışan işçiler ise kaç saat çalışırsa çalışsın tam gün parası alır. 

 

İŞE GİTMEZSENİZ MAAŞINIZI TAM ALIRSINIZ

Normalde resmi tatillerde işe gitmemeniz gerekir ve gitmemeniz durumunda maaşınız kesilmez ve o ay tam maaş alırsınız. Bi de ek olarak bu günlerde çalışırsanız ek 1 günlük maaş ödemesi daha almanız gerekiyor. Yani resmi tatillerde çalışan işçiler 2 gün maaşı alır. 3 günlük bayram tatili ve arife gününü katarsak bir işçi arife dahil bayramda çalışırsa (Arife günü yarım gün tatil sayıldığı için) 3,5 gün fazla çalışmış olacak. Tabi bu sene arife günü pazara denk geldiği için bir de o gün üzerinden hesaplama yapılması gerekiyor. Çalışanın hafta sonu tatili hakkı da elinden alındığı için işçiye Pazar günü 2.5 yevmiye ödemesi yapılır. Buna ek olarak Pazar günü hem Arife hem de 1 Mayıs İşçi Bayramı.

 

Bu durumlar, bayram günleri de eklendiğinde işçi pazar, pazartesi, salı ve çarşamba günlerinde çalıştığında 8.5 gün çalışmış kadar ek ödeme alacak. Buna göre bir hesaplama yapıldığında asgari ücret ile çalışan bir işçi 4 gün normal maaşının içindedir. Yani ek olarak 4.5 gün maaş alacaktır. Bu da asgari ücret tutarına göre hesaplandığında , günlük 141.78 TL alması gerekiyor. 4 buçuk gün için hesaplandığında da işçi 638 liralık ödeme almış olacak. 

 

Bunun da eklenmesi ile birlikte bayramda çalışan bir asgari ücretli işçi, Mayıs ayında 4 bin 891 liralık maaş ödemesi almak zorunda. Bu durumun tüm işçiler tarafından bilinmesi gerekiyor.

 

Yorumlar (2)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Nerde kim verir biz garibana benim eşim daha geçen bayramlarını bile alamadı vermiyorlar bu senede arife günü ve bayramın 3 günü ise gidecek vermezler umudumuz yok
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Hangi iş veren verecek aceba parayı şikayet etsek isimizden olacağız