Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul'da zemini en sağlam ilçeleri açıkladı
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul'da zemini en sağlam ilçeleri açıkladı

Son dakika: Prof. Dr. Naci Görür İstanbul'da zemini en sağlam ilçeleri açıkladı. İşte Naci Görür'ün açıklamaları...

Haberler 18 Mart 2023 09:52 0
Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul'da zemini en sağlam ilçeleri açıkladı

Son dakika: Prof. Dr. Naci Görür İstanbul'da zemini en sağlam ilçeleri açıkladı.

11 ilde büyük bir yıkıma neden olan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından uzman isimlerden olası İstanbul depremi ile ilgili açıklamalar gelmeye devam ediyor. Deprem uzmanı yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, tv100'de yayınlanan 'Sesimi Duyan Var Mı'? programında beklenen İstanbul depremi ile ilgili flaş açıklamalar yaptı. İşte Naci Görür'ün açıklamaları...

İstanbul'da Zemini Sağlam Olan İlçeler Hangileri?

Görür, programda İstanbul'da beklenen depremin büyüklüğü ve zemini sağlam olan ilçeleri açıkladı.

Görür'ün açıklamalarından satır başları;

"İstanbul’da beklediğimiz deprem minimim 7,2, maksimum 7,6’dır. Bütün hazırlıklar ve senaryolar buna göre yapılıyor. Depremin büyüklüğü ve şiddeti farklı şeylerdir. Büyüklük ortaya çıkan enerji miktarıdır. Şiddet ise yer yüzünde depremin hissedilme derecesidir. İstanbul’da 7 büyüklüğünde bir deprem olduğunda eviniz sahile yakın bölgedeyse 9 şiddetinde hissedersiniz.

Avrupa yakasında daha fazla hasar olacak. İstanbul’da depremin şiddetini en az hissedecek ilçeler kuzeydeki yerlerdir. Oralarda da 7-8 şiddetini bulan yerlerde vardır.

"Çamlıcaki Zemini Zor Kazarsınız"

Istranca’lara doğru giderseniz bu daha da düşer. Güney’de en fazla 9, Kuzey’de ise 6’ya kadar varır. Eski kayaların olduğu yerler sağlamdır. Özellikle sahilde plaj kumları ve vadilerin olduğu yerler hariç. Pendik, Tuzla, Maltepe, Kartal, Kadıköy’den kuzeye gidince sağlam zeminleri görüyorsunuz. Söz gelimi Çamlıca’daki zemini sondajla bile zor kazarsınız. Ataşehir zemini pek sağlam değil. 

"Ne Yapsan Kayıyor"

Avcılar’da kabul edilebilir nitelikte, inşaat yapılabilir niteliktedir. Ama kimi yerlerde sıvılaşmanın olabileceği, deprem etkisini büyütebilecek yerler vardır. Buralarda depremin etkisi fazlalaşır.  Büyükçekmece, Küçükçekmece çevresinde en ufak bir şey yapsan kayıyor. Gebze yakınlarında granitler vardır inanılmaz sağlamdır."

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç