'Piyasalara Yeni Müdahaleler Gelecek' Dedi ve Dolar Altın Tahminini Açıkladı
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

'Piyasalara Yeni Müdahaleler Gelecek' Dedi ve Dolar Altın Tahminini Açıkladı

Son dakika haberi: Hatice Kolçak yaptığı son dakika açıklamasında dolar ile altında yeni tahminlerini paylaştı.

Altın 28 Haz 2022 17:21 0
'Piyasalara Yeni Müdahaleler Gelecek' Dedi ve Dolar Altın Tahminini Açıkladı

Dolar bundan sonra ne olacak?

BDDK'nın hamlesi sonrası dolar kurunda düşüş görüldü. Yaşanan düşüşen sonra bugün dolar kuru yeniden yükselişe geçti. Yükselişe geçen dolar kuru ile ilgili son dakika açıklaması geldi. 

Ünlü Ekonomist Hatice Kolçak, Youtube kanalı üzerinden yaptığı son dakika açıklamasında dolar kuru ile ilgili şu ifadeleri kullandı:

"BDDK'nın yankıları devam ediyor. Hem içeriden hem dışarıdan yoğun yağıyor. Yabancı kuruluşlardan da çok ciddi yorumlar geldi. Mesela Deutsche Bank bir açıklama yaptı. Kısa vadede bunun TL üzerinde pozitif etki gösterse de biraz daha orta uzun vadede ithalatın önüne geçilecek. Orta vadede zorluklar çıkarabilir, ekonomide ani duruş gösterebilir gibi bir takım yorumlarda bulunmuş.

Yabancı şirketler arasında srebest piyasa kurallarına ilişkin endişeler yaratabilir ve ülkeye yapılacak yatırımları doğrudan etkileyebilir. Dolara şu anda pozitif gibi görünse de , yabancı yorumculara baktığımızda bunun yatırımcının risk iştahını azaltacağını, hem içeride hem dışarıda yatırım yapmak için çok da iştahlı olmayacaklar. Neticede yarın ne olacağını bilmiyorsunuz belirsizlik , güvensizlik var. 

BDDK'dan bu hamlelerin devamı gelebilir. Çünkü Merkez Bankası'nın yapması gereken faiz artışı görevini yapmadı. MB faizi arttırmadı ama faiz arttırmış gibi çalışmalar var. Bankalar sıkıştırılıyor , krediler kısıtlanıyor. Kredilerin nereye gideceği sorgulanıyor. Kredilerle döviz alınıyor alınmasın istiyorlar.

Şimdi iş tamamen reel sektöre yöneldi. MÜSİAD olumlu değerlendiriyor. Müdahale olarak değerlendirmediğini söyledi.

TÜSİAD ise tam tersini diyor. BDDK kararı sonrası şirketler ellerindeki dövizi yurt dışına çıkaracak. Bunu eleştiriyor. 

Bence en büyük etki yatırım yapmak iştahının ortadan kalkacağını , yatırım yapma konusunda şirketler geri duracak ve bekleyecekler. Yarın ne olacağını bilmiyorlar. Ellerinde de döviz tutamayacaklarına göre bekleyecekler. 

"15 TL'NİN ALTINDA KUR BEKLEMEMEK LAZIM"

"Geçen sene bu zamanlar dolar 7.5 seviyesinde olduğunu düşünürsek , üzerine de enflasyonu koyarsak 15 lere geliyor. Mantıken değerlendirirsek bu seviyelerin altını beklemek zor. Çok aşağılara iner mi? Şirketlerin ne kadar döviz bozduracağına bağlı. Zaten her şirket elindeki dövizi satacak diye bir kaide yok. Doları buradan alıp 14'lere 15'lere düşürelim çok zor. Belki hemen değil, bu düzenlemenin devamının gelme ihtimali. BDDK her şeyi düzenliyor krediler, kredi kartları, dövizler, kredilerin alındığı şeyler. 

Ben bu düzenlemelerin devamının geleceğini düşünüyorum. Bu tarz hamlelerin devamı gelecek diye düşünüyorum. Etkisi; Bunu zaman gösterecek. Kısa vadede Diyelim ki bu düzenleme kapsamında bir şirketim var ve 15 milyon liradan fazla dövizim var. Ben dövizi sattım. Ama aynı zamanda ben üreticiyim. Yurt dışından mal almam gerekiyor. İhracat yapmak için önce ithalat yapmam lazım. Peki 1-2 ay sonra benim tekrar dövize ihtiyacım olacak tekrar mal almak için. O zaman ne yapacağım gidip döviz alacağım. Neticede şunu demek istiyorum. Satılan her döviz şirketler tarafında yerine konacak. Konmak zorunda. Konmak zorundaya gelene kadar tekerleği döndürmeye çalışıyorlar.

O yüzden yeni hamleler gelecek. 1 trilyon TL'ye yaklaşan KKM hesapları var. diyelim ki onlara geldi. 1 trilyonluk yatırımcı ne olacak çıkacak yine döviz alacak. Bunun da önüne geçerler.

Dışarıdan para gelmediği sürece içerdeki paralar dışarı daha çok gidiyor. Tüm bunları düşününce Dolar TL'de çok aşağılara düşüşü, tüm bunları düşününce en azından şu anda çok aşağılarda bir rakam, 10'lar 11'ler bizim işimize gelmez. Çünkü ihracatçıya yaramaz.

16'nın altına iner mi? İnebilir ama kalıcı olur mu bilinmez. "

TAMAMEN ALIM FIRSATI

Ben açıkçası bu zamanlarda özellikle gram altın tarafında alım fırsatı veriyor. 1000'lere gelmiş gram düşünün, şimdi 950-980 alım fırsatı verir. Uzun vade için senaryo değişmez yükselir."

İşte Hatice Kolçak'ın açıklamalarının tamamı:

Dolar kuru şu sıralar 16 lira 61 TL seviyesinde seyrederken Gram altın 17 lira 49 kuruş seviyesinde seyrediyor.

Not: Haberde yer alan bilgiler finans7.com yatırım tavsiyesi değildir. Finans7.com dolar, altın, döviz ve emtialar konusunda herhangi bir yatırım tavsiyesi vermez. Yatırım tavsiyesi hizmeti aracı kurumlar, yatırım uzmanları ve yatırım danışmanları tarafından verilen bir hizmettir.

Dolar altın yorumlarından haberdar olamk için uygulamamızı indirin:

Android için >>> TIKLAYIN

İOS için >>> TIKLAYIN

Huawei için >>> TIKLAYIN

Finans7.com  | Ankara

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç