Perakendede Büyük Zam Hazırlığı
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Perakendede Büyük Zam Hazırlığı

Perakende sektörünün temsilcileri, gelecek 3 ay içinde fiyatlara zam yapmayı planladıklarını söyledi.

Ekonomi 7 Tem 2022 16:04 0
Perakendede Büyük Zam Hazırlığı

Peraknede sektöründe büyük zam geliyor.

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı bir araştırma yaptı. Yapılan araştırmada Perakende Güven Endeksi anketine yer verildi ve sektördeki zam beklentisinin son dönemlerde ciddi oranda arttığına yer verildi. Özellikle asgari ücrete gelen zamdan sonra bu oranın arttığı görüldü.

İŞLER AZALDI

Yapılan ankette Perakende Güven Endeksine baktığımızda oranın Haziran 2022 'de Mayıs ayına göre yüzde 2.7'lik bir düşüş gösterdiği , geçen senenin Haziran ayına göre ise yüzde 1.6'lık gerileme olduğu görüldü. Haziran 2022'de TEPE yüzde -20.4 seviyesinde gelmiş oldu. 

Söz konusu rakamdan da anlaşılacağı üzere perakendecilerin yüzde 69.4'ü , işlerinin daha da kötüleştiğini söyledi. Gelecek üç ay içerisinde işlerinin iyileşeceğini düşünenlerin oranı ise yüzde 5.2 'lik düşük seviyede kaldı. 

PERAKANDECİLERİN YÜZDE 93.2'Sİ FİYATLARA ZAM YAPACAĞINI AÇIKLADI

Söz konusu ankete katılan perakendecilerin yüzde 93.2'lik kısmı , gelecek 3 ay içinde fiyatlarına zam yapacaklarını söyledi. Geçen ay bu oran yüzde 83 seviyesindeydi. Bu ay yaşanan büyük yükseliş, asgari ücretteki artışa bağlandı. 

SATIŞLAR CİDDİ ANLAMDA DÜŞTÜ

Perakende sektöründeki patronlar, satışların ciddi oranda düştüğünü, gelecek 3 ayda ise yaz aylarının gelmesi ile bir kıpırdanma beklediklerini söyledi. Ankete katılanların yüzde 5.2'si işlerinde iyileşme beklerken yüzde 9.7'lik kesim ise işlerinin daha da kötüleşmesini beklediklerini söyledi.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI ERİMEYE DEVAM EDER

Perakende dediğimizde aklımıza her şey geliyor. Perakende satış, son tüketicilere veya alım amacı ticari kâr sağlamak olmayan kuruluşlara yapılan ürün veya hizmet satışıdır. Bu kapsama marketler, giyim mağazaları, takıcılar, şarküteriler, ayakkabıcılar ve diğer satış yerleri gelir. 

Yapılacak olası zamlarla asgari ücretin alım gücü daha da düşecektir. 

SEKTÖR TEMSİLCİLERİ : ZAM KESİN, AMA...

Konu ile ilgili bugün Sözcü'ye açıklamalarda bulunan sektör temsilcileri, artan masraflar nedeniyle etiket fiyatlarına zammın kesinleştiği, şimdi ne kadar zam yapacakları konusunu değerlendirdiklerini söyledi. 

Vatandaşlar ise bu duruma tepki göstererek, alım gücünün daha da arttırılmasını , asgari ücrete gelen zamla birlikte her şeye zam gelmemesi gerektiğini söyledi. 

Finans7.com  | Ankara

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç