Pedagojik Formasyona İptal Kararı (İptal mi , Yeni Başvuru Olacak mı?)
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Pedagojik Formasyona İptal Kararı (İptal mi , Yeni Başvuru Olacak mı?)

Son dakika haberi: Milli Eğitim Bakanlığı ile YÖK arasında imzalanan pedagojik formasyon kararına Danıştay Dur dedi.

Eğitim 21 Haz 2022 08:25 1
Pedagojik Formasyona İptal Kararı (İptal mi , Yeni Başvuru Olacak mı?)

Danıştay, Pedagojik formasyona dur dedi.

Danıştay'dan bir son dakika haberi geldi. Gelen son dakika bilgisine göre Danıştay, buna dur dedi. 2021  yılı Eylül ayında MEB ile YÖK arasında yapılan protokol çerçevesinde formasyon eğitimine ilişkin usul ile esaslar güncellenmişti.

Söz konusu açıklamada formasyon ile ilgili şu ifadelere yer verildi:

“Üniversite senatolarının belirleyeceği kriterler, üniversitelerin fiziki alt yapısı, öğretim üyesi yeterliliği, eğitimin niteliği, illerde Millî Eğitim Müdürlüğüne bağlı okulların fiziki kapasitesi ve öğretmenlerin branşlara göre dağılımı gibi hususların da göz önünde bulundurularak başlatılması mümkün olabilecektir”

Bu karardan sonra eğitim fakültesi mezunu olmayanların öğretmenler olması için istenen belge olan formasyon için öğrenciler, mezunlar üniversitelere başvuru yaptı ve pedagojik formasyon aldı. 

DANIŞTAY'A TAŞINDI

Söz konusu durum Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği tarafından yanlış bulundu ve konu yargıya taşındı. Yürütmenin durdurulması için Danıştay'a yapılan başvuru sonuçlandı ve Danıştay 8. Dairesi bu konuya ilişkin önemli bir karara imza attı. Danıştay, söz konusu dzüenlemenin yürütmesini durdurma kararına vardı.

Alınan kaar ile birlikte devam eden formasyon eğitimi ve daha sonraki uygulamaların hukuki etkisine binaen yasal dayanağı ortadan kalkmış oldu. Söz konusu kararda şu ifadelere yer verildi:

“Pedagojik eğitim sertifika programı açılış izni verilen üniversitelerin, ‘Başvuru ve Yerleştirme’ başlıklı 5. maddesinin 2. fıkrasında hukuka uyarlık bulunmamakta. ‘Rehberlik Alanına’ yapılacak atamalarda ‘Psikoloji Bölümü’ mezunları yönünden dava konusu düzenlemenin yürütmesinin durdurulması gerekmektedir”

Konuya ilişkin bir değerlendirme yapan Türk PDR Derneği ve Eğitim ve Bilim Gücü Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Oğuz Özat şunları söyledi:

“İptal olacağını herkes biliyordu. Limitsiz, oransız kontenjanlar açıldığı ve hatta birçok fakültede staj için fiziki ortam imkânı olmadığı hâlde şartlar gözetilmeden açıldığı ortadaydı. 700 bine yakın öğretmen MEB’e atama beklerken ve özel okullarda asgari ücrete dahi iş bulamazken yeni işsiz öğretmenler oluşturulmasının önüne geçildi. ‘Hiçbir şey olamıyorum bari öğretmen olayım’ mantığı doğru değil. Eğitim, 7-8 dersle öğretmen yapılarak sunulacak kadar ucuz bir hizmet değil. Kaldı ki verilen pedagojik formasyon eğitiminde, öğretmenlik meslek yetkinliğini sağlayacak doğru dürüst ders de bulunmamaktadır”

Sizce pedagojik formasyon olmalı mı? Olmamalı mı? Aşağıdaki yorum kısmından yazın.

Yorumlar (1)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Tabiki olmalı