Özgür Demirtaş'tan Dolar Ne Olur? Yorumu: Düşecek Ama...
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Özgür Demirtaş'tan Dolar Ne Olur? Yorumu: Düşecek Ama...

Son dakika haberi: Prof Özgür Demirtaş bir son dakika açıklamasında bulundu ve dolar kuru tahminini yayınladı.

Döviz 26 Haz 2022 23:13 1
Özgür Demirtaş'tan Dolar Ne Olur? Yorumu: Düşecek Ama...

Dolar ile ilgili her açıklaması tutan Özgür Demirtaş'tan bir son dakika açıklaması geldi. 

Ünlü ekonomist Özgür Demirtaş bir son dakika açıklaması yaptı ve dolar kurunun yeni seyri ve BDDK'nın hamlesi hakkında bir açıklama yaptı. 

Son dönemlerde video yayınlamaya biraz ara verdiğini, işlerinin yoğun olduğunu söyleyen Özgür Demirtaş, video yayınladığını , ancak bunun etkisinin az olduğunu söyledi. 

Ünlü Ekonomist Demirtaş açıklamasında şunları söyledi: 

"24 Haziran 2022 tarihinde BDDK bir karar aldı. Sadece şirketleri değil kişileri de ilgilendiriyor. İnanılmaz bir döneme girdik diye düşünüyorum. BDDK piyasanın kapanışından sonra dedi ki ey şirketler hesabınızda 800 900 bin dolardan fazla para varsa ben sizin kredi almanızı yasaklıyorum. Bu  da ey şirketler 900 binden fazla döviz tutmayın size kredi vermeyeceğiz.

Bunun artıları yok baştan aşağı eksi. Türkiye'deki birçok şirket günlük faaliyetleri için banka kredisi çeker. Miktar da şirketler için düşük. Diyeceksiniz ki Özgür Hoca bu iyi bir şey değil mi? diyeceksiniz. Bu iş o kadar kolay olsaydı dünyada tüm ülkeler bu hamleyi uygulardı. O kadar kolay olsaydı binlerce sayfalık ekonomi sayfaları olmazdı.

Diyelim ki bir şirket üretim yapıyor. Şirket üretim yaparken ithalat yapacak. Bir şirket bir kalem üretiyor. Bu kalemi üretmek için alüminyumu ithal etmesi lazım. Plastiğini ithal etmesi lazım. Bir şirket kolonya üretecekse etil alkol ithal etmesi lazım. Yani Türkiye'deki üretici şirketler ithal eden şirketler. Şirketler bir şeyleri ithal ederken dolar kullanacak mecburen. Siz bu şirketlere dolar tutmayın diyorsunuz. Bir de direk ithalat yapan şirketler var. Bunlar mecbur dolar tutacak.

Amaçlanan şey dövizin düşürülmesi. 10 yıldır söylüyorum iktidara muhalefete herkese söyledim ama hiç işe yaramadı. Sonra da diyorlar ki ÖZgür hoca şunu demiş doğru çıkmış diyorlar. Keşke bunlar doğru çıkmasaydı.

Türkiye'de çok uzun zamandır dolar TL artmakta. Hane halkı dolar alıyor. Niye, parasının değerini korumak için.

Aralık 2021'de KKM çıktı. Hükümet dedi ki siz dolar almayın biz size doların artışı kadar faiz vereceğiz. Dolar sonra düştü ama geçici oldu. Çünkü hane halkı ve bazı şirketler hala dolar aldı. Ne oldu KKM faiz yükü getirdi. 

KKM doları biraz düşürdü 2-3 ay süre kazandırdı. Dolar neredeyse o zamana şimdi yaklaştı. 

ŞİRKETLER NE YAPACAK? DOLAR BİR MİKTAR DÜŞER

Demirtaş, şirketlerin dövizdeki parasını bozup KKM'ye geçeceğini söyledi. "Ben ne yaptım bardaktaki suyu sadece değiştirdim. KKM TL olsa da dövize endeksli. KKM'ye yatırım yapan şirketler dolar yatırımcısı. Öyle bir ürün olmasa gidip dolar alacak. Siz bu şirketleri zorlarsanız gidip KKM'ye geçecekler. Belki dolarda kısa süreli düşüş olacak. Bu çıkar yol değil. Bu çıkar yol değil. 

Ekonomi dil, din , mezhep, ideoloji işi değildir. Ekonomi güven işidir. Siz güveni bozacak işler yaparsanız bu eksi olarak yansır. Tamam şirketler dolarlarını bozacak. Sonra ne olacak. KKM'ye geçecekler. Dolar yeniden yükselince ne yapacağız tüm dolarları bozun mu diyeceksiniz? Seçime kadar mı böyle gidecek." dedi.

ŞİRKETLER NE YAPACAK?

Doları bozmak istemeyen şirketler zaten ithal edeceği ürünleri önden sipariş verecekler. Bu sefer de ithalat patlayacak. Dış ticaret açığı patlayacak. Bazı şirketler belki yurt dışında şirket kuracak. Parasını çıkaracak. Bu sefer de o dolarları yurt dışına kaçırmış olacağız. O yüzden bu kararı yeniden inceleyin. bu karar kısa vadede doları tutmak için çıkarılmış gibi duruyor. Bu karar Türkiye'nin çıkarına değil. Eğer son 5 yıldır alınan karar , Türkiye'nin yararına alınan kararlar olsaydı dolar bu kadar yükselir miydi? Enflasyon yükselir miydi? Demek ki o kararlar da yanlıştı bu da yanlış."

Uyarı: Haberde yer alan bilgiler finans7.com yatırım tavsiyesi değildir. 

Yorumlar (1)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Bu adam başta olmalıydı.